Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan önző a mai 50+-os...

Miért olyan önző a mai 50+-os generáció a saját szüleihez és nagyszüleihez képest, ha a gyerekeik segítéséről van szó?

Figyelt kérdés

Egy cikkben olvastam erről a jelenségről, és alatta kommentben is sokan írták, mennyivel jobban segítették anno a fiatalokat az életkezdésben és családalapításban, mint manapság.

Például, hogy teljesen alapvető dolog volt, hogy a lagzit a szülők fizetik, a fiatalok pedig beletehették a menyasszonypénzt az életkezdésükbe - manapság meg javarészt mindenki magának finanszírozza az esküvőjét.

Vagy pl. teljesen alap volt, hogy a fiatalok a szülői házba vállalhattak gyereket, és közben tudtak spórolni meg haladni az építkezésükkel, senki nem cseszegette őket ezért. Most ha egy fiatal felteszi itt a kérdést, zavarna-e más szülőlet, ha a párja ott van hétvégente, 90%-ban olyan válaszokat kap, hogy oda ne menjen senki rendszeresen, mert nem akarnak egy idegen kerülgetni, oda ne költözzenek, gyereket pláne ne vállaljanak, satöbbi.

Ugyanígy, anno teljesen megszokott volt, hogy a szülők besegítenek az építkezés/lakásvásárlás költségeibe, most sokan már azt sem tartják feladatuknak, hogylegalább 1-2 milliót összespóroljanak a gyerekeik önerejébe, pedig mindenki látja, milyen ingatlanárak vannak. Az unokákra sokaknak derogál vigyázni heti egy-két alkalommal, pedig anno ugyanezek a nagyszülők a gyerekeiket akár egész nyárra lepattintották a saját szüleiknek.

Most meg mi megy agyba-főbe? Minden huszonéves oldjon meg magának mindent, boldoguljon egyedül, de közben megy a cseszegetés, miért tolódik ki a gyermekvállalás. Hát pont azért, mert mire az ember manapság hátszél nélkül megteremti az alapokat a lakhatáshoz és gyerekfelügyelethez, simán lesz 30 éves.

És az, a durva, hogy pont azt a generáció ilyen, amelyik viszont még a saját szülei által megteremtett háttérben kezdte az életét - mi az oka annak, hogy ugyanezt nem akarják már továbbadni a saját gyerekeiknek?

Na most, mielőtt jön a hisztis és felháborodott kommentáradat, megjegyzem, természetesen tudom, hogy vannak most is olyan szülők, akik akár áldozatok árán is segítik a gyerekeik boldogulását és a kérdésem nem arról szól, hogy szó szerint mindent a fiatalok feneke alá kellene tolni, miközben ők csak malmoznak az ujjakkal. Aki ennyit tud felfogni, inkább vegyen szövegértelmezési tankönyvet :)

Itt szimplán egy ilyen általános jelenségről beszélünk, hogy mi az oka, hogy míg anno teljesen alap volt segíteni a fiatalokat az életkezdésben, addig mára ez a mostani 50 felettiek nagy részének derogál?

2021. márc. 9. 10:07
1 2 3 4 5 6
 51/60 A kérdező kommentje:

Ja, de sz*r volt régen mindenkinek, hogy a szülők a finanszírozásért cserébe beleszóltak a fiatalok életébe meg gyereknevelésébe, de azért mégis mindenki elfogadta és tömeges jelenség volt huszonévesen gyereket vállalni a szülői házba, senki nem mondta, hogy köszi, inkább megyek albérletbe, ugye...? ;)

A szülők most is beleszólnak a dolgokba, akkor is, ha semmit nem adnak. De nem is az a kérdés önmagában, miért nem tud segíteni valaki, hanem az: aki elfogadta a segítséget a saját szüleitől, az a gyerekeinek miért nem adja tovább ugyanezt?

Neki jó volt, hogy lehetett babázni, spórolni, éptkezni, felnőttesdit játszani huszonévesen a szülőknél élve, a gyerek meg takarodjon otthonról és oldja meg?

Mindenki szidja itt az egyetemistákat, pedig sokan nem is mennének egyetemre, ha nem lennének rákényszerülve. Az én nagyszüleim és szüleim manapság kb. éhen halnának azzal a végzettséggel meg munkával, amiből anno építkezni tudtak és gyereket vállalni fiatalon. Most a feneküket törölhetnék vele minimálbérért.

2021. márc. 10. 13:46
 52/60 anonim ***** válasza:
83%
Látod, mert az régen volt, amikor a te nagyszüleid, most meg most van. Most a szülő örül, ha magát fenntartja, nem még munkaképes fiatalembert meg fiatalasszonyt. Régen volt miből élni meg építkezni, aztán ma meg azt nyögjük. Ezért nincs. Pár év spórolás nem ér annyit, hogy gyerek maradjak otthon egy gyerekkel már, anyám okoskodó szoknyája mellett. Már nem akar meghalni a 40 éves asszony manapság, hanem még gyereket is szül, semmi hátránya nincsen.
2021. márc. 10. 13:53
 53/60 anonim ***** válasza:
77%

Azt nem érted meg, hogy MÁS VILÁG VAN. Ahogy írta az 52-es, az régen volt, MOST MEG MOST VAN.

Minden körülmény megváltozott. Pont.

2021. márc. 10. 14:02
 54/60 anonim ***** válasza:
32%
De legalább akkor ne fújja már senki, hogy manapság mennyivel könnyebb, ha egyértelműen sokkal szarabb. 😊
2021. márc. 10. 14:06
 55/60 anonim ***** válasza:
71%

54# Mitől lenne szarabb? Talán kútról húzod a vizet, meg a budi a kert végében van?

Mi az ami szar manapság? Hogy nem kell munka után este szenet lapátolnod hogy megrakd a kazánt?

Nem volt mobilteló, nem volt ábrándozás. Az emberek tették a dolgukat és eszükbe sem jutott hogy szar van, vagy nincs.

2021. márc. 10. 14:11
 56/60 anonim ***** válasza:
50%
Részben egyetértek, részben nem. Tény, hogy sokkal több inger és információ éri az embert, meg gyorsabban hozzájut meg intéz el dolgokat, valamelyest még "kényelmesebbek" lettünk. De ennek is két oldala van, és szerintem több előnye, mint hátránya. Az egyszerűséget sem szabad lebecsülni. A lelkemet odaadnám egy egyszerű szép kis rendben tartott tányért a semmi közepén, egy csodás tájú környéken.
2021. márc. 10. 14:39
 57/60 anonim ***** válasza:
*több hátránya, mint előnye (a felgyorsuló, modern világnak)
2021. márc. 10. 14:41
 58/60 anonim ***** válasza:
73%
49es dehogyisnem.. A legtöbb tini/fiatal itt követelőzik habzó szájjal átkozva a szüleiket amiért nem lett lakás tolva a pici popsijuk alá úgy hogy ők nem tettek semmit érte.
2021. márc. 10. 15:54
 59/60 anonim ***** válasza:
83%
Én sajnos azt látom, hogy nagy a szakadék a jó módúak és a fizuról fizura élők közt, és egyre nagyobb lesz. Vagy azt látom, hogy valahol az újítást újítják, mindenkinek van kocsi otthon, 1 lakást vettem a gyereknek, 1et kiadni vettem, és még örököltünk egy nyaralót is, vagy azt látom hogy sokab tényleg fizuról fizura élnek, elképzelhetetlen hogy ne államin járjon a gyerek egyetemre, nincs pénz jogsira sem, kuporgatni kell mindenre. Kevés az a köztes állapot már, inkább egyre jobban a szélsőséges eseteket látom.
2021. márc. 10. 16:08
 60/60 anonim válasza:
29%

Én is hasonlóakat tapasztaltam, mint a kérdező.

A szüleim 50-60 közöttiek. Amikor összeházasodtak, vettek egy lakást, részben a saját spórolt pénzükből, részben hitelből, részben az ő szüleik által adott pénzből. A lakást fel kellett újítani, odasereglett közeli-távoli rokon, munkatárs, haver. Az egyik csempézett, a másik elhozta kölcsönadni a mosógépét, a harmadik tudott szerezni ingyen szőnyeget, a negyedik ebédet hozott a sok embernek, az ötödik festett, és így tovább, és így dolgoztak hónapokig, mindenki beletette, amit tudott. A berendezési tárgyak jórésze is a különféle rokonok által lett összeadva (kenyérpirító, függöny, ilyesmik). Amikor mi gyerekek voltunk, és valami elromlott / eltört a lakásban, a nagyszülők észrevették, és máris hoztak egy újat, és beszerelték. Kicsi korunkban szinte minden nap volt nálunk valamelyik nagyszülő, vagy egyéb rokon, hazakísértek az óvodából/iskolából, a szülőknek segítettek a házimunkában, ilyesmik. Később, ha a szüleim valamilyen nagyértékű dolgot akartak venni, a nagyszülők abban is segítettek anyagilag. Ezekért a dolgokért nem kellett könyörögnie a szüleimnek, a nagyszüleimnek természetes volt, hogy a saját gyerekeiket segítik, hogy boldoguljanak. Ugyanez volt a szüleim testvéreinek a családjaiban is.

Ehhez képest nagy a kontraszt, hogy nekem és a velem egy generációba tartozó családtagjaimnak mennyit segítenek a szülők és egyéb rokonok. Semennyit.

Egyetemista korom körül járt le egy babakötvény szerű valami, ez néhány százezer Ft volt. Ezen kívül semmit sem kaptam. Ha nagyon akarták volna, tudtak volna néhány m Ft-ot adni, vagy hosszú évek alatt gyűjthettek volna, vagy vehettek volna életkezdésnek valami vacak kis telket valami rossz helyen, vagy bármi, de ezek közül egyiket sem csinálták. Kocsmába, játékgépekbe, és cigire ment el ez a pénz. Sosem éreztem azt, hogy ők feladatuknak éreznék, hogy a gyerekeik jövőjét bármilyen módon segíteniük kellene - majd megoldja az állam / iskola / diákhitel zrt / vakszerencse.

Az egyetemet diákhitelből és diákmunkával végeztem el. Az egyetemista haverok között volt jópár, aki sokkal-sokkal szegényebb családból jött, és egyiknek sem volt diákhitele, valahogy összekuporgatták a gyereknek azt a 20-30 eFt-ot, amibe a vonatjegy, kaja, albérleti szoba, stb. került (ez már kb. 15 éve volt, akkor még kicsit alacsonyabb árak voltak). Senki más nem volt körülöttem, akinek szintén lett volna diákhitele... Utána elmentem dolgozni, és visszafizettem elég rövid idő alatt a kb. 1,5 mFt-os tartozást. Utána a fizetésemből összekuporgatva vettem egy világvégén lévő romos kis házat, amit elkezdtem rendbetenni, a saját fizetésemből, egyedül, segítség nélkül. Nem kaptam még egy doboz szöget sem segítségképpen. A szüleim összesen kb. háromszor voltak itt 5 év alatt, ha nagyon sokat könyörögtem, több hónapig, akkor esetleg eljöttek, de inkább nem, különféle kifogásokkal. Tehát nem csak segíteni nem segítettek, vendégségbe sem jöttek el, vagy azért sem, hogy megnézzék, hogy hol fog élni a gyerekük a jövőben.

Költözködés közben nem volt hová tennem a bútoraimat. A szüleim azt mondták, az ő házukba nem vihetem a bútoraimat, mert akkor "nem tudnak hová leülni nyugodtan levest enni", meg hogy megzavarom a bútorpakolásommal az ő nyugalmukat. (Ez egy rohadtul nagy ház, egy hatalmas üres sosem használt garázzsal, illetve egy kihasználatlan üres szobával.) Akkor úgy volt, hogy ki kell szórnom az utcára a bútorokat, mert nincs hová tennem őket, de végül megoldódott.

Később megházasodtam. Az esküvő és lakodalom megszervezésében szintén nem segített senki, és nem is fizetett bele senki. A lakodalomra a feleségem anyja nem jött el, merthogy igen messze van (kb. 60-70 km), és ő nem tud ennyit utazni (60 körüli, nincs rossz állapotban). Nászajándékként kaptunk pénzeket, így nullára kijött az egész (sima polgári esküvő, utána ház udvarán étteremből rendelt kaja).

Később gyerekünk is lett. A születése előtt pár dolgot rendbe kellett tenni - pl. tapétázás, nagytakarítás, festés, ilyesmik. Az én családomból senki sem segített semmit. A feleségem anyukája néhányszor eljött szörnyülködni, hogy ez sincs kész, meg azt sem úgy kéne, meg amazt is rossznak látja, de csinálni lényegében nem csinált semmit.

Szóval nálunk bármilyen segítség kell, költözés, babaszületés, felújítás, építkezés, bármi miatt, senki nem fog segíteni, sem a munkájával, sem a pénzével, sem azzal hogy hoz egy ebédet amíg mi festünk. Nem számíthatunk senkire, akkor sem, ha könyörgünk érte. Egyik rokonom lakást újított fel, mondtam neki százszor, hogy szívesen megyek segíteni, vannak szerszámaim, sok mindenhez értek. Szinte könyörögtem neki, hogy mehessek valamit segíteni. Azt mondta, szűk a hely, ők is épp alig férnek el amikor csinálják a felújítást, én már nem tudnék ott segíteni. Már nem állok szóba egyik rokonommal sem, van saját családom.

Meghalt egy rokonom, aki önkormányzati lakásban élt, ki kellett pakolni a lakást határidőn belül. Összeszaladtak a rokonaim, félretették az egyéb fontos dolgaikat, az egyik utánfutót hozott, a másik takarított, a harmadik pakolt, a negyedik lomist hívott hogy szállítsa el a rossz régi bútorokat, stb. Egy másik, mindenki által gyűlölt, önző, alkoholista rokonom beteg lett, kórházba került, ismét összeszaladt az egész rokonság (főként azok, akik a legjobban szidták és utálták mindig is), mindenki szaladgált, és segített, ahogy tudott. Ezt azóta sem értem.

2022. ápr. 1. 11:25
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!