A fogyatékos sógornőm megütötte a kislányomat, a férjem nem segít. Elváljak?
A férjem testvére 42 éves, értelmi fogyatékos és mozgásban is korlátozott. Nyilván amikor hozzámentem a férjemhez, tudtam a testvéréről és úgy voltam vele, hogy ő is ember, az állapotáról nem tehet, így kell elfogadni. A sógornőmet az anyósom és az apósom ápolják, értelmileg kb. egy négyéves gyerek szintjén van, ki tud menni wc-re, de hosszabb távon nem tud egyedül közlekedni, kerekesszékeznie kell. Kb. úgy kezelik, mint egy kisbabát, úgy is hívják, körbeugrálják és mindent megengednek neki.
A sógornőm az utóbbi 1-1,5 évben házsártos, követelőző és goromba lett, kétszer megütötte a most hároméves kislányunkat. Mindkét alkalommal ott voltunk többen is, mindenki látta, hogy a lányom semmi rosszat nem tett (egyszer egy kis labdát nyújtott neki, egyszer egy szelet almát), a férjem családja mégis a sógornőm pártjára állt. Először az anyósom próbált tagadni (elesett magáról, csak játszottak), de amikor jeleztem, hogy mindannyian a saját szemünkkel láttuk mi történt, végül annyit tudott mondani, hogy Zsuzsuka nem tehet róla.
A férjem két tűz között érzi magát, én nem érzem biztonságban a kislányomat és nagyon aggaszt, hogy ha van egy ilyen komoly probléma, nem a megoldásra törekednek, hanem az elsikálásra. Minden hétvégén, ünnepen, szabadnapon ott vagyunk az anyóséknál (az utóbbi 3 hétben nem), természetesen segítünk a kertben, sőt, anyailag is, ugyanis Zsuzsuka meglehetősen sokba kerül (erről talán majd egy másik kérdésben írok). A férjemmel abban maradtunk, hogy Zsuzsu és a lányunk nem maradhatnak kettesben, de ez nem jött be, ugyanis előbbit abszolút nem érdekli, hogy mások látják-e, hogy mit csinál. A fizikai bántalmazást így meg tudom akadályozni, de az utóbbi kb. fél évben mindenféle rigmusokkal kínozza a lányomat, azt ismételgeti neki, hogy buta és csúnya. Előfordult, hogy lányom ezt elismételte: buta vagyok, csúnya vagyok.
A férjem imádja a lányunkat és jó férj, de a szülei állandó bűntudatot keltenek benne, mintha nem is a testvére, hanem a szülője lenne Zsuzsunak. Próbáltam rá célozni, hogy van saját gyereke, felesége, elsősorban értünk felelős, de mindig jön a sablonszöveg, hogy szegény Zsuzsunak elég nagy baj az állapota, nem tehet róla, nem szabad ennyire felvenni a dolgokat, milyen ember az, akinek nem a segítség az első gondolata? Az volt az első gondolatom, eddig Zsuzsura százezrek mentek el, de a lányomat nem engedem!
Sajnos folyamatosan falakba ütközöm és felmerült, hogy véget kell vetnem a házasságunknak. Az egy dolog, hogy a férjem mellettem nem áll ki, de a lánya mellett sem, aki ennél többet érdemel! Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, én pedig már beleőrülök az idegességbe. Mit tegyek?
Az nem opció, hogy a lányod nem találkozik Zsuzsukával?
Írtad, hogy Zsuzsu egy kb 4 éves gyerek szintjén van, és kb így is kezelik. Nem lehet neki elmagyarázni, hogy nem bántunk másokat? (Nincs ilyen ember a környezetemben, tehát csak megpróbálok tanácsot adni)
Ugyanúgy, mint egy gyereknek. Attól, mert beteg, nem kell megengedni neki mindent.
Nem lehet távoltartani a gyerektől? Én imádom a testvéreim, de attól a páromnak még nem kötelező velük találkozni, pláne akkor nem lenne az ha betegek lennének.
Azt viszont bevallom, hogy nem értem mit vársz mit tegyen a férjed? Egy beteg embernek hiába mondaná a magáét, megütni meg csak nem ütheti meg. Ugyanígy a szüleik sem hinném, hogy sok mindent tudnak tenni. Persze kell orvos az ilyen ember mellé, de az is hosszútávon hathat esetleg, a baj pedig már megtörtént.
Ha valóban szereted a férjed akkor itt még simáán meg lehet menteni a házasságot, ne menjetek többet vele, mikor a szüleihez megy, vagy a szülők jöjjenek át hozzátok felváltva ha látni akarják az unokájukat és nem bírják a beteget másra hagyni. Ha pedig együttéltek akkor pedig egyértelműen költözzetek el.
Egy beteg emberrel egy családban rettentően nehéz. A férjednek sem lehet könnyű, de természetesen ha már nem akarsz vele lenni válj el.
" Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, "
Mégis, mit csinálna egy értelmi fogyatékossal egy szakember? Vagy a szülők?
A válás azért szerintem túlzott lenne.
Beszéld meg a férjeddel, ő mehet segíteni, te meg a gyerek otthon maradtok. Ennyi.
Én már az első bántalmazása után sem mentem volna és nem vittem volna a pici gyerekemet oda.
A férjed mehet, a gyerek nem.
Ha egyébként jól megvagytok a férjeddel, nem is értem, hogy emiatt hogy tudott eszedbe jutni a válás, amikor rövid úton megoldható?
De te minek mész oda? Főleg a gyerekkel...? Nem értem... ne haragudj, de ez tipikusan a
“-nyuszika miért sírsz?
- mert megerőszakoltak a tóparton!
Másnap
- nyuszika, miért sírsz?
- mert megerőszakoltak a tóparton!
És most hova mész?
- hát a tópartra!”
Szóval... mi a fenének kell neked is odamenned? Mert félsz, hogy megutálnak? Egy ilyen debil család szeretete többet ér, minthogy a lányodat ne bántsák...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!