Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Vendégségben ez bunkóság...

Vendégségben ez bunkóság volt? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Anyósom, illetve az apósom mindketten tudják, hogy már több mint féléve (7 hónapja) vegán étrenden vagyok. Ez nem csak egy “hóbort” számomra; egészségügyi problémáim voltak, amik az étrendváltás óta teljesen megoldódtak. Azelőtt fogyasztottam húst, habár túlzásba nem vittem sose, nem az volt a prioritás.

Azt kell tudni a kérdéssel kapcsolatban, hogy nagyjából 2 havonta szoktunk anyósomékhoz vendégségbe menni ebédre, tehát múlthéten volt a 3. alkalom arra, hogy nem készültek számomra vegán étellel. Lényegében csak köreteket tudtam enni, a levesben pedig igaz, hogy nem volt hús, viszont tejszínnel készült, amit én sajnos nem ehetek súlyos laktózintolerancia miatt. Rosszul esett, hogy megint nem készültek, pedig tudták jól, hogy milyen étrendet követek, és hogy állati eredetű termékeket nem fogyasztok már egy jó ideje. Én ezt az egész szituációt elég rosszul éltem meg, ráadásul bunkóságnak is gondolom, hogy semennyire se vették figyelembe a vendégségbe érkező személy igényét. Fordított esetben, 100% hogy készültem volna nekik. Egyrészt azért esik rosszul, mert jó a viszonyom velük - legalábbis eddig azt gondoltam, hogy szeretnek -, másrészt pedig úgy tűnt, hogy az ezelőtti alkalomkor vették a lapot azzal kapcsolatban, hogy mit ehetek és mit nem.

Nem tudom, hogy hogy kéne nekik emiatt szólni, ráadásul én elég kellemetlenek érezném, ha nekem kéne őket megkérni, hogy legközelebb ne csak körettel készüljenek nekem. Férjemmel már beszéltünk erről, és megígérte, hogyha most sem készülnek vegán fogással, akkor szól az anyukájának emiatt. Azt viszont nem szeretném, ha rossz néven venné. Egyáltalán más is bunkóságnak gondolja a történteket, vagy én látom rosszul és el kéne engednem az egészet?

2022. máj. 28. 15:53
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/188 anonim ***** válasza:
94%
A bunkóság szerintem túlzás, talán inkább a figyelmetlenség. Úgy gondolom hogy a párod feladata lenne figyelmeztetni a szüleit.
2022. máj. 28. 15:57
 2/188 anonim ***** válasza:
88%
Vagy bunkosag, vagy butasag (ergo azt se tudjak mi az a vegan), en a helyedben a legkozelebbi csaladi ebedre keszulnek sajat, vitt etellel, amikor elkezdodik az ebed, szepen eloveszed, kicsomagolod es joizuen elkezded enni, majd eszbekapnak. :D
2022. máj. 28. 15:58
 3/188 anonim ***** válasza:
91%

Biztos rossz névrn fogja venni az anyukája, de máshogy meg hogyan lehet megoldani a dolgot?

Szerintem az idősebb korosztály nem igazán van otthon a mostani újabb étrendekben, nem hiszem, hogy rossz szándékból főz neked rossz kaját.

Én lehet, hogy vinnék magammal dobozban.

2022. máj. 28. 15:59
 4/188 anonim ***** válasza:
89%
Nézd én sem értem pontosan mi az a vegán, levesnél eszembe sem jutna hogy tejszín sem lehet. Nemhogy ilyen korban. Le kell ülni és kedvesen elmagyarázni mi az a vegán és példákat mondani hogy egy átlag ebédnél pl mi nem jöhet szóba mint ez a leves...
2022. máj. 28. 16:00
 5/188 anonim ***** válasza:
92%
Nálam is gond van pár alapanyaggal, maximálisan megértem a problémádat. Viszont akit egyáltalán nem érint, nem fogja tudni, mit is jelent ez az egész. Most van pár rendezvény, ahol semmilyen ráhatásom nincs az étkezésre, ezért felhívtam a helyszíneket és egyeztettem a séfekkel. Az egyik esetében a vendéglátót hívtam fel, és megegyeztünk, hogy én viszek kaját magamnak. Neki kicsit kellemetlen, nekem viszont garancia, hogy nem szenvedek újabb egy hétig Anyóssal is ugyanezt tenném. Mielőtt mentek, hívd fel, egyeztesd vele a menüt. Mondd el, hogy komoly tüneteid vannak, ha nem jól eszel, neked ez fontos. Ha könnyebbség neki, viszel magaddal enni. Vagy mondd meg, hogy mit főzzön neked, mi lehet benne és mit nen.
2022. máj. 28. 16:05
 6/188 anonim ***** válasza:
52%
Konkrétan azt várod el, hogy egy személyre külön főzzön. Valószínűleg se pénze, se kedve, se energiája nincs hozzá.
2022. máj. 28. 16:05
 7/188 anonim ***** válasza:
69%

Vigyél magaddal laktázenzim-tablettát, én is azt használok, ha máshol kell ennem laktózintoleranciával.

Amúgy biztos, hogy fogalmuk sincs, ki ez a vegánság, egy bizonyos értelmi-iskolázottsági szint alatt hiába magyarázod, egyrészt nem fogják fel, másrészt nem tudják megjegyezni. Harmadrészt az időseknél olyan is van, hogy neki aztán ne parancsolgasson egy fiatalabb, hogyan csinálja. Vigyél magaddal dobozosd kaját, és ha felkapják a vizet, mondd meg, hogy te szóltál, mit nem ehetsz, ők ezt nem veszik figyelembe.

2022. máj. 28. 16:06
 8/188 anonim ***** válasza:
56%

#6 Ha egy olyan vendégem jön ebédre hogy diétáznia kell, és főleg nem csak hóbortból akkor alap hogy készítek neki is. Főleg hogy még rokon is.

Amúgymeg ez a nincs energiája külön ételt készíteni, de bezzeg ha neki kellene diétázni akkor volna ereje magának külön főzni. Vagy akkor meg a család többi tagja nem enne?

2022. máj. 28. 16:08
 9/188 anonim ***** válasza:
56%

"Vigyél magaddal laktázenzim-tablettát, én is azt használok, ha máshol kell ennem laktózintoleranciával"

Nos, a kérdező vegan, ergo nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket, így tejet sem. Így aztán totál felesleges a tabletta.

10/188 anonim ***** válasza:
82%

Ma már annyiféle étel intolerancia létezik, hogy lehetetlen elvárni mindenkitől, hogy pontosan képben legyen. Főleg, ha ő maga nem érintett. Még egyes intolerancia csoportokon belül is hatalmas vita alakul ki, hogy ezt most lehet enni, avagy nem.

Nem várhatod el, hogy pontosan képben legyenek és vadásszák a bevásárlásnál, hogy neked éppen mi fér bele és mi nem. Vagy megszokják, vagy nem, de a legjobb, ha viszel magaddal.

Én személy szerint betegség miatt alig ehetek zsírt, zsíros dolgokat, pár gramm lehet csak naponta mindennel együtt. Soha nem várom el, hogy más ezzel bajlódjon a családban, viszek magamnak, az a biztos.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!