Mit gondoltok az olyan férfiról, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az elsőszülött fiúgyermek az ő keresztnevét örökölje?
"Aki lepontozta az 59-est, az hozzon már rá jogszabályt, ami bizonyítja, hogy nem igaz, amit írtam."
Én úgy tudom,ha Kovács János elválik a feleségétől,Kovács Jánosnétól,akkor Kovács Jánosné,ha akarja megtarthatja a nevét ebben a formában,viszont az új feleséget(ha lesz) nem hívhatják megint Kovács Jánosnénak.Más formát kell választania.
Gondold el,milyen visszaélések lehetnek ebből.
Férfiként nem helyeslem. Maradi "hagyomány", a világ fejlődik és nekünk is változni kell. Semmi rossz nincs ha más a keresztneve, az én fiamnak is más.
Ráadásul gondolni kellene a gyerekre hogy vajon neki mi lesz erről a véleménye, mert ő fogja viselni és biztosan ciki lesz ha azonos a neve az apjáéval, nagyapjáéval.
Finoman beszéld le róla.
Érdekesek a kommentek, ha a nő ragaszkodik hozzá hogy ne a gyereke legyen a 18. Kis Béla a családban akkor "elnyomás, diktatúra, vaskalapos némber" pedig a 99999 névből kizárt EGYET, de ha az apa ragaszkodik ahhoz hogy CSAK és kizárólag a 18. Kis Béla lehet a gyerek az "teljesen oké, hagyomány a családban, családcentrikus" na hagyjuk már....
Én személytelennek érezném ha én lennék a 3. Kati a családban, öcsém meg a 5-6. István, van egy nevem, mindenki szerint illik hozzám, ellenben a Katalin k...ára nem.
Mondjuk nagyszülő/dédszülő nevét még megértem ha épp tetszik, pl egyik nagymamám Veronika, biztos hogy szóba jönne névadáskor mert szerintem szép név de nem ragaszkodnék hozzá csak egy ötlet.
A lepontozott válaszok arányából úgy vélem, hogy a kérdező a ragaszkodó jövőbeni apuka, akinek talán a párja nem igazán repes a dologért. Erre fel a kérdés.
Akkor a saját családomból kiindulva említeném, egyébként már írtam választ, hogy az öcsém az apukánk nevét kapta, amit az én nevelőanyám utál, nem szeret, nem is hívja így.
Emellett előszeretettel hangoztatja, otthon, családi-baráti társaságban, hogy milyen idióta nevet kellett adnia a gyereknek, de muszáj volt stb. (apám vaskalapos e téren, ő nagyon ragaszkodott hozzá bár én sem értem miért, azt mondta örüljek, hogy én nem lettem László hozzáteszem lány vagyok)
Ilyen esetben apuka örülne, ha folyton azt kellene hallgatnia családi-baráti otthoni körben, hogy milyen idióta neve van a gyereknek? Épp úgy, ez rá is vonatkozik. Nem esik ez olyankor rosszul? Apám mindig védi magukat, hogy nem igaz, ez milyen jó név, az Isten is László stb..
De nevelőanyámnak 15 év sem volt elég, hogy ezt megszokja vagy megszeresse és még mindig mondja a magáét miatta ami kellemetlen is pl apám családja részéről.
Az ő családja csak röhög ezen. Ott senkit nem hívnak úgy mint az apját.
Ma már annyi név van,amit lehet adni a gyereknek,az utóbbi években rengeteg új nevet is engednek anyakönyvezni.
Ezért sem értem miért kell ilyeneket adni a gyereknek,hogy Józsi,Béla,István,János,Sándor,László.
Nő vonalon,Kati,Mari,Zsuzsi,Erzsi,Ilona
"Én úgy tudom,ha Kovács János elválik a feleségétől,Kovács Jánosnétól,akkor Kovács Jánosné,ha akarja megtarthatja a nevét ebben a formában,viszont az új feleséget(ha lesz) nem hívhatják megint Kovács Jánosnénak.Más formát kell választania.
Gondold el,milyen visszaélések lehetnek ebből."
Ez nem így van, hidd el, ismerek 2. feleséget, aki azonos nevet visel az elsővel :) (elsőnek gyereke van, azért tartotta meg a férje nevét, válás után meg már nem lehet variálni, hogy nem Kis Gyuláné, hanem Kisné Szabó Mari). Visszaélni nem lehet vele, mert hivatalos helyen kérdezik a lánykori nevet, anyja nevét, születési időt is.
Én nagyon nem örülnék neki, és nem is tervezem ezt. Legyünk már annyira kreatívak és szeressük annyira az egyediséget, hogy a fiunkban nem magunkat akarjuk reinkarnálni!
Egyébként hagyományként akár tisztelni is lehetne ezt a fajta névadást, azonban saját tapasztalataim szerint az ilyen családokban, ahol generációkon át öröklődött egy adott név, ott rendre nárcisztikus, agresszív, szélsőségesen egoista vagy enyhén pszichopata/szociopata volt a családfő (vagy ezek tetszőleges kombinációja).
Úgyhogy számomra már csak ezért sem opció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!