Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A fogyatékos sógornőm megütött...

A fogyatékos sógornőm megütötte a kislányomat, a férjem nem segít. Elváljak?

Figyelt kérdés

A férjem testvére 42 éves, értelmi fogyatékos és mozgásban is korlátozott. Nyilván amikor hozzámentem a férjemhez, tudtam a testvéréről és úgy voltam vele, hogy ő is ember, az állapotáról nem tehet, így kell elfogadni. A sógornőmet az anyósom és az apósom ápolják, értelmileg kb. egy négyéves gyerek szintjén van, ki tud menni wc-re, de hosszabb távon nem tud egyedül közlekedni, kerekesszékeznie kell. Kb. úgy kezelik, mint egy kisbabát, úgy is hívják, körbeugrálják és mindent megengednek neki.

A sógornőm az utóbbi 1-1,5 évben házsártos, követelőző és goromba lett, kétszer megütötte a most hároméves kislányunkat. Mindkét alkalommal ott voltunk többen is, mindenki látta, hogy a lányom semmi rosszat nem tett (egyszer egy kis labdát nyújtott neki, egyszer egy szelet almát), a férjem családja mégis a sógornőm pártjára állt. Először az anyósom próbált tagadni (elesett magáról, csak játszottak), de amikor jeleztem, hogy mindannyian a saját szemünkkel láttuk mi történt, végül annyit tudott mondani, hogy Zsuzsuka nem tehet róla.

A férjem két tűz között érzi magát, én nem érzem biztonságban a kislányomat és nagyon aggaszt, hogy ha van egy ilyen komoly probléma, nem a megoldásra törekednek, hanem az elsikálásra. Minden hétvégén, ünnepen, szabadnapon ott vagyunk az anyóséknál (az utóbbi 3 hétben nem), természetesen segítünk a kertben, sőt, anyailag is, ugyanis Zsuzsuka meglehetősen sokba kerül (erről talán majd egy másik kérdésben írok). A férjemmel abban maradtunk, hogy Zsuzsu és a lányunk nem maradhatnak kettesben, de ez nem jött be, ugyanis előbbit abszolút nem érdekli, hogy mások látják-e, hogy mit csinál. A fizikai bántalmazást így meg tudom akadályozni, de az utóbbi kb. fél évben mindenféle rigmusokkal kínozza a lányomat, azt ismételgeti neki, hogy buta és csúnya. Előfordult, hogy lányom ezt elismételte: buta vagyok, csúnya vagyok.

A férjem imádja a lányunkat és jó férj, de a szülei állandó bűntudatot keltenek benne, mintha nem is a testvére, hanem a szülője lenne Zsuzsunak. Próbáltam rá célozni, hogy van saját gyereke, felesége, elsősorban értünk felelős, de mindig jön a sablonszöveg, hogy szegény Zsuzsunak elég nagy baj az állapota, nem tehet róla, nem szabad ennyire felvenni a dolgokat, milyen ember az, akinek nem a segítség az első gondolata? Az volt az első gondolatom, eddig Zsuzsura százezrek mentek el, de a lányomat nem engedem!

Sajnos folyamatosan falakba ütközöm és felmerült, hogy véget kell vetnem a házasságunknak. Az egy dolog, hogy a férjem mellettem nem áll ki, de a lánya mellett sem, aki ennél többet érdemel! Hiába kérlelem, hogy üljön le beszélni a szüleivel vagy vonjunk be valami szakembert, nem hajlandó konfrontálódni, én pedig már beleőrülök az idegességbe. Mit tegyek?

2020. ápr. 10. 15:21
 241/278 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem egyikünk sem azt hangsúlyozta, hogy rossz, ha minden nap találkoznak.

Az a "rossz", ha számára nem teszik világossá, hogy változás történt.

Menjen érte oviba minden nap, vigye játszotérre amennyit akarja, ha nem Zsuzsuéknal lenne a lakása, akkor vihetné magához is, de NE a volt közös otthonukban legyenek együtt, "mintha mi sem történt volna".

És jó, ha kialakítanak egy rendszert, ez a gyereknek is biztonságot ad.

#238 voltam...

2020. jún. 5. 14:13
 242/278 anonim ***** válasza:
84%

Végigolvastam a történetet, az összes kommenttel együtt. Nem tudnék olyan tanácsot adni, amit még ne írták volna le, csak azért írok, hogy tudd, hogy van még egy ember a sok-sok mellett, aki kitartást és minden jót kíván, és nagyon erősnek tart.

Ha esetleg újra akarnád kezdeni valamikor a férjeddel, legyél nagyon óvatos.

A kislányod biztos büszke lenne rád, ha fel tudná már fogni, mitől mentetted meg őt.

2020. jún. 5. 14:17
 243/278 anonim ***** válasza:
80%
Továbbra sem gondolom H igazad van 238. Miért ne legyen egy ilyen pici gyereknek megkönnyítve az élete amennyire lehetm
2020. jún. 5. 16:35
 244/278 anonim ***** válasza:
76%

243: Mert a hazugságot konzerválod vele, azért.

Szép és jó és idilli amit lát, DE nem igaz. Anya-Apa nincs már együtt.

Idővel például egyik / másik / mindkettő akarhat új párt. Akár egy év elteltével is. A pici még mindig pici lesz akkor.

Ezt hogyan lehet beilleszteni

az ő világképébe törés nélkül, ami - ugye még mindig abból fog állni, hogy mindenki szeret mindenkit, csak Apa már nem ott alszik.(?)

Nem lesz kellemes a felismerése és a megszokása annak, hogy egy nagyon fontos változás történt, ez tény, ahogy nincsen műtét sem fájdalom nélkül.

A hazugság viszont traumatizál, csak még aljasabb módon, mint a fajdalmas, de nyíltan kezelt igazság.

Nem szeretném tovább ragozni, és nagyon szakmázni sem (nekem ez az), de tartom magamat ehhez a véleményhez.

2020. jún. 5. 16:44
 245/278 anonim ***** válasza:
75%
Nem a gyerek miatt írtam hogy ritkábban kellene mennie hanem miattuk. Mert nem egészséges egy valasnal hogy minden nap látják egymást. Így nem fogják elengedni a másikat. De ha mégis hogy fognak így új kapcsolatot kialakítani valakivel? Melyik pasi turne hogy az ex minden nap a nyakukra járjon? Vagy melyik nő hogy a párja minden nap az exehez járjon? Lehet mondani hogy a gyerek miatt csak éppen minden nap találkoznak az exek.
2020. jún. 5. 16:50
 246/278 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem fokozatosan kell az apának is "levállnia". Egy 4 éves kisgyermeknek véleményem szerint (és a pedagógiai tanulmányaim szerint) nem jó, ha egyből azzal szembesítjük, hogy akkor apa elköltözött és alig fogod látni, mert "nekem nem tenne jót az ittléte". Jövő héttől már lehetne heti 3-4 alkalomra csökkenteni a látogatásokat, utána meg heti 1-2-re. Fokozatosan felfogná, hogy változás van. A szülők gondolom nem 2 hónap alatt akarnak új párt maguknak, addigra meg felfogná a gyermek, hogy már nincsenek együtt.
2020. jún. 5. 17:00
 247/278 anonim ***** válasza:
82%
Igen utolsóval értek egyet. Hiába vagy szakmabeli 238, az semmit se jelent, rengeteg empátia nélküli ember dolgozik pszichológusként, pedagógusként. Aki azt mondja hogy a szülő magánélete miatt kell csökkenteni a látogatásokat, annak igaza van, az egy más tészta. De a gyerek érdeke nem ez. Elég nagy törés az is, ha apuka már nem alszik otthon. A fokozatosság elvét kell betartani,ahogy valaki mondja. És minél kisebb a gyerek, annál nagyobb szüksége van a szüleire. Nem kell neki még nagyobb törést okozni, ha nem feltétlenül szükséges. Ez nem hazugság, mert apukája továbbra is szereti és továbbra is látni akarja. Ha az otthona biztonságában teheti ezt meg, mert anyuka megengedi, az a gyereknek csak jobb. Nyugodj meg, így is éri elég sokk a gyereket. Ha nem muszáj, nem kell fokozni.
2020. jún. 5. 17:58
 248/278 anonim ***** válasza:
70%

Kár nekem esni, személyeskedni, stb., a fokozatosság elvét próbáltam hangsúlyozni (ne az együtt töltött idő mennyisége csökkenjen drasztikusan, hanem a találkozások helyszíne változzon elsősorban, stb.).

"Sajnos" a család egy rendszer. Nem választható külön élesen a gyermek érdeke és a szülőké: tartósan nem fenntartható az, amit jelenleg csinálnak.

Nem a "gyerek érdekei ellen" érveltem, aki akarja érti az eddigieket, aki nem az háborog és fröcsög az empátiamentes, gonosz pszichológusokon.

2020. jún. 5. 18:05
 249/278 anonim ***** válasza:
17%
Ez a "Nyugodj meg, így is éri elég sokk a gyereket." - ezt meg már nem is szeretném fejtegetni, hogy itt miket feltételez (és vajon miért...) a válaszoló. Döbbenet.
2020. jún. 5. 18:30
 250/278 anonim ***** válasza:
93%
Azért azt se felejtsük el, hogy az apa most nem dolgozik, most van ideje a lányára. Később már újra munka stb. akkor majd bem lesz vele ennyit
2020. jún. 5. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!