Szerintetek gáz ha a férjem naponta sört iszik?
OFF
Az én nagyanyám is az egészségügyben dolgozott-takarítónő volt egy kórházban :D
15:13
Te miről beszélsz?
Az igazság néha fáj?
Te tök hülye vagy, már bocs.
A szüleim nem alkoholisták, mint mondtam, ismerek alkoholista embert.
És igen, képzeld, az egészségügyben dolgozik, adjak címet, meglátogatod a rendelőben? :D :D :D
Ha egészségügyis voltál, gondolom tanultál pszichológiát is, de úgy tűnik nem sok ragadt meg benned, mert akkor nem kezelnéd ilyen banálisan ezt a témát.
Szerinted, aki naponta megiszik 3 deci bort, az alkoholista. Gratulálok.
Ha ez szerinted ilyen egyszerű és kézenfekvő, nem lehettek túl jó tanáraid...
Nem mellesleg a szüleim sem boroznak minden nap, csak azt írtam, hogy van olyan hét, mikor minden este megisznak ketten egy üveg minőségi bort.
Bocs, hogy nem tűröm mindenféle kis nyomitól, hogy akár még interneten keresztül is, sértegesse őket.
Mindenkinek kívánok olyan jó, szerető és okos embereket szülőnek, mint amilyenek az enyémek, még ha , istenbocsá', este megisznak egy üveg bort a fárasztó munkanapjuk után. :)
L/24
"Kétféle pártoló van: aki maga is alkoholista, és aki már beletörődött, hogy a párja az, és kínjában már nem tud mást csinálni."
Most ha azt mondom, hogy nem vagyok alkoholista, akkor azt elhiszed nekem? Ki tudja azt leellenőrizni? Na mindegy, én nem vagyok alkoholista, tekintve, hogy utoljára asszem a múlt hét elején ittam egy, azaz egy doboz sört (ráadásul almásat, 2% alkoholtartalom), és mostanság nem hiszem, hogy fogok.
Azt sem lehet rám mondani, hogy az vagyok, "aki már beletörődött", tekintve, hogy az egész családomban senki nem alkoholista. A férjem ünnepnapokon iszik bort maximum, apukám - aki mindenhova kocsival jár - maximum akkor sörözik, ha a barátaival találkozik, ami úgy havonta egyszer történik meg, anyukám akkor iszik sört, ha melege van, de nem minden nap, hanem úgy hetente egyszer, a testvérem akkor iszik, ha bulizni megy, amúgy nem szokott. Egyéb családtagjaim alkoholfogyasztási szokásait is soroljam fel talán? Nem beletörődtem abba, hogy valakim alkoholista, és ezért mondom, hogy ez normális, hanem mert tényleg nincs abban semmi pláne, hogy valaki esténként megiszik egy nyavalyás sört. Mellesleg pont ez a napi egy sör téma szóba került egyszer az egyetemen egy órán, és az ADDIKTOLÓGUS végzettségű tanár mondta, hogy ez nem számít alkoholizmusnak, mivel a normális életvitelt nem befolyásolja. Hát én inkább neki - egy európai szinten elismert szakembernek - hiszek, és nem laikusoknak.
A férjem ritkán iszik. Mióta meleg van, bespájzol sörből és vagy azt iszik, vagy vizet este (napközben meg két nagy üveg ásványvízzel rohangál). Néha én is kibontok egy sört, pedig alapvetően nem szeretem, de a melegben jól esik.
Sőt, ha nagyon nem tudok aludni, akkor is iszok egy sört, mert van itthon altató is, de talán a sör kevésbé veszélyes a májamra nézve.
Vagy másik példa, pont a szüleimnél voltam látogatóban, amikor kiderült, hogy átmentem egy vizsgán, aminek nem sok esélyt adtunk. Apám boldogan kirohant a konyhába, felnyitott két üveg bort és mondta, hogy most addig iszunk, ameddig bírunk. Amúgy a család se ivós, de most esemény volt (ez utoljára 10 éve történt meg, amikor meglett a felsőfokú nyelvvizsgám). Megittuk a borokat, majd keresztben álló szemmel elhülyéskedtünk, aztán mentünk aludni.
Nem hinném, hogy ettől alkesz lenne bárki a családban, mert nincs sóvárgás az alkohol után.
A férjem is járt már úgy, hogy elfogyott - inkább ivott vizet, mert lusta volt lemenni a sarki éjjel-nappaliba. Vagy reggel csapott a fejére, hogy "jaaa, azért van itt a sör, mert meg akartam inni" - de egyszerűen elfeledkezett róla, hogy kivette a hűtőből.
Nem azokkal van a baj, akik rendszeresen isznak alkoholt, de bírják, és le tudnak mondani róla. Hanem azzal, aki dührohamot kap szinte, ha valamiért nem ihatja meg a napi adag sörét. Az már alkoholizmus. Aki elkedvtelenedik, idegesebb, harapósabb lesz, szintén.
Akinél nem befolyásolja a közérzetét és a kedvét, idegi állapotát az, hogy épp nincs, az nem alkoholista, akkor sem, ha minden nap iszik pár üveggel. Bár mondom, a napi pár üveg nálam már sok lenne, ha a környezetemben bárki ilyen lenne, megkérném, hogy ritkítsa, csökkentse az adagot, mert attól függetlenül nincs szüksége a szervezetnek alkoholra. Igyon menteset, abból is kevesebbet, vagy szívesen készítek teát, limonádét, szörpöt akár, de ne váljon napi szokássá akár csak egy sör sem. Nekem ez a véleményem. Az előző írásaimat is jól lepontoztátok, ettől még nem fog megváltozni, és ettől nem mondom azt, hogy alkoholista aki napi egy sört megiszik. Csak akkor az, ha azt az egyet mindenképpen meg kell innia. Nekem mindegy, ki hogyan, mennyit, mit iszik - ez a véleményem.
"Én meg tudok inni úgy 3 liter sört, h fenntartom a normális életvitelem. A szomszéd bácsi képes ellátni úgy a munkáját, hogy masszív alkoholista. Már annyira megszokta az ivást, hogy nem látszik rajta. Attól még alkoholista marad."
Én nem arról beszélek, hogy nem látszik valakin, vagy hogy megszokta. Aki alkoholista, annak folyamatos károsodásnak van kitéve a szervezete, illetve maga a függőség az élete minden területét befolyásolja. Ha azt mondanák neki, hogy holnap meghal, ha tovább iszik, akkor is inna tovább. Aki nem alkoholista, az lehet, hogy húzza a száját, hogy nem ihat soha többet sört, pedig szereti, de abba tudja hagyni mindenféle elvonási tünet nélkül. Egy napi egy doboz sört fogyasztónak a mindennapi életét nem befolyásolja ez a SZOKÁSA. Egy alkoholistát befolyásol a FÜGGŐSÉGE, csak ehhez igazította az életvitelét.
Az meg enyhén szólva is ostoba kijelentés, hogy az illető addiktológus nem érdemelte meg a diplomáját. Nem hasraütés-szerűen állít ilyet, hanem komoly kutatásokat végzett és végez a mai napig. Szerintem itt mindannyian örülnénk, mint majom a farkának, ha csak fele olyan képzettek és elismertek lennénk a saját szakterületünkön, mint a tanárom a sajátjában.
Kimondtad a varázsszót: Aki nem alkoholista, az abba tudja hagyni, a többi csak töltelék. És az egész csak akkor derül ki, amikor valakit választás elé állítanak. Az absztinencia ugyanolyan hülyeség, mint az alkoholizmus. Ám mértéket tartani, és a rendszerességet elkerülni a legnehezebb, ellenben a legjobb megoldás.
És akkor odaáll az ember a naponta ivó párjához: "Szeretném, hogy ha csak heti egyszer innál alkoholt, mert zavar, hogy naponta iszol. Tudom, hogy azt hiszed, nem befolyásol, pedig ez nem igaz. Megváltozol tőle, az nem te vagy. Gyakorlatilag nem ismerlek, mert sosem vagy önmagad. Nem vagy agresszív, nem vagy bántó, de nem is te vagy. Szeretnék azzal az emberrel élni, akit régen megismertem."
Az erre adott válasz az, ami meghatározza, hogy az illető alkoholista -e vagy sem, és az első lépés.
Minden más csak tagadás: vagy az alkoholistától, vagy a vele együtt élőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!