Mit szólnál szülőként, ha megtudnád, hogy a fiadat egyetemen átsorolták önköltségesre és ezt megpróbálta eltitkolni?
(Egyenlőre elméleti kérdés. Ítélkezést nem kérek, csak paranoia egyenlőre)
Az átsorolás oka az volt, hogy negyedjére nem lett meg egy tárgya, így ráadásul a tavaszi félévre már átsorolták.
Aztán a veled megbeszéltek szerint leadta a felvételi jelentkezést ettől függetlenül egy nagyon hasonló szakra. A tavaszi félévet meg folytatja, nem passzivál, mert sok tárgyat el tudná fogadtatni.
Ehhez képest tavaszra megtörtént az átsorolás, erről nem szólt, felvette a tandíjra a diákhitelt és úgy folytatta a képzést.
Megdöbbennék, hogy miért titkolja ezt előttem.
Velem mindent meg lehet beszélni. Legrosszabb esetben nem tudom, nem akarom segíteni anyagilag, és akkor ugyanitt tartana. De ha igen, akkor esetleg megúszta volna, hogy pályakezdőként máris hitelt törlesszen.
Hát, ha a bukások miatt lenne átsorolva, akkor feltételezem nem fogytak el az állami félévei, és államira tervez újrajelentkezni. Legalábbis nekem ez tűnik logikusnak.
Neki lesz egy önköltséges féléve így, amit logikusan dh 2-vel fizet. Javasolnám, hogy tartsa meg passzívon a jogviszonyát a jelenlegi képzésen, és csak azután iratkozzon ki, főleg, ha elkezdeni a másik képzést. Akkor ráérne kb jövő szeptembertől fizetni. Ha csak nyáron dolgozik, akkor van két nyara gyűjteni a hitelre. De ennyi idő alatt simán előtörlesztheti diákmunkából.
De amúgy lenne egy nagy beszélgetésem vele, hogy miért hallgatott. Ha nem hallgatja el, akkor jöhetett volna passzívra, ha már úgyis olyan képzésen nyalta be az átsorolást, amit ott akar hagyni.
Persze gondolom az a titkolózás motivációja, hogy a szülői támogatás megvágására számítana, ha ez a sok bukás kiderül. Ami nagyobb szívás, ha magának kell megoldania az életet a váltás után. Így meg magának kell megoldania párszázezer forintot egyszer. Oda pár havi diákmunkás fizu. Ha úgy tekintünk rá, hogy a szülei fizetik a megélhetését, akkor annyi, hogy ennyivel kevesebb jut a saját kis dolgaira. Kisebbet bukik, mintha évekig el kéne tartania magát egyetem mellett, még akkor is, ha utána államin van.
Mondanám neki menjen vissza még tanulni az általános iskolába. Mert aki nem tud különbséget tenni az 'egyenlőre' és 'egyelőre' között, annak ott a helye.
Egyenlöre = egy sütit elosztok két egyenlő részre.
Egyelőre = egyelőre nem megyek sehova, még várom a postást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!