Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan önző a mai 50+-os...

Miért olyan önző a mai 50+-os generáció a saját szüleihez és nagyszüleihez képest, ha a gyerekeik segítéséről van szó?

Figyelt kérdés

Egy cikkben olvastam erről a jelenségről, és alatta kommentben is sokan írták, mennyivel jobban segítették anno a fiatalokat az életkezdésben és családalapításban, mint manapság.

Például, hogy teljesen alapvető dolog volt, hogy a lagzit a szülők fizetik, a fiatalok pedig beletehették a menyasszonypénzt az életkezdésükbe - manapság meg javarészt mindenki magának finanszírozza az esküvőjét.

Vagy pl. teljesen alap volt, hogy a fiatalok a szülői házba vállalhattak gyereket, és közben tudtak spórolni meg haladni az építkezésükkel, senki nem cseszegette őket ezért. Most ha egy fiatal felteszi itt a kérdést, zavarna-e más szülőlet, ha a párja ott van hétvégente, 90%-ban olyan válaszokat kap, hogy oda ne menjen senki rendszeresen, mert nem akarnak egy idegen kerülgetni, oda ne költözzenek, gyereket pláne ne vállaljanak, satöbbi.

Ugyanígy, anno teljesen megszokott volt, hogy a szülők besegítenek az építkezés/lakásvásárlás költségeibe, most sokan már azt sem tartják feladatuknak, hogylegalább 1-2 milliót összespóroljanak a gyerekeik önerejébe, pedig mindenki látja, milyen ingatlanárak vannak. Az unokákra sokaknak derogál vigyázni heti egy-két alkalommal, pedig anno ugyanezek a nagyszülők a gyerekeiket akár egész nyárra lepattintották a saját szüleiknek.

Most meg mi megy agyba-főbe? Minden huszonéves oldjon meg magának mindent, boldoguljon egyedül, de közben megy a cseszegetés, miért tolódik ki a gyermekvállalás. Hát pont azért, mert mire az ember manapság hátszél nélkül megteremti az alapokat a lakhatáshoz és gyerekfelügyelethez, simán lesz 30 éves.

És az, a durva, hogy pont azt a generáció ilyen, amelyik viszont még a saját szülei által megteremtett háttérben kezdte az életét - mi az oka annak, hogy ugyanezt nem akarják már továbbadni a saját gyerekeiknek?

Na most, mielőtt jön a hisztis és felháborodott kommentáradat, megjegyzem, természetesen tudom, hogy vannak most is olyan szülők, akik akár áldozatok árán is segítik a gyerekeik boldogulását és a kérdésem nem arról szól, hogy szó szerint mindent a fiatalok feneke alá kellene tolni, miközben ők csak malmoznak az ujjakkal. Aki ennyit tud felfogni, inkább vegyen szövegértelmezési tankönyvet :)

Itt szimplán egy ilyen általános jelenségről beszélünk, hogy mi az oka, hogy míg anno teljesen alap volt segíteni a fiatalokat az életkezdésben, addig mára ez a mostani 50 felettiek nagy részének derogál?

2021. márc. 9. 10:07
1 2 3 4 5 6
 1/60 anonim ***** válasza:
61%
Nekem nem kell 10 Ft se apáméktól, mert láttam hogy teszik tönkre a féltestvérem életét. Vettek neki egy házat, de kb levegőt se lehetett venni. Mennyaszonyi ruhát is vett neki a nagyi. Nekem nem kell egyik sem. De nem is szol bele senki.
2021. márc. 9. 10:14
 2/60 anonim ***** válasza:
60%
Megkeseredettek, nem értik meg a mai generációt. Talán irigyek is, mert nekik nem volt ennyi lehetőségük régen. Inkább azt látom, hogy a gyerek segít haza, viszi anyukát apukát külföldre nyaralni, hordja orvoshoz, költöztetik magukhoz a szülőt. Ilyen szempontból a mi generációnk jóval talpraesettebb lett, mint az övék.
2021. márc. 9. 10:32
 3/60 anonim ***** válasza:
35%

Nem tudom kérdező hogy te hány éves vagy, de előreláthatólag te tudod majd támogatni a gyerekedet anyagilag?

Nem. Hát akkor?

2021. márc. 9. 10:34
 4/60 anonim ***** válasza:
66%
3-as és ezt te honnan tudod hogy ő majd nem tudja? Nem mindenki unalomból szül gyereket, meg azért hogy majd ápolnak trotyi koromban. Szerinted miért tolódott ki a szülés kora a nőknél? Előbb hátteret teremt az ember, utána jön egy baba jobb esetben manapság. Anno még a szülői házba vitték a babát, aztán építettek egy külön házat, addig meg vót valami. Máris ég és föld a mentalitás,és ez még csak egy dolog.
2021. márc. 9. 10:41
 5/60 anonim ***** válasza:
34%

Az én közelemben sok ilyen van,ráadásul sokakat egyedül nevelt az anyja és mindent megadott neki.

Akiket én ismerek csak követelőzni és önsajnáltatni,meg magukat reklámozni tudják.

Szerintem amit fent leírtam és,hogy nincs egy kemény apa a közelükbe tette őket ilyenné.

Ez az én szüleimre (akik nagyon is jómódúak)is igaz és a tesómra.

A tesóm viszont agyon lett pénzelve,mert ő a fiú,44 évesen egy albérletet se tud fizetni,még mindig velük lakik,nemhogy nem segít,pedig nincs gyereke sem,hanem csak nyavalyog és követelőzik,meg irigykedik.

Na és teljesen különbözően lettünk nevelve,nekem mindent meg kellett csinálnom,neki semmit se.

2021. márc. 9. 10:43
 6/60 anonim ***** válasza:
83%

Milyen lehetőségek voltak a nagyszülők idejében és milyenek most?

Akkor úgy volt jó, hogy az ember dolgozott és befogta a száját, majd hazament és otthon is dolgozott.

Ma már összehasonlíthatatlanul több kikapcsolódási lehetőség van és nem kell egy szakmában megöregedni sem. Az ember elkezdett saját magára is költeni és komfortosabban élni.

Az új lehetőségek miatt drágább is lett az élet, így az újabb generációnak magának kell megteremtenie a feltételeket, miután 25-30 évig eltartották a szülők.

2021. márc. 9. 10:54
 7/60 anonim ***** válasza:
53%
Miért olyan életképtelen a mai huszonéves generáció, hogy a szüleik segítségéért sírnak folyton? Na, ez pont egy olyan általánosító kérdés, mint a kérdező kérdése, egyszerűen nem lehet komolyan venni... arra jó, hogy azok, akik képtelenek elhagyni a családi fészket, sorstarsakra találjanak a rinyálásban.
2021. márc. 9. 10:54
 8/60 anonim ***** válasza:
83%
Én még csak 30-as vagyok, de sosem várnék ilyesmiket a szüleimtől. Szerintem ezeket "elvárni" az önzőség. A középkorú rétegnek kell segíteni a fiatalokat meg az időseket is, túl nagy teher!
2021. márc. 9. 10:55
 9/60 anonim ***** válasza:
74%

Én pont most látom hogy minden fiatalnak a segge alá tolnak mindent.

Ez nem arról szól hogy ki milyen önző vagy sem. Nyilván ha megtehetné, mindenki megadna mindent a gyerekének, hogy neki könnyebb legyen.

De ha nincs miből akkor nem tud mit tenni a szülő.

Egyébként ma mindenki sír meg panaszkodik a pénz miatt, de mégis mindenkinek jó körülményei vannak, szép lakása vagy háza, és fiatal autója.

Középsuliban bejött egy ember a suliba, hogy most akciósan lehet letenni a jogsit, kapunk csoportos kedvezményt. Az osztály 95%-a be lett íratva, alapvető volt a szülőknek hogy fizetik a jogsit. Az én szüleim nem fizették, és nem azért mert önzők lettek volna, hanem mert örültünk ha hónap végéig kitartott a pénzünk. Nem volt miből. A többiek letették a jogsit, nekem azóta sincs. Aki megteheti azt nem kell utálni, tök jó hogy van akinek van lehetősége ilyen extrákat megadni a gyereknek. Aki nem teheti meg, azt meg nem kell önzőzni, nem él mindenki olyan körülmények között, de nyilván ezek a szülők is ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, és mindent a seggük alá tolnának ha tehetnék.

Eleve gusztustalan dolognak tartom mikor valaki mások pénztárcájában turkál és ítélkezik.

2021. márc. 9. 11:01
 10/60 anonim ***** válasza:
75%

Mi is ezt kaptuk a férjemmel a szuleinktol. Ok semmivel nem segítettek minket, de még nagyon az unokaknak se hoznak semmit. Persze ezt megszoktuk az évek alatt.

Apam meg is mondta, hogy most úgyis szénné támogatja a kormány a családokat, mi is miért nem epittetunk házat a csokra, mer bezzeg az ő idejukben ilyen nem volt (ja, nekik szegényeknek a nagyszülő dobta össze).

2021. márc. 9. 11:06
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!