Ismerek egy 6 éves, nevelőszülőknél nevelkedő gyermeket, akiről a közelmúltban lemondott vérszerinti anyja, így örökbefogadható lett. A gyermekkel valamennyire ismerjük egymást, mert oviban dolgozom. Van lehetőség személy szerint Őt örökbe fogadni?
Ha lehetséges, mi a megnevezése ennek a fajta örökbefogadásnak? Szeretnék többet megtudni erről. Gondolom fordulhatnék a gyámhoz is, de egyelőre tényleg csak körüljárom az ügyet.
Olvasgattam törvényeket, blogot, de ilyen kérdést még nem találtam.
A magyar gyámügyről elég sok szart el lehet mondani, de egy pozitív dolog mégis van benne: nem a potenciális szülőknek keresnek gyereket, hanem a gyereknek szülő(ke)t.
Ha a gyerek ismer téged, esetleg kötődik is hozzád, az egy plusz pont neked. Viszont lehetséges, hogy rengeteg negatív pontod is van (mittudomén, fél szobás lakásba vinnéd, vagy egyedülálló vagy, ilyesmi), vagy másoknak sokkal több pluszpontjuk van.
Attól ne félj, hogy jelentkezel örökbefogadó szülőnek aztán rádtestálnak más gyerekeket, mert nemet mindig mondhatsz. Viszont az lehet, hogy abszolút nem felelsz meg a követelményeknek.
Kérdező, ez a kisfiú most felkerül az "örökbefogadható gyerekek" listájára és elkezdik keresni az adatbázisban, hogy van-e olyan házaspár, aki akár 6 éves gyereket is szívesen örökbe fogadna. (Ők vannak kevesebben, mert sokan pici gyerekekre várnak/vágynak) Ha van valahol már testvére - akár előbb, akár később született -, és őt már örökbe fogadták, és az örökbefogadó szülők anno jelezték, hogy testvért is fogadnának, akkor megpróbálkoznak ott.
Te annyit tehetsz, hogy jelentkezel örökbe fogadó szülőnek. Alávetnek teszteknek, pszichológiai vizsgálatoknak, el kell végezned egy tanfolyamot és környezettanulmány is lesz.
De ahogyan fentebb írták, ez idő, és ha a gyerek érdeke az kívánja, és van is rá jelentkező, akkor nem várnak.
Ha senki nem szeretné, akkor talán esélyes, hogy te fogadd örökbe.
#6, ez így van. Van egy nagyon kedves kolléganőm, aki 10 sikertelen lombik után feladta és jelentkezett örökbefogadónak. Ha valakiben igen erős volt a vágy, hogy végre anya legyen (és akinek évekig néztem/láttam a kisírt szemeit), az ő volt. Azóta sikerült; iker babák boldog anyukája. De ő is azt mondta, hogy inkább vár, és babát szeretne.
Ilyenformán látok rá esélyt; szurkolok, kérdező, hogy találjatok egymásra azzal a kisfiúval.
Örökbefogadó szülő vagyok, így van valamennyi rálátásom a rendszerre.
Egyszerűbb lett volna, ha tudta volna a vérszerinti anya, hogy téged érdekel a gyermek. Akkor kimondottan a te javadra tudott volna lemondani a gyermekről, és akkor nyílt örökbefogadással, magán úton, célzottan te fogadhattad volna örökbe a gyermeket. (már ha erre nyitott lett volna, nem tudhatjuk)
Így, hogy lemondott róla és már a rendszerben van, nehezebb. A helyedben bemennék a lakóhelyetek szerinti TEGYESZ-hez (területileg illetékes gyermekjóléti szakszolgálat), és megkérdezném, mik az esélyeim. Mivel idősebb gyermekről van szó, lehet, tennének kivételt. Igaza volt valakinek fentebb: ilyen idős gyereket nagyon ritkán fogadnak már örökbe. Szóval ha valaki önként jelentkezik, lehet, kivételt tennének.
Beszélj a TEGYESZ-szel! Azzal nem veszítesz semmit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!