Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy házasságban csak kötelezet...

Egy házasságban csak kötelezettségeink vannak jogaink nincsenek(anyagi szempontból)?

Figyelt kérdés
Azért tettem fel így a kérdést, mert a férjem hasonlóan gondolkodik. Nem rég eladta a lakást amiben laktunk, ami egyébként az ő tulajdona volt, de az átalakításokban én is részt vettem. Az új lakáshoz némi hitelt is vett fel, én lettem a kezestárs és úgy gondolja, hogy együtt fogjuk majd visszafizetni. De a nevemre nem íratott semmit. A lakás 100 %-ban az övé lett. A későbbiekben is lesznek majd átalakítások a lakásban amit szintén közösen fogunk elvégezni. Ezt így igazságtalannak tartom. Szerinte közös a pénzünk, de akkor a lakás miért csak az ő tulajdona és nekem miért kötelességem költeni az ő lakására.
2021. júl. 19. 08:52
 81/94 anonim válasza:
91%

Ha elolvassuk a kérdés kifejtését, még azt is hihetnénk, hogy jogos a nő felháborodása. Viszont később leírja, hogy a férje felajánlotta neki a tulajdonjog 1/8-át, amit ő sértésnek érzett, és nem fogadta el (vajon ez miért nem szerepelt a kiírásban?). Nem tudjuk, hogy az 1/8-nak mi az alapja. Valaki írta, hogy az 1/8 6 mio-ra jön ki (hitel fele * 8), de esélyesebb, hogy ennél sokkal több a lakás értéke, lévén 6 mio az valóban semmire sem elég. Ezek alapján a férj szerintem helyesen és gálánsan járt el, hiszen számításba vette, hogy együtt törlesztik a hitelt, valamint hogy a nő is hozzájárul a felújításhoz. A nőnek el kellett volna fogadnia, mivel egy esetleges válás után az évek alatti értéknövekedésnek az 1/8-a is jár majd neki. Bár nagyon valószínű, hogy a hozzászólásokat olvasva mégis el fogja fogadni. Jobbat nem is tehet.

A hozzászólások fele (nagyobb része?) elhordja a férjet mindenféle szemétnek, holott szerintem meg a nő telhetetlen. Üres kézzel jött, így is valószínűleg az 1/8-dal többet kapna, mint érdemelne, de az sem elég neki.

Én így látom.

2021. júl. 19. 14:02
 82/94 remetdol válasza:
91%

Kései sirató

"Nem érzed, hogy átver? Miért járulsz ehhez hozzá?"

TE fordított esetben hogy intéznéd: ha szüleid vennének neked egy lakást, majd késöbb megházasodnál. Átiratnád a felét a párodra? Annak a lakásnak az áráért a szüleid dolgoztak meg, azt ne feljtsd!

Eladod az a lakást, és az árából újjat veszel - annak a felét már a párodra iratnád? Ha ezt kérné tőled - hogy a szüleid által összekuporgatott pénzecske felét ráirasd a nevére - nem azt éreznéd, hogy pont ő ver át?

2021. júl. 19. 14:19
 83/94 anonim ***** válasza:
75%
77 ezért írtam utána,hogy viccet félretéve stb.Nyilván nem szabad egy kapcsolatban szolgáltatásnak lennie a szexnek se,meg semminek se,de egy házasságban meg nincs olyan,hogy ha nem lennék akkor albérletet kellene fizetned,tehát örülj,hogy vehetsz fel a saját házamra hitelt.Én nem vagyok benne biztos,hogy a háztartási munkát pedig nem-e a nő kötelességének tartja az úr,de simán elképzelhető, miután a kérdező írta is,hogy amit ő a saját pénzéből vesz,azt közösnek tekinti,viszont más (pl.a ház)az meg a szerintem ez a kapcsolat kuka.Nem terveznek hosszútávon egymással,és nem is kommunikálnak.A férfi a szüleitől kap tanácsokat,a nő meg itt kérdez vadidegeneket.Még mindig azt mondom,hogy nem tudnék így élni.De ez én vagyok.Biztos hogy van olyan,aki meg úgy nem tudna ahogyan én.
2021. júl. 19. 15:25
 84/94 anonim ***** válasza:
3%
A kérdező leírta hogy felajánlottak neki egy nyolcadnyi tulajdonrészt-amit a beleölt pénz arányában megalázónak érez. És meg is értem: ha neked odalökik a töredékét a jogos igényednek, te hálálkodnál? Mert én is azt mondanám hogy vegyen koporsószöget az alamizsnán amit odalöknek a jogos rész helyett...
2021. júl. 19. 15:46
 85/94 anonim ***** válasza:
89%
84 - Szerinted itt mi a jogos rész?
2021. júl. 19. 15:53
 86/94 anonim ***** válasza:
37%
És szerinted? Mert kapásból el van itt ítélve a nő, és a hapsi mentegetve a beleölt pénz-ház értékének ismerete nélkül. Őszintén, felbosszant a középkori hozzáállás, mely szerint biztos nincs a nőnek igaza, kussoljon, és örüljön hogy löknek neki pár morzsát..
2021. júl. 19. 16:09
 87/94 anonim ***** válasza:
82%
A beleölt pénz konkrétan a másfél milla hitel fele, tehát 750e ft. Erre kapott volna 1/8 tulajdonrészt. Tok mindegy mekkora az ingatlan értéke, az egy nyolcada egészen biztosan többet ér, mint 750e.
2021. júl. 19. 16:38
 88/94 anonim ***** válasza:
11%
Ez így nem igazságos, egyáltalán nem. Miért nem közösen vettétek?
2021. júl. 19. 17:42
 89/94 anonim ***** válasza:
81%
Itt nincs más jogos igény, csak a hitel fele(már amit eddig tudunk azok alapján)Futkozhat ügyvédhez, bíróságra, nem fognak neki mást mondani.A másik senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy így költözzön valakivel össze, így házasodjon, hitelt vegyen fel.Önként vállalta, nem zsákbamacska volt.Aki meg elhiszi, hogy a nő viszi mindennek a felét, csak mert házas, elég buta.Ptk nincs titkosítva.A házasság, esküvő nem rózsaszín hercegnőset játszunk dolog.Nem arról szól, hogy majd nem lép a másik félre, mert az nem jogi dolog, nem tiltja semmi.Házasság egy vagyonközösségi szerződés.Itt ezek voltak a feltételek, egyiknek van valamije, másiknak nincs.Ha nem tetszik lehet külön házassági szerződést kötni( bár ki az a hülye aki a saját vagyonát hagyja, igaz láttunk már olyat), ha bele megy a másik fél, ha nem lehet szakítani.Ilyen esetekből élnek a családjogi ügyvédek, mert nem hiszi el, hogy simaügy az osztozkodás, de akkor is próbáljuk meg.Persze elveszti, oszt fizethet az ügyvédne, perköltségre stb. Egyik barátom erre mondta, hogy az ügyvéd is ember , élni kell valamiből, és legtöbbször a buta emberből, mert az akkor is perel ha esélye nincs.
2021. júl. 19. 19:32
 90/94 anonim ***** válasza:
53%
Lesznek ebböl még komoly viták jó esélylel, túl sok a buktató.
2021. júl. 19. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!