Mit jelent az, hogy "nem akarod érteni"?
Sziasztok!
Ha nem értek valamit, anyám és a nagyanyám folyton azzal hárítják el az elmagyarázást, hogy "nem akarod érteni". Ez mit jelent?
Az értés tudtommal nem akarattól függ, mint pl. az evés.
Ennyire buták a fiatalok? Elképesztő!
Nem akarod érteni. Egészen egyszerű mondat, jól ismert szavak. De gondolom, neked a felszállok a buszra sem érthető.
Nem akarod érteni: játszod az ostobát. Érted, de úgy teszel, mintha nem tudnád miről van szó. Nem akarod tudomásul vrnni.
Megérteni valamit nem mindig egyszerű, gyakran igen sok energiát kell/kellene beletenni, hogy megértsünk valamit.
Én pl. nem akarom megérteni, hogy működik egy számítógép, a telefonos alkalmazások, én csak használni akarom ezeket, ezért ha valami elromlik rajtuk, vagy rá kellene telepíteni ezt-azt, akkor megkérek a környezetemben egy fiatalt, akit ez sokkal jobban érdekel és ért is hozzá. Volt már olyan, amikor valaki meg szerette volna ezt tanítani nekem, képes is lettem volna rá, hogy megértsem, csak "nem akartam megérteni".
Nyilván a Te eseted más lehet, egy idősebb ilyet akkor szokott mondani a fiatalabbnak, amikor valamilyen viselkedésbeli, gondolkodásbeli nézetkülönbség van köztük.
Erre is írok egy példát:
Pl. sok mai fiatal nem akarja megérteni, ha el akar érni egy hosszútávú célt, pl szeretne saját lakást, az sok kompromisszummal, lemondással jár akár sok-sok évig. Nekik ez nem megy (tisztelet a kivételnek), Ők mindent azonnal akarnak és nem képesek a lemondásra a hosszútávú céljaik érdekében.
Neked milyen helyzetekben mondják az idősebb családtagjaid, hogy "nem akarod megérteni"?
Az ostobát játszani az tiszta dolog, ahogy a buszra felszállás is. A nemtudomásulvétel/tudomásulvétel is tiszta sor, hogy mit jelentenek.
Legutóbbi eset: nagyanyám veszekedett a húgommal (vica versa) és közben lelökött egy edényt és az összetört. És a húgomat hibáztatja az edény eltörése miatt. Én a húgom pártját fogom, hogy attól, hogy veszekedtek, még nem a húgom lökte le az edényt, és nem értem nagyanyám részéről a húgom hibáztatását. Erre a húgom kivételével mindenki azt mondja, hogy nem akarom érteni. Maximum annyi, hogy nem értem. De a nemértés nem lehet szándékos.
4-es, a te eseted a "nem akarod megtanulni".
Kérdező, hallottad már a nem akarod tudni kifejezést?
Na ez is olyan. Csak megértés igével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!