Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A fogyatékos sógornőm megütött...

A fogyatékos sógornőm megütötte a kislányomat, a férjem nem segít. Elváljak?

Figyelt kérdés

A férjem testvére 42 éves, értelmi fogyatékos és mozgásban is korlátozott. Nyilván amikor hozzámentem a férjemhez, tudtam a testvéréről és úgy voltam vele, hogy ő is ember, az állapotáról nem tehet, így kell elfogadni. A sógornőmet az anyósom és az apósom ápolják, értelmileg kb. egy négyéves gyerek szintjén van, ki tud menni wc-re, de hosszabb távon nem tud egyedül közlekedni, kerekesszékeznie kell. Kb. úgy kezelik, mint egy kisbabát, úgy is hívják, körbeugrálják és mindent megengednek neki.

A sógornőm az utóbbi 1-1,5 évben házsártos, követelőző és goromba lett, kétszer megütötte a most hároméves kislányunkat. Mindkét alkalommal ott voltunk többen is, mindenki látta, hogy a lányom semmi rosszat nem tett (egyszer egy kis labdát nyújtott neki, egyszer egy szelet almát), a férjem családja mégis a sógornőm pártjára állt. Először az anyósom próbált tagadni (elesett magáról, csak játszottak), de amikor jeleztem, hogy mindannyian a saját szemünkkel láttuk mi történt, végül annyit tudott mondani, hogy Zsuzsuka nem tehet róla.

A férjem két tűz között érzi magát, én nem érzem biztonságban a kislányomat és nagyon aggaszt, hogy ha van egy ilyen komoly probléma, nem a megoldásra törekednek, hanem az elsikálásra. Minden hétvégén, ünnepen, szabadnapon ott vagyunk az anyóséknál (az utóbbi 3 hétben nem), természetesen segítünk a kertben, sőt, anyailag is, ugyanis Zsuzsuka meglehetősen sokba kerül (erről talán majd egy másik kérdésben írok). A férjemmel abban maradtunk, hogy Zsuzsu és a lányunk nem maradhatnak kettesben, de ez nem jött be, ugyanis előbbit abszolút nem érdekli, hogy mások látják-e, hogy mit csinál. A fizikai bántalmazást így meg tudom akadályozni, de az utóbbi kb. fél évben mindenféle rigmusokkal kínozza a lányomat, azt ismételgeti neki, hogy buta és csúnya. Előfordult, hogy lányom ezt elismételte: buta vagyok, csúnya vagyok.

A férjem imádja a lányunkat és jó férj, de a szülei állandó bűntudatot keltenek benne, mintha nem is a testvére, hanem a szülője lenne Zsuzsunak. Próbáltam rá célozni, hogy van saját gyereke, felesége, elsősorban értünk felelős, de mindig jön a sablonszöveg, hogy szegény Zsuzsunak elég nagy baj az állapota, nem tehet róla, nem szabad ennyire felvenni a dolgokat, milyen ember az, akinek nem a segítség az első gondolata? Az volt az első gondolatom, eddig Zsuzsura százezrek mentek el, de a lányomat nem engedem!

Sajnos folyamatosan falakba ütközöm és felmerült, hogy véget kell vetnem a házasságunknak. Az egy dolog, hogy a férjem mellettem nem áll ki, de a lánya mellett sem, aki ennél többet érdemel! Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, én pedig már beleőrülök az idegességbe. Mit tegyek?

2020. ápr. 10. 15:21
❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯
 191/278 anonim ***** válasza:
88%
Az előző vagyok. Még annyira kíváncsi vagyok, hogy mivel magyarázza a sértődöttséget? Ki tud emelni egy okot, amin megsértődött? Mi a konkrét baja? Az elapadt pénzcsap, hogy nem megy a lányod Zsuzsuékhoz, vagy mi? Elképzelni se tudom.
2020. ápr. 29. 20:55
 192/278 anonim ***** válasza:
88%

az a férj baja, hogy ki lett mosva az agya és ő is elhiszi, hogy Zsuzsuka szegény csak beteg és ezért ők, vagyis Zsuzsu családja bármit megtehet akárkivel, akár a fiúk nejével/gyerekével.

A férj megvan győződve arról, hogy a feleség is köteles Zsuzsuka kedvében járni, sőt mivel ő is családtag így a feleség is köteles Zsuzsu számára fizetni.

Sajnos kimosták a férj agyát és ez nem fog változni :(

2020. ápr. 29. 23:51
 193/278 anonim ***** válasza:
67%

Nem hiszem. Az eddig elhangzottakból nekem az jött le, hogy vannak önálló gondolatai a férjnek, csak ha kimondja őket, az anyja elnyomja, belekényszeríti egy kisgyerek szerepébe, és brutális lelkifurdalást ébreszt benne. De el tudom képzelni, hogy nem csak úgy tekint Zsuzsura, mint egy szegény, beteg kislányra. Ez persze nem mentesíti azalól, hogy a rossz apa és rossz férj, de nem hiszek benne, hogy 100%-ig át lett mosva az agya, inkább csak olyan 70%-ig.

Kérdező, erre van valami bizonyíték? Hogy tekint rá? Mennyire látja át a helyzetet?

Illetve erről kérdezhetnéd, hogy "mit tudnál tenni", hogy ne legyen durcás. Érdekelne, hogy mit mond... maradjon minden a régiben? Nyíljon meg a pénzcsap? Járj át Zsuzsihoz, és vidd a lányodat is? És ha erre a kérdésre talál épkézláb választ, akkor megkérdezhetnéd tőle, hogy miért akar a te és a gyereked egészsége árán boldog lenni.

2020. ápr. 30. 01:45
 194/278 A kérdező kommentje:

Nem is tudom, hol kezdjem. A durca abban nyilvánul meg, hogy kb. hozzám sem szól, ha valamit kérek, hangosan sóhajtozik, meg néha odaszól, hogy na, tart még a hiszti?

Eddig nagyon le lettem volna törve, de most minden ilyen kis beszólása erőt ad, hogy továbblépjek. Semmi nem halad sehová, a férjem nem mond semmit ha a problémára terelem a szót vagy csak nagyokat sóhajt meg cuppog. Ebből én nem tudok dolgozni.

Hogy mi lenne fordított esetben, azt nem tudom. Hála az égnek, hogy nem kell soha rájuk hagyatkoznom.

Reggel megkértem, hogy gondolkozzon el azon, hová megy, ha esetleg nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Azt mondta, jó. Egyre nehezebben tudom elviselni a házban, legszívesebben kiabálnék vele, csak kb. azt sem tudom hogy kell.

2020. ápr. 30. 12:17
 195/278 anonim ***** válasza:
89%
Láthatóan egyáltalán nem akarja megoldani a helyzetet. Még csak el sem gondolkozik rajta hogy esetleg ő is valtoztathatna vagy hogy ő a hibás. Látod a költözést is letudta egy szóval. Akkor mégis mire vársz még? Hány ezredik esélyt akarod megadni neki? Amúgy nagyon bicskanyitogato a stílusa.
2020. ápr. 30. 12:26
 196/278 anonim ***** válasza:
88%
hogy nem lehet tudni, hogy miképp kiabáljon az ember? szépen küldd haza az anyjához és Zsuzsuhoz és pont. Ha nem téged választ akkor biztos szívest, örömest hazaköltözik.
2020. ápr. 30. 12:27
 197/278 anonim ***** válasza:
44%

csak egy példa:

Nem tudok aludni hónapok óta, egy nagy zaj miatt és férjemnek felvetettem, hogy kéne egy jó szigetelés, mivelhogy már csak altatóval megy csak az alvás(se füldugó,se altató hatású tea stb.)mire közölte neki erre nincs több százezre.

Én itt kifakadtam, hogy miért ezzel jön holott van nekem is pénzem én állnám a felét, hisz közösen lakunk itt.

A vita végül nem is ezen, hanem azon lett, hogy kábé ugyanakkora összeget költene egy saját hülyeségére. Itt nem kis hangon közöltem vele semmi gond majd én állom az egészet, meg tudom tenni és max minden számla az én nevemen lesz, hogy ebből se legyen gond.

Ha ilyen kis dologban kiállok magamért, akkor a helyedben a gyerekedért már rééég kidobtam volna a férjedet, mint macskát szarni, ha annyira szereti az anyját éljen velük.

2020. ápr. 30. 12:36
 198/278 anonim ***** válasza:
87%

A férjed arra vár, hogy idővel megenyhülsz, és úgyis az lesz majd amit ő és a családja akar, mint ahogy eddig mindig.

Én még ma este elküldeném otthonról. A válást még nem adnám be, de mindenképpen minnél hamarabb külön költöztetném.

Ha szeret, észbe fog kapni, ha pedig nem, legalább nyugodt szívvel adod be a válást.

2020. ápr. 30. 12:48
 199/278 anonim ***** válasza:
90%
Mi az, hogy tart-e még a hiszti? Miért lenne hiszti az, hogy a szemed láttára megütik a gyereked, és ez érthető okokból halálra rémiszt és bánt? Ez érthetetlen és ijesztő.
2020. ápr. 30. 13:13
 200/278 anonim ***** válasza:
90%
ja és a legközelebbi "még megy a hiszti"- nél vissza szólnám, hogy "ha a lányod lelki fájdalma hiszti akkor szépen fogd a cuccod, költözz anyádhoz és hallgasd az ő hisztijüket, ha nem tetszik"
2020. ápr. 30. 13:18
❮❮ ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!