Mit gondoltok az olyan férfiról, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az elsőszülött fiúgyermek az ő keresztnevét örökölje?
A vőlegényemnél ez a hagyokány x generáció óta. Valószínűleg lesz második neve a gyereknek, és meg van oldva. Nem igazán akadtam fenn rajta, én így átlendültem a probléma felett.
Az már kicsit hoszabb vita volt hogy nem vagyok hajlandó felvenni a nevét, vagy el hagyni a saját család nevemet, vagy bármilyen formában is "xyné" lenni. :D
De most komolyan,mi ez,hogy ez a hagyomány x generáció óta?
Az embereknek nem hagyományokat kellene követnie,hanem a saját életüket élni.
Ha megtöri a hagyományt,akkor kitagadják otthon,vagy mi?
Az ilyen embereknek mennyi önálló gondolatuk van,hogy még a saját gyerekének is a hagyomány,meg mások adnak nevet,nem ő?
Ja,és még a te neved sem mindegy neki milyen formában,hát gondolom az is X-né,nehogy már véletlenül is megmaradjon a saját személyed,személyiséged,ugyanúgy,mint a gyerek névválasztásnál.
Én nem igazán értem az ilyen embereket,hagyományt követnek,másnak megakarják mondani,hogy ők hogyan vegyék fel a nevüket.
Ilyen emberhez férjhez menni nem valami biztató.
Egy normális ember,aki szereti a leendő feleségét,annak tök mindegy a nő milyen név formát választ.
Aztán a közös döntés a házasságban,hogyan hívják a gyereket.Eleve egy ilyen hagyomány már a másik felet kizárja a döntésből.
Nyisziati: az ilyen körökben az "egyéniség" negatív kifejezésnek szokott számítani, ahogy az "önmegvalósítás" szó is, szóval hiába érvelnél ezzel.
Éva Reichert: két kedvenc fiúnevem a Roland és a Norbert <3 :)
#82 na igen, mikor mindenki az apa "klónja" lesz és egy 3 tagú család áll Kovács Jánosból, ifj. Kovács Jánosból és Kovács Jánosnéból.
Hát k..rvára egyeéniségnek érezheti magát a gyerek és a feleség is :D
#82 Gyakorolj egy kis empátiát.
Ha valaki abban nőtt fel, hogy szokás továbbvinni a család nevét, satöbbi, akkor nem arról van szó, hogy nem éli a saját életét, hanem hogy magáévá tette ezt az elvet, és így a saját döntése alapján szeretné ezt.
Próbáld meg más példával elképzelni ugyanezt. Ha valaki úgy nőtt fel, hogy a házasság szép és jó dolog, és attól lesz "igazi" a család, akkor saját maga is házasságpárti lesz. Nem azért, mert kényszerítették, hanem mert elsajátította ezt az életszemléletet és a magáévá tette.
Nyilván vannak kivételek, ergo attól, hogy ebben nőtt fel, nem feltétlen teszi magáévá valaki a személetmódot. A név-öröklés kapcsán sem. De ettől még nem lesz dróton rángatott báb, csak lesz egy nézete, amit pártol. Hogy ez most éppen a családból tanult dolog, az mellékes.
Én néha, ugyan tényleg csak igen néha, az esetek 1%-ban még a vezetéknév örökítését sem értem, ha az adott név egyszerűen gáz. Pl Géczi, Hugyecz, Szőrös, Szopkó csak hogy néhányat említsem az ismerettségi körömből.
Ilyenkor talán még az anya vezetéknevéhez is ragaszkodnék, hogy egy kislány pl ne legyen már Szopkó Lilike, vagy Szőrös Lujzi.
"Ha valaki abban nőtt fel, hogy szokás továbbvinni a család nevét"
Ezt hívják úgy,hogy mások irányítják az életedet.
Ez nem hagyomány,hanem zsarnokság.
" Ha valaki úgy nőtt fel, hogy a házasság szép és jó dolog, és attól lesz "igazi" a család, akkor saját maga is házasságpárti lesz."
Nem,akinek esze van,az miután felnőtt,értékeli az életet a szülei véleményétől függetlenül.
Aki birka,az meg nem gondolkodik,azt csinálja,amit látott a szüleitől.
Ettől még egyezhet a szülővel a vélemény,de ne azért egyezzen,mert a szülőnek is ez a véleménye,hanem ő így gondolja.
Rengeteg olyan ember van,akit még felnőttként is a szülei irányítanak,hogy "ezt így kell,ezt úgy kell".
Nem valami egészséges dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!