Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A fogyatékos sógornőm megütött...

A fogyatékos sógornőm megütötte a kislányomat, a férjem nem segít. Elváljak?

Figyelt kérdés

A férjem testvére 42 éves, értelmi fogyatékos és mozgásban is korlátozott. Nyilván amikor hozzámentem a férjemhez, tudtam a testvéréről és úgy voltam vele, hogy ő is ember, az állapotáról nem tehet, így kell elfogadni. A sógornőmet az anyósom és az apósom ápolják, értelmileg kb. egy négyéves gyerek szintjén van, ki tud menni wc-re, de hosszabb távon nem tud egyedül közlekedni, kerekesszékeznie kell. Kb. úgy kezelik, mint egy kisbabát, úgy is hívják, körbeugrálják és mindent megengednek neki.

A sógornőm az utóbbi 1-1,5 évben házsártos, követelőző és goromba lett, kétszer megütötte a most hároméves kislányunkat. Mindkét alkalommal ott voltunk többen is, mindenki látta, hogy a lányom semmi rosszat nem tett (egyszer egy kis labdát nyújtott neki, egyszer egy szelet almát), a férjem családja mégis a sógornőm pártjára állt. Először az anyósom próbált tagadni (elesett magáról, csak játszottak), de amikor jeleztem, hogy mindannyian a saját szemünkkel láttuk mi történt, végül annyit tudott mondani, hogy Zsuzsuka nem tehet róla.

A férjem két tűz között érzi magát, én nem érzem biztonságban a kislányomat és nagyon aggaszt, hogy ha van egy ilyen komoly probléma, nem a megoldásra törekednek, hanem az elsikálásra. Minden hétvégén, ünnepen, szabadnapon ott vagyunk az anyóséknál (az utóbbi 3 hétben nem), természetesen segítünk a kertben, sőt, anyailag is, ugyanis Zsuzsuka meglehetősen sokba kerül (erről talán majd egy másik kérdésben írok). A férjemmel abban maradtunk, hogy Zsuzsu és a lányunk nem maradhatnak kettesben, de ez nem jött be, ugyanis előbbit abszolút nem érdekli, hogy mások látják-e, hogy mit csinál. A fizikai bántalmazást így meg tudom akadályozni, de az utóbbi kb. fél évben mindenféle rigmusokkal kínozza a lányomat, azt ismételgeti neki, hogy buta és csúnya. Előfordult, hogy lányom ezt elismételte: buta vagyok, csúnya vagyok.

A férjem imádja a lányunkat és jó férj, de a szülei állandó bűntudatot keltenek benne, mintha nem is a testvére, hanem a szülője lenne Zsuzsunak. Próbáltam rá célozni, hogy van saját gyereke, felesége, elsősorban értünk felelős, de mindig jön a sablonszöveg, hogy szegény Zsuzsunak elég nagy baj az állapota, nem tehet róla, nem szabad ennyire felvenni a dolgokat, milyen ember az, akinek nem a segítség az első gondolata? Az volt az első gondolatom, eddig Zsuzsura százezrek mentek el, de a lányomat nem engedem!

Sajnos folyamatosan falakba ütközöm és felmerült, hogy véget kell vetnem a házasságunknak. Az egy dolog, hogy a férjem mellettem nem áll ki, de a lánya mellett sem, aki ennél többet érdemel! Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, én pedig már beleőrülök az idegességbe. Mit tegyek?

2020. ápr. 10. 15:21
 271/278 anonim ***** válasza:
89%
Köszönjük, hogy írtál. Néha, ha van időd, írd meg, hogy vagytok, mi a helyzet veletek. Tényleg érdekel a sorsotok így ismeretlenül is.
2021. febr. 19. 16:03
 272/278 anonim ***** válasza:
92%
Érdekes mennyi mindenkit megérintett ez a kérdés. Én mindenesetre gratulálok neked, hogy ilyen gyorsan ki tudtál lépni a bántalmazásból.
2021. febr. 19. 17:25
 273/278 anonim ***** válasza:
84%

Az anyósoddal volt esetleg azóta valami interakciód?

Minden elismerésem Neked, és minden jót kívánok!

2021. febr. 21. 21:37
 274/278 anonim ***** válasza:
78%
Szia! Mi újság veletek?
2022. jan. 16. 12:04
 275/278 anonim ***** válasza:
68%
Szia! Hogy alalult az életetel azota?
2023. ápr. 23. 06:37
 276/278 anonim ***** válasza:
16%
Hogy bírod a helyzetet Kérdező? És a kislányod?
2023. szept. 15. 16:50
 277/278 anonim válasza:
14%

Szegény gyerek,attól mert valaki fogyatékos szerintem meglehet nevelni,csak több esze van mint egy kutyának,nem?Szerintem nem kellene menned az anyósodékhoz,a gyereknek emiatt elmehet az önbizalma is.

Ha a férjedet ennyire nem érdekli,akkor mondd meg neki,hogy "Zsuzsuka" vagy a gyereke a fontosabb,akit ok nélkül megüt a testvére.

Én a férjed helyében foggal-körömmel védeném a gyerekemet

2024. jan. 7. 22:45
 278/278 anonim ***** válasza:
76%
277 szerinted egy szellemi fogyatékos embert hogy lehet megnevelni, ha azt se tudja hol van?!
2024. jan. 8. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!