Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egyedül más hogy oldja meg?

Egyedül más hogy oldja meg?

Figyelt kérdés

Egyedülálló anyuka vagyok két gyerekkel. Nagyon régóta dolgoztam egy cégnél, bele fáradtam, kiégtem. Váltottam munkahelyet. Idáig se éltünk valami túl jól anyagilag. Mindenük meg van a gyerekeknek és igyekszem őket vinni ide-oda. De hogy magamnak egy rohadt melltartót nem tudok venni....már nem is érdekel. A havi kiadásaim 200 ezer körül vannak. Ebben az ingatlanhitel, rezsi, gyerekek iskolakaja, bérlet, stb. van benne, amiből nem lehet kihagyni semmit. 240ezer fizetésből + családi pótlék + 30ezer gyerektartásból nehezen kihúztam. A fizetés miatt Váltottam munkát, de sajnos bekövetkezett az amitől féltem. Mivel csak fél havi fizetést kaptam, így teljesen meg vagyok lőve. Teljesen minuszba mentem, váratlan kiadásom is volt...kértem pénzt kölcsön anyukámtól, nagy száj huzogálva adott, de minden alkalommal kérdezi, mikor adom már vissza. Szükségem lenne még pénzre, de tőle már nem merek. Többi családi és barátok nem jöhet szóba. Múltkor a nyugdíjas szomszéd nénivel beszéltem, ő felajánlotta, hogy segít, bármennyi kell. Hogy fordulhatok egy "idegenhez" segítségért? A gyerekek apukáját megkértem segítsen, előlegeze meg a gytartást, mert már jhónapba jobban lesz a helyzetem. A válassza az volt, nem az ő dolga. Mondtam fizesse ki legalább a gyerekekre a kötelezőt (kaja, bérlet, magántanár)...neki erre nincs pénze :( van egy párom 5 éve, de nem élünk együtt. Nem túl jó a fizetése, de annyit nem mond, hogy itt van 20ezer, fizesd be amit kell. Inkább mondta menjünk el hétvégére wellnessezni. Nem érti meg, hogy kisebb gondom is nagyobb annál, hogy én most pihengesek, holott rengeteg minden nincs befizetve. Inkább adná ide a wellness pénzt :/ sose voltam ennyire sz@rba. Nem gondoltam, hogy egy fél hónap mhnka kiesés ekkora problémát fog jelenteni. Totál ki vagyok :(

Hiába keresek alkalmi melót, nincs rövidtávú. Mit lehet még tenni?

2022. jún. 11. 08:21
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 121/126 luckydog888 ***** válasza:
66%

Köszönöm. Az, hogy elfogadott ma (még) Magyarországon egy aránytalanul és irreálisan alacsony gyermektartás, azt személy szerint felháborítónak tartom. Tapasztalatom szerint az egyedülálló szülök döntő többsége nem nyerészkedésre használja a gyermektartást, hanem a gyermek minél magasabb szintű ellátását akarja biztosítani.

Jogilag az apuka semmilyen formában nem jogosult és nem is kérhet, nem fenyegetheti az anyát ilyen többletköltséggel. Akár volt vagyonmegosztás, akár nem, az apuka nem veszélyeztetheti a kiskorúak lakhatását azzal, hogy az anyát (amúgy jogosulatlanul) anyagilag ellehetetleníti. Az első bíró asszertív módon elhajtaná. A szomorú az, hogy egy apa fejében egyáltalán felmerül ez a gondolat.. ez bizony.. apukát minősíti.

A bírói gyakorlat az, hogy ilyen fele-fele tulajdoni felállásban, a gyermekek érdekében kizárólagos használati jogot kap a gyermeket nevelő fél. (Nem tulajdonjogot) És ez így is van jól.

2022. jún. 12. 13:23
 122/126 anonim ***** válasza:
9%

Azt tartasz felháborítónak amit akarsz, attól még a tény tény marad, a 30e/gyerek teljesen átlagos és elfogadott összeg.

Erre jön még rá a csaladipotlek, a családi adokedvezemny és akkor még a gyereket nevelő egy fillért nem tett hozzá.

De, apuka jogosult bérleti díjat kérni, vagy használni a saját ingatlanát.

Nem, nincs ilyen gyakorlat. Nem, nem is lenne ez így jól.

2022. jún. 12. 13:27
 123/126 anonim ***** válasza:
77%
Utolsó: itt az apuka KETTŐ gyerekre fizet összesen 30ezer forint gyerektartást. Ami enyhén szólva is nevetséges.
2022. jún. 12. 13:39
 124/126 luckydog888 ***** válasza:
41%

Tulajdonjog és használati jog között különbség van.

Apuka nem jogosult, de ad absurdum kérhet (végsősoron) a gyermekeitől bérleti díjat, azért, hogy az ő 50%-ban is laknak.

Anyuka ebben az esetben kérheti apukától, hogy az ingatlan fenntartási és állagmegőrzési költségeinek 50%-át fedezze. (.. beázik.. csőtörik.. bontás.. helyreállítás ca 100 -200 ezer huf) Ha ezt nem teszi és anyuka igazolni tudja a ráfordításokat, akkor a "kivásárlásnál", vagy az ingatlan értékesítésekor ezt az apukának fizetendő összegből - teljes joggal - levonhatja.

Anyuka amúgy nem tudja, de ezekre alapból jogosult (vagy érvényesíthetné a jogait). Már most pl. a közművek rendelkezési díjának a felére. (Nem a közüzemi díjakra)

2022. jún. 12. 13:47
 125/126 anonim ***** válasza:
18%

113!

Igen, hivatalosan kettőre 30e a tartasdij, plusz emelle fizet kb ugyanannyit kulonorara. Tehát 60 e két gyerekre havonta

2022. jún. 12. 14:20
 126/126 luckydog888 ***** válasza:
74%

Ami számomra a kérdés lényege, hogy hogy nem fogható fel az, hogy mekkora érték, ha valaki lelkiismeretesen próbál felnevelni gyermekeket. Pláne egyedülálló szülőként. Iszonyú kiszolgáltatott helyzetben vannak. Mindenképpen segítségre szorulnak és nem azért mert bénák, hanem a helyzetből adódóan. 0-24-ben ott kell lenni a gyermekek mellett, mögött évtizedeken át.

Minden szülőnek, de különösen az egyedülállóknak a lehető legtöbb támogatást kell adni, mert a jövő nemzedékeit nevelik.

Lehet persze elfogadni azt, amit sokan elfogadnak. Hitlernek is bejött (egy darabig), mégsem volt igaza.

Szerintem van jobb út. Ami meglepett, hogy soha, semmilyen formában nem volt ingerem arra, hogy bármely hasonló csevegéshez hozzászóljak. Nyilván van itt is kevésbé színvonalas beszélgetés, de hosszú idő óta először tapasztaltam azt, hogy 90%-ban érdemben, segítő szándékkal, kimondottan konstruktív módon szólnak hozzá egy kérdéshez.

Köszönöm, hogy részese lehettem.

2022. jún. 12. 14:24
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!