A fogyatékos sógornőm megütötte a kislányomat, a férjem nem segít. Elváljak?
A férjem testvére 42 éves, értelmi fogyatékos és mozgásban is korlátozott. Nyilván amikor hozzámentem a férjemhez, tudtam a testvéréről és úgy voltam vele, hogy ő is ember, az állapotáról nem tehet, így kell elfogadni. A sógornőmet az anyósom és az apósom ápolják, értelmileg kb. egy négyéves gyerek szintjén van, ki tud menni wc-re, de hosszabb távon nem tud egyedül közlekedni, kerekesszékeznie kell. Kb. úgy kezelik, mint egy kisbabát, úgy is hívják, körbeugrálják és mindent megengednek neki.
A sógornőm az utóbbi 1-1,5 évben házsártos, követelőző és goromba lett, kétszer megütötte a most hároméves kislányunkat. Mindkét alkalommal ott voltunk többen is, mindenki látta, hogy a lányom semmi rosszat nem tett (egyszer egy kis labdát nyújtott neki, egyszer egy szelet almát), a férjem családja mégis a sógornőm pártjára állt. Először az anyósom próbált tagadni (elesett magáról, csak játszottak), de amikor jeleztem, hogy mindannyian a saját szemünkkel láttuk mi történt, végül annyit tudott mondani, hogy Zsuzsuka nem tehet róla.
A férjem két tűz között érzi magát, én nem érzem biztonságban a kislányomat és nagyon aggaszt, hogy ha van egy ilyen komoly probléma, nem a megoldásra törekednek, hanem az elsikálásra. Minden hétvégén, ünnepen, szabadnapon ott vagyunk az anyóséknál (az utóbbi 3 hétben nem), természetesen segítünk a kertben, sőt, anyailag is, ugyanis Zsuzsuka meglehetősen sokba kerül (erről talán majd egy másik kérdésben írok). A férjemmel abban maradtunk, hogy Zsuzsu és a lányunk nem maradhatnak kettesben, de ez nem jött be, ugyanis előbbit abszolút nem érdekli, hogy mások látják-e, hogy mit csinál. A fizikai bántalmazást így meg tudom akadályozni, de az utóbbi kb. fél évben mindenféle rigmusokkal kínozza a lányomat, azt ismételgeti neki, hogy buta és csúnya. Előfordult, hogy lányom ezt elismételte: buta vagyok, csúnya vagyok.
A férjem imádja a lányunkat és jó férj, de a szülei állandó bűntudatot keltenek benne, mintha nem is a testvére, hanem a szülője lenne Zsuzsunak. Próbáltam rá célozni, hogy van saját gyereke, felesége, elsősorban értünk felelős, de mindig jön a sablonszöveg, hogy szegény Zsuzsunak elég nagy baj az állapota, nem tehet róla, nem szabad ennyire felvenni a dolgokat, milyen ember az, akinek nem a segítség az első gondolata? Az volt az első gondolatom, eddig Zsuzsura százezrek mentek el, de a lányomat nem engedem!
Sajnos folyamatosan falakba ütközöm és felmerült, hogy véget kell vetnem a házasságunknak. Az egy dolog, hogy a férjem mellettem nem áll ki, de a lánya mellett sem, aki ennél többet érdemel! Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, én pedig már beleőrülök az idegességbe. Mit tegyek?
Jó reggelt!
Nem tudom olvassa-e még valaki ezt a beszélgetést azok közül, akik tanácsot adtak.
Zsuzsut folyamatosan vizsgálják, dolgozó emberek megirigyelnék ezt az ellátást, amit kap. Endokrinológushoz egyébként is viszik, mert valamilyen enyhe inzulin és tesztoszteron gondja van. Műfogai vannak, azokat is folyamatosan ellenőriztetik. Ha fájdalma van, tud szólni, egyébként is tud beszélni, csak érdemben nincs miről. Nem írtam, de folyamatosan nyugtatót kap, ha jól tudom azért mert epilepsziára hajlamos, de ebben nem vagyok teljesen biztos.
Túl vagyok a beszélgetésen, gyenge eredménnyel. A férjem egyetért velem, de nem tud mit tenni, ő megjegyzést sem tehet a testvére viselkedésére, mert nekimegy az anyja, hogy Zsuzsu beteg. Felmerült, hogy én itthon maradok a gyerekkel, ő menjen segíteni, szerinte ez szívtelenség a szüleivel és Zsuzsuval szemben, aki állítólag szereti a lányunkat. Végig azt éreztem, hogy ő mondja a magáét, én is mondom a magamét, mindig más és más szavakkal, ugyanazt. Amikor szégyenkezve felvetettem az anyagiakat, tulajdonképpen már csak azért, mert nem tudtam mivel rávilágítani a helyzet abszurditására, azt mondta sértődötten, hogy akkor legyen külön kassza. Beleegyeztem. A párterápia kérdése ezután jött, de azt mondta, hogy ha külön kasszára megyünk, azt nem tudja garantálni, hogy mindig tudja fizetni a maga részét, itt egy kicsit tragikomikus volt a helyzet. Azt mondta, ne hívjam fel az anyját, mert úgy sem jutnánk semmire és van elég baja meg ünnep van, szóval ebből nem lesz semmi.
Felvetettem, hogy ha ennyire másképpen látjuk a dolgokat, ennyire más az értékrendünk, nem biztos, hogy a közös élet a legjobb megoldás. Itt eléggé kiakadt, még azon is, hogy egyáltalán ilyen ki merek ejteni a számon. Megint azt mondta, hogy túlzok.
Sok eredménye nem volt a dolognak, a férjem nagyon haragszik rám, én pedig egyre kevésbé látom őt férfinak. Egy férfi megvédi a gyerekét és a feleségét. Keresek pszichológust, aki vállal Skyepeon, mert tisztában vagyok vele, hogy nekem is van miben fejlődnöm és az sem normális, hogy hetekig érlelek magamban egy sérelmet, mire egyáltalán ki merem mondani. A szüleim már nem élnek, így a keresztanyámmal beszéltem éjszaka, végső elkeseredésemben, ő teljesen más megvilágításból látja a dolgokat, szerinte mellém karakánabb férfi kellene és ez a mostani eset nem ok, hanem tünet.
Nem tudom jelent-e ez bármit, de a kislányom nem szereti Zsut. Kérdeztem tőle most, hogy nem tudunk menni, hogy hiányzik-e neki Zsu, szeretne-e menni, de azt mondta, hogy "Nem, félek tőle." Kérdeztem, hogy szereti-e, barátok-e, azt mondta, hogy nem. Soha nem rajzol neki, pedig még a szomszédnak és a postás néninek is készít ajándék képeket. Az anyósoméknak is rajzol, Zsuzsunak soha. Ezt a helyén kell kezelni, hiszen 3 éves és úgy változik, mint az időjárás, de anyaként úgy érzem, hogy ő már most 3 évesen igyekszik nagyon-nagyon alkalmazkodni valakihez, akit valójában nem is szeret, mert szeretne "jó gyerek" lenni. Az anyósomék mindig ezzel nyúzzák, legyél jó gyerek, puszild meg Zsut, legyél jó gyerek, vigyél Zsunak kekszet... Nekem ez sem tetszik, de ez most huszadrangú probléma.
Elolvastam a ma reggeli hozzászólásodat Kérdező! Ebből a kapcsolatból már énekes halott sem lesz. A férjed képtelen már csak gondolatban is leválni a szülőkről és helyette a saját családját választani. A tettekig talán soha nem fog eljutni. Így szocializálódott, ezt "verték belé".
A külön kassza és a későbbi kilátások (külön költözés, albérlet) talán valamennyire felnyitják majd a szemét, de itt igazából arra lenne szükség, hogy belássa, a családja ti vagytok.
A szülei nagyon nehéz helyzetben vannak, de annak a megoldása az ő feladatuk, férjed segíthet anyagilag, ha nem a ti károtokra teszi és fizikailag is, ha érezné, hol a határ, de nem érzi és nem is meri bevállalni a konfliktust a szülőkkel. Itt te csak vesztes lehetsz.
Már elindultatok a lejtőn, ha nem változik a férjed hozzáállása a saját családjához, szép lassan teljesen elhidegültök és már nem lesz kérdés a válás. Nem ismeri a középutat, szinte mindent feláldoz a szüleiért, testvéréért. Hagy ezt a hibát valaha be fogja-e látni? Ki tudja? Ha majd egyedül, albérletben, sokkal nehezebb anyagi körülmények között kell ugyanezt megtennie, talán elgondolkodik, mit is vesztett.
Én első körben elköltöznék a férjedtől a lakásba, amit most kiadsz. Egyszerűen nonszensz, hogy telejsen alárendeli az egész életeteket egy olyan ember miatt, aki nemhogy semmi hasznot nem jelent, de még csak keserűség és probléma forrása. Nagyon sajnálatos, ha valakinek ilyen beteg van a családjában, de ezt a terhet a szülei vállalták, a szülei áldozták be az életüket erre, nem az ő kötelessége, sőt el se várható! Tartsák el a szülei a Zsuzsukájukat olyan szinten, amit ők tudnak, a férjednek a saját maga által felvállalt kötelességei és a saját maga áltla vállalt gyereke az elsődleges kötelessége. Ha marad, adjon, de így, hogy saját magát se tudná eltartani, még tolja oda...Na, ezért repülne!
Egyrészt, szégellhetné magát, hogy egyáltalán kijön olyan a száján, hogy külön kassza esetén nem biztos, hogy a maga részét állni tudja...Magyarul inkább odatolja pénzt, te meg csinálj, amit akarsz az ő kiadásaival! Hogy lehet valaki ilyen a saját családjával?! Egyértelmű, hogy egy fejős tehén vagy, semmi más, az anyják az elsők, és otthon ne merja maradni, mert a segítséged kell odaát! Ha nem tér észhez attól, hogy elköltözöl - márpedig nem nagyon fog, ennyi idősen már nagy trauma kell, hogy változzon a gondolkodásmódja - , akkor add be mihamarabb a gyermekelhelyezési kérelmet, hogy legalább gyerektartást fizessen. Érezze már, legalább a zsebére, hogy kiért felel elsősorban, basszus, ha eddig nem volt nyilvánvaló! Egyébként meg: normális vagy te hogy mindne idődet más családjára fordítod, meg ott melózol? Ha otthon játszanál a kislányoddal, vagy csak egy könyvet volvasnál, akkor is jobban járnál! Kinek kell ilyen élet?!
"ha anyósomék nem lesznek, ott lesz egy Buda-környéki ház, annak az ára csak fedez egy magánintézményt." Na, erre ne vegyél mérget! Hacsak nem együtt halnak meg egyidőben, akkor bizony ebből semmi nem lesz, mert a túlélő addig fogyja otthon tartani Zsuzsukát, amíg bírja, és mit gondolsz, kinek a kontójára és verejtékére? Mire meghalna a másik szülő, és berakhatnátok valami otthonba, addigra már régen tönkremennétek ebbe az egészbe, ha akkor még a férjed mellett lennél.
Most , hogy jobban végiggondoltam, én tuti menekülőre fognám, főleg ennek az utolsó megbeszélésnek az eredménye alapján. Ennél még egyedül is jobb...
Egészen elképesztő a mamlasz válasza, nem is értem, hogy köthetted vele össze az életed és hogyan hagyhattad idáig fajulni a dolgot.
Én lépnék le mellőle, ez 0 férfi, megértem hogy végre te is így látod.
Meg lehetne mutatni önérzetkének az itteni válaszokat, de gondolom rettentően sérelmezné, hogy itt kértél tanácsot és csak a számára kedvezőket látná meg.
El sem hiszem, hogy létezik ekkora idióta balfék.
Kívánom, hogy a legjobban gyere ki ebből a beteg bandából és a kislányoddal boldogok legyetek!
Nem én fogok elköltözni. A házunkat az apám építette, a saját kezével, a férjem költözött a biztosba. A szüleim már nem élnek, a házat még a házasságkötés előtt megörököltem sajnos. A lakás amúgyis határozott idejű szerződéssel van kiadva. (A kötözködőnek: nem, sajnos nem vagyok gazdag, a garzonban egy olyan nagymama élt, aki olyan korán meghalt, hogy nem is emlékszem rá.)
A legnagyobb baj - és folyton valahogy ez köröz a fejemben - hogy nem látom férfinak a férjemet. Egyszerűen nem tudom átérezni azt, hogy neki nem a lányunk az első. Nem a családja, a saját családja az első. Tudnotok kell, hogy a gyerekünk tervezett gyerek, pontosan tudta, akarta ezt az egészet. Szerintem viszonylag kevés magyar család van olyan helyzetben mint mi: két szülő dolgozik, tehermentes az otthonuk, nyaralhatunk, szép autónk van, nem gond a bevásárlás. A szüleim azért dolgoztak annyit és én is azért gürizek jóval többet mint a férjem, hogy minden generációnak egy kicsit könnyebb legyen. A férjem ezt telibe leszarja. Néha úgy odavágnám neki, hogy akkor amivel megjelent az életemben, azzal távozhat is (2 bőrönd, néhány kacat meg az azóta kifizetett diákhitele). Nem kérek semmit, csak menjen. Aztán eszembe jut, hogy ő egy nagyon lelkis ember, olyan mint egy hal, ami bekapta a horgot, az anyósom meg a parton ülő horgász, aki kedvére ráncigálja a kiszolgáltatott állatot. Én is anya vagyok, így az anyósom viselkedése felfoghatatlan. Az rendben, hogy mindent megtesz a lányért, ahogyan én is megteszek mindent a sajátomért. De neki 2 gyereke van, a férjem ugyanúgy az ő vére, az ő élete, boldogsága nem számít? Hogy van ez?
Elnézést ezért a parttalan eszmefuttatásért, írásban gondolkodom. A barátnőim úgy érzem nagyon elfogultak, a keresztanyám szintén és van bennem egy óriási görcs, nem tudok egyenesen beszélni erről senkivel. Ezért is köszönöm a normális kommenteket!
Bocsi tényleg nem kötekedés, de ha a te örökséged ki van adva, akkor most miben éltek?
Én úgy értettem van valami másik lakás, ahol most éltek és te onnan költözöl el a férjedtől, a saját házadba, ami jelenleg még ki van adva.
Tényleg nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!