Mit tennétek a ilyen helyzetben? Mi van a feleségemmel? Mi lesz ennek a vége?
7 éve az édesanyja lebetegedett, lebénult és egyből azt mondta hogy beadja öregotthonba. Nagyon tisztelem anyósomat és kiváló viszonyom van vele. Mondtam hogy szó sincs róla és én fizetem az ellátását. Úgy is volt.
Hála Istennek anyósom él és a körülményekhez képest fizikailag jól van, megtanult járni valamennyire, csak sajnos demens. De 90-hez közeledve nem csoda. Mindegy is, gondoskodik róla 2 nő felváltva a nap minden órájában.
Most a szüleim betegedtek le. Sajnos édesapámnak légzőszervi és keringési betegségei vannak, édesanyámnak ízületi és csont problémái. Mondtam hogy kell keressek egy személyt aki napi egyszer rájuk néz és esetleg elmegy bevásárolni, vagy megnézni hogy bevették-e a gyógyszereket stb. Hála Istennek amúgy még tudnak magukról gondolkodni annyira, hogy ne kelljen teljes ellátás. Amikor mondtam hogy keresek egy embert, látszott rajta, hogy nem tetszik neki az ötlet.
Tegnap nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy be kell őket adni egy otthonba.
Rettentő ideges lettem, nagyon összevesztünk, mondtam neki hogy mikor lett ennyire önző és rosszindulatú... Ő meg folyton azt hajtogatta, hogy nem érti miért nem "nyomjuk az öregeket" (az anyjára is értette) egy otthonba, mert nekünk az jobb...Lényeg a lényeg, hogy annyira eldurvult a vita, hogy féltem hogy elvesztem az önuralmam, ezért elmentem otthonról.
Soha nem káromkodtam neki, nem is emeltem rá soha kezet, ezért most hogy elkerüljem hogy tettlegességé vagy trágársággá fajuljon a dolog, inkább elmentem.
Nagyon feldúlt voltam ma egész nap, nem is tudtam dolgozni. Megint vitáztunk egy kört, de ma leléptem még azelőtt hogy átment volna a dolog üvöltözésbe.
Nem tudom mit tegyek... 19 éve vagyunk házasok, komolyabb gondok soha nem voltak köztünk. Az biztos, hogy mindig anyagias volt, de nem viselkedett önzően.
Mi lehet ilyenkor? Különköltözés? Válás? Beszédszünet? Felejtsük el? Tényleg tanácstalan vagyok, ilyen nem történt soha a családunkban...
"7 éve az édesanyja lebetegedett, lebénult és egyből azt mondta hogy beadja öregotthonba."
"Most a szüleim betegedtek le. (....) Tegnap nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy be kell őket adni egy otthonba."
Úgy látod, hogy másképp viszonyul a te szüleidhez, mint anno az édesanyjához? Az idézetből az látszik, hogy nem így van!
A konfliktus oka, hogy te mást gondolsz "idősek otthona" kifejezés alatt, mint ő.
Szerinted egy emberhez nem méltó hely. Szerinte pedig idős személyek ellátására, gondozására, sőt szakszerű ellátására létrejött intézmény. Ezen gondolkozz el, mielőtt ítélkeznél!
Én megértelek téged is, de a feleségedet is. Például szerintem ha nincsenek még olyan állapotban és elég ha napi 1-2x rájuk néz egy ápoló akkor fölösleges az otthon, viszont ha már folyamatos felügyelet kell akkor más a helyzet. Ha fél hogy neki kéne őket ápolni, te idődet venné el (írtad hogy pl nyaralni sem tudnátok azt mondta szóval ezekszerint így lenne) esetleg azt a pénzt a gyerekek jövőjére raktátok volna amúgy el vagy bármi. Teljesen érthető hogy aggódik. És valami oka biztos van annak hogy ezt akarja és nem az hogy önző. Szerintem az nem önzőség hogy az ember élni akarja a saját életét és nem tönkremenni (mert ebben az ember tönkremegy bármennyire szereti a szüleit, láttam nem egyet)
És én sem úgy pártolom az otthont hogy bedugni oda. Jobb otthonokban van pl. foglalkozás, házhoz megy a fodrász, mindig van társasága.
Mamám volt így dédimmel, magához költöztette amikor lerobbant, ettől sikeresen mamámnak is minden baja lett (rengeteget fogyott, sérv, folytonos idegeskedés és a viszonyuk is romlott) mamám mindent megtett érte de ő így is csak panaszkodott. Kicsit elment otthonról (azért kimozdulni kell néha) akkor inkább nem evett hiába volt kikészítve, stb. És persze a sok hülyeség amit már ilyenkor csinálnak..
Otthon lett belőle mert hiába támogattuk mi is, ebbe mamám is tönkrement volna. Azóta 2 naponta megy hozzá, ünnepekre elhozzuk és máris mindenki kiegyensúlyozottabb (igen, dédim is). Úgy gondolod hogy mamám is csak megszabadulni akart tőle? így is hogy 2naponta ott van nála? Meg még sok más rengeteg ember így van vele.
Tudom hogy úgysem lehet meggyőzni téged és amúgyis a te dolgod hogy mit csinálsz, ha hozzájuk költözöl vissza az is.. csak azért írtam le hogy lásd hogy nem biztos hogy rossz szándék vezérli a feleséged. De persze a szülők állapota sem mindegy, az nagyon sokat számít.
Igen, értem hogy mire gondolsz.
De ha arra kerülne sor hogy velük kell maradjak (s ezt megmondtam a feleségemnek is) ő mehet nyaralni, nem kell ott üljön ő is. Csak hagyja hogy én megtegyem a kötelességemet, ha már ő nem teszi meg a saját anyjáért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!