Vendégségben ez bunkóság volt? Mit tegyek?
Anyósom, illetve az apósom mindketten tudják, hogy már több mint féléve (7 hónapja) vegán étrenden vagyok. Ez nem csak egy “hóbort” számomra; egészségügyi problémáim voltak, amik az étrendváltás óta teljesen megoldódtak. Azelőtt fogyasztottam húst, habár túlzásba nem vittem sose, nem az volt a prioritás.
Azt kell tudni a kérdéssel kapcsolatban, hogy nagyjából 2 havonta szoktunk anyósomékhoz vendégségbe menni ebédre, tehát múlthéten volt a 3. alkalom arra, hogy nem készültek számomra vegán étellel. Lényegében csak köreteket tudtam enni, a levesben pedig igaz, hogy nem volt hús, viszont tejszínnel készült, amit én sajnos nem ehetek súlyos laktózintolerancia miatt. Rosszul esett, hogy megint nem készültek, pedig tudták jól, hogy milyen étrendet követek, és hogy állati eredetű termékeket nem fogyasztok már egy jó ideje. Én ezt az egész szituációt elég rosszul éltem meg, ráadásul bunkóságnak is gondolom, hogy semennyire se vették figyelembe a vendégségbe érkező személy igényét. Fordított esetben, 100% hogy készültem volna nekik. Egyrészt azért esik rosszul, mert jó a viszonyom velük - legalábbis eddig azt gondoltam, hogy szeretnek -, másrészt pedig úgy tűnt, hogy az ezelőtti alkalomkor vették a lapot azzal kapcsolatban, hogy mit ehetek és mit nem.
Nem tudom, hogy hogy kéne nekik emiatt szólni, ráadásul én elég kellemetlenek érezném, ha nekem kéne őket megkérni, hogy legközelebb ne csak körettel készüljenek nekem. Férjemmel már beszéltünk erről, és megígérte, hogyha most sem készülnek vegán fogással, akkor szól az anyukájának emiatt. Azt viszont nem szeretném, ha rossz néven venné. Egyáltalán más is bunkóságnak gondolja a történteket, vagy én látom rosszul és el kéne engednem az egészet?
Magyarul a saját hülyeséged miatt választottad ezt az agyhalott életmódot. Ne haragudj, de tőled bunkóság megszólni másokat, hogy nem pattannak az új hóbortodra és vásárolnak mindenféle drága mindenmentes élelmiszert, mert te holmi tojást, zsírban készült ételt sem fogsz megenni, húst pedig ugyan ehetnél, de hát fujj, gonosz kizsákmányoló húsipar, dacból azt sem. Innentől nagyon nem egészségügyi ok, mert egyrészt nem a laktózérzékenység a baj, másrészt a köszvényt a mértéktelen, fűszeres, zsíros húsfogyasztás okozza, nem az, ha néha vendégségben eszel egy kis szeletet.
Hát innentől szépen alkalmazkodj máshoz TE, ne pedig te várd el ezt mindenkitől a környezetedben. Örülj, hogy köretet tudsz enni, ez csakis a saját hibád, mivel te tiltottad le magad a normális élelmiszerek úgy 90%-áról.
Egyébként nem ezen szeretnék vitatkozni! Légyszíves ne térjünk el a tárgytól.
#29 neked lehet nem, de szerencsére nem is ezen múlik. Ők is szoktak hozzánk vendégségbe jönni, viszont nem hiszem, hogy magyarázkodnom kéne afelől, hogy jóban vagyunk.:D csak jobban tudom.
Nem utolsósorban van, akinek igyekezet mellett sem sikerül vegánt főznie, mert becsúszik egy baki. Sok mindenre nem gondol egy rutintalan.
Nálunk nővérem vegán, előtte vega volt, de az már vagy 30 éve (50 éves lesz), külföldön él, vegán étrendet is 10+ éve követ, náluk nagyobb a "hagyománya" ennek.
Anyukám full felkészült és olvas, pedig a kutya nem várja el tőle, megoldja magának ha hazajön, vagy ünnepekkor én vállalom az ő fogását. Mindezek mellett is rendszeresen becsúszik a rutinos főzőbajnoknak, szem a szívét valami gebasz, ha nem konkrét, leírt vegán recepttel dolgozik. Múltkor például a minestronéba rakott tésztát, de nem durumot, hanem tojásosat, amit ő gyúrt. Aztán fogta a fejét :D
vegán fogást "elvárni" egy főre részedről is bunkóság, mert rengeteg rákészülés és vesződség, ilyenkor lehet kompromisszumot kötni, hogy kérsz valami konkrétat és akkor még úgy is jó fej lesz, hogy megcsinálja külön neked.
Nálunk a tuti bevált a ratatouille, vagy sima magyar lecsó(nem zsíron ofkorsz, tojás nélkül), friss bagettel. Azt könnyű virítani bármikor, télen tán nem annyira, de ötlet szinten fel lehet dobni, azt tuti csinált már anyós és egy rizzsel meg lehet enni, ha a pékáru sem bejövős.
Én nem sértődnék meg, nem gyártanék problémát ott, ahol alapon nincsen, ha szeretnek, biztosan nem akarnak direktben kitolni veled, de amíg egy vegánnak viszonylag könnyű a rántott ilyen olyan zöldség 8fejben sokan itt tartanak még étteremben is), addig egy vegánnál kismillió szempont van, mert jajj, véletlenül se legyen se tejtermék, upsz, becsúszott egy kis vaj, margarin helyett, zsíron rakták fel az ételt, hoppá, itt van tojás a levesbetéténél és még sorolhatnám a végtelenségig.
Meg kell akkor mondani, hogy süssenek neked zöldségeket, készítsenek salátát natúr öntetekkel, ha meg az sem jó, akkor így jártál, komolyan,nekem nem lenne pofám egy ezer éve valamilyen szisztéma szerint főző 8valószínűleg nem fiatal) házasszonytól elvárni, hogy kövessen minden szempontot, konkrét receptet küldeni meg végképp gáz.
vagy belejön egyszer, vagy nem, de mivel az év nagy részében kedved szerint ehetsz minőségi, gondosan elkészített vegán ételt otthon, étteremben, évi pár alkalommal nem fogsz belehalni abba sem, ha sült zöldséget eszel, max viszel hozzá magadnak egy szejtán szeletet, ha annyira zavar, hogy megint krumplit kell enni.
Nálunk most karácsonykor diósült volt, én csináltam, anyutól akkor sem várná el tesóm (mondjuk tőlem se), ha látja a próbálkozásait és hogy egyre ügyesebb és igyekszik, de mégiscsak plusz meló, épp elég neki az alap menüt kitalálni és főzni arra a jópár főre, aki tiszteletét teszi még nála, pedig ők nem követnek vegán étrendet, van azzal is pont elég nyűg.
De basszus, ha a kérdező nem eszik valamit, akkor miért kéne neki mégis lenyomni a torkán akit anyós kitalál?
Ha valaki jön hozzám, alap, hogy azt csinálok, amit ehet. És ne, nem kifogás, hogy sötét valaki, mert ha nemtudom mi az a peszkateriánus pl, akkor fogom a google-t, beírom, és a kiadott 3000 receptből választok egyet ami a családnak is jó. Ne bsszatok már, hogy EGYETLEN vegán receptet se lehet elkészíteni KÉTHAVONTA...
Én sem vagyok vegán, de ha olyan vendég jön, akkor csinálok egy zöldséglevest, nem halok bele, mi is megesszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!