Megdőlt: Az ember nem falkavezére a kutyának Mi a véleményetek az alábbi videóról?
Nem tudom az itt vitatkozók között hányan olvasták a bukfenc és jeromost, vagy az újra kiadott változatát (A kutyák szőrös gyerekek), de nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el, és térjünk vissza a kérdésre. Most kezdtem el, és már csomó olyan mondatot olvastam, amit legszívesebben kiemeltem volna, hogy ide másoljam, de most egy miatt tényleg kinyitottam a laptopot: "A kötődésnek számtalan jól felismerhető viselkedési jegye van. Első sorban a testi kontaktus különféle formái, a rangsorban alacsonyabb rangúak játékos alárendelt viselkedése, de talán a legfontosabb az, hogy a felnőtt farkasok is mindig készek valamilyen játékra."
Hozzáteszem lehet, hogy ez a Bukfenc és Jeromosban még nem így van, mert csak nem olyan régen sikerült szabadon élő farkasfalkákat megfigyelni, a korábbi megfigyelések mindegyike fogságban élő falkán alapul, ahol az utódoknak nincs lehetőségük 2 éves kor után elhagyni a falkát és sajátot alapítani. Ilyen körülmények között valóban "farkastörvények" uralkodnak, de a szabadon élő farkasoknál egész más a helyzet.
Ha még a farkasnak is felnőttkorában is, alapvető kommunikációs eszköze a játék, akkor nem értem milyen alapon kérdőjelezzük meg azt, hogy egy pásztorkutya játszana... Csak ezért másoltam be ezt a mondatot.
Az meg, hogy kinek mi fér bele a kutyáitól, az szerintem teljesen egyéni. Én nagyon nem hiszek abban, hogy minden kutyát tökéletesre kell nevelni. Amíg olyan életmódot tudsz biztosítani, amivel nem zavarod a környezetében élőket, a kutyának tudod biztosítani a szabadon rohangálás lehetőségét és a közös akciókat, addig szerintem azt engedsz meg neki, amit akarsz. Szerintem sokan átestek szigorban a ló túloldalára, és már semmit sem néznek el a kutyának. PErsze, tudom, hogy neked amerikai bulldogjaid vannak, jól ismerem a fajtát, és tisztában vagyok vele, hogyha túl sokat engedsz nekik, akkor könnyen kicsúsznak, meg kijátsszák a kiskapukat... Hozzájuk kell is a vasszigor... Csak az nem tetszik nekem, hogy sokunk és ebbe néha magamat beleértem, másokkal foglalkozunk, mások nevelését becsméreljük, ahelyett, hogy a saját dolgunkkal foglalkoznánk.
Teljesen egyetértek azzal amit írsz egyébként. Csak gondoltam hozzá fűzök valamit amit furcsálltam a könyvben.
A kutya farkas összehasonlítani egyébként azért felesleges mert kutya és kutya között is hatalmas különbség van. És csak nagyon nagy vonalakban lehet összehasonlítani őket(kb mint az embert 1-2 emberszabásúval) de tény hogy minden kutyának játszania kéne. És csak mi csinálunk 1-2 kutyából antiszociális vadállatot.. Csak 1-2 ember ezt nem ismeri el hiszen a kutyája ilyen ő nem tehet ről.. És beszélhetünk itt csivaváról vagy káj-ról is..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!