Megdőlt: Az ember nem falkavezére a kutyának Mi a véleményetek az alábbi videóról?
A tükör módszer nem munka kutyás iskolákat ad! Arra van épp elég. Ez családi kutyás suli, a kutya-gazda viszony áll az előtérben, nem a munka. Első sorban problémás esetek kezelésére alakult ki. A viselkedési problémák nagy részben pedig nem a szaporítók hibája, hanem a rossz nevelésé.
Tükör módszerben is vannak olyanok, akik kipróbálják magukat a munkában, nem is kevesen, de alapvetően nem ez a célja a módszernek. Pont ezért van az, hogy ÖV csak középfok után lehet, mikor már a gazda tudja kontrollálni a kutyáját, nem kell azon aggódnia, hogy lecsatolja a pórázt és a kutya világgá szalad vagy lemészárolja a segédet. Az ÖV is egészen másképp épül fel, a végeredmény mégis ugyan az, azzal a különbséggel, hogy szélesebb körben lesznek eredmények, a nagy testű pásztorkutyákat leszámítva minden fajta és temperamentumú kutya ÖV-zhet, sikeresen, teszem hozzá.
Az meg, hogy vannak rossz tükör sulik és jók, csak azért van, mert az oktatók emberek. Nem maga a módszer válik negatívvá, hanem az oktatók képtelenek rendesen átadni azt.
Én is jártam már hagyományos iskolában, csak megfigyelőként, persze. A legmegdöbbentőbb a pórázos agility volt. Kúszót is, mindent úgy alakítottak ki, hogy el se kelljen engedni a kutyákat pórázról. Nem is volt cél az hogy a kutya szabadon dolgozzon vagy létezzen. Megtanították az embereknek, hogyan tudják a póráz, fojtó és szöges segítségével lábnál követésre kényszeríteni a kutyát, leültetni, lefektetni, behívni, helyben maradásra erőltetni. A helyben maradásnál olyan, hogy ültetésben, állításban maradás, nem is létezett nekik, mert úgy tanítják, hogy földben vasgyűrű, azon áthúzzák a hosszú pórázt, ha a kutya fel akar kelni, az oktató megrántja a pórázt, hogy csattan a kutya állkapcsa a talajon. Egyszer egy rendezvényen egymás után volt a mi bemutatónk, teljesen szabadon, előtte utána is minden kutya közülünk póráz nélkül állt a gazdája mellett. A másik suli pedig pont az ellenkezője. Már az ovisokkal is bemutatóztak, mindegyik kölykön fojtó nyakörv (felnőtteken szöges), a legfiatalabb úgy 3 hónapos lehetett. Már volt lábnál követés, ültetés lenyomással, fektetés leszorítással helyben maradás, stb. A bemutatójuk végén a tapasztaltak elengedhették a kutyáikat. Úgy 20 emberből 3 csatolta le a pórázt, az egyik kutya pár másodperccel később fogta magát és elrohant. A gazdi hiába hívta, utána kellett rohannia. Na ez az,ami röhej.
Én már utaltam rá, hogy sokan példálóznak hiper-szuper hagyományos iskolákkal (nyitott vagyok, készségesen elfogadnám, hogy van ilyen), ahol legalább olyan magasszintű gazdiképzés folyik, mint a tükör iskolákban, de még senki nem merte leírni ide egyetlen ilyen iskola nevét sem! Lehet, hogy mi vagyunk a tudatlanok, és nem ismerjük ezeket az iskolákat, de ha ennyire titkos, akkor tudatlanok is maradunk...
Amúgy mázli, hogy külfüldön elég korszakalkotónak találják ahhoz, hogy érdekelje őket a dolog:
ma 15:09
Végre írt egy tükrös is normális, érhető dolgot. Köszönöm! A társadnak nem ment, ő csak annyit tudott, hogy ez jobb a másiknál.
Én munkakutyás szemlélettel nézem a dolgokat, talán ezért nem látom át a családi tréning értelmét. Mindenesetre továbbra is úgy gondolom, ahogy korábban is írtam: a tükrös módszer jó, de a hagyományos módszer is az, ha kellőképpen használják. És a végeredmény mind a kettőnél ugyanaz lesz és kell is lennie.
Abban mi a korszakalkotó, hogy póráz nélkül megy a nevelés? Én eleve így csináltam.
10-20 kutyával pedig rendszeresen járunk olyanokkal minden probléma nélkül, akik nem tükörsuliban nevelgették a kutyájukat.
Elhiszem, hogy vannak nagyon jó hagyományos iskolák is, bár én még nem találkoztam ilyennel, de ez nem sokat számít. A debreceni kutyasuli pl. hagyományosból lett tükör suli.
A hagyományos módszerrel úgy általában van baj, hogy problémás kutyákkal nem foglalkoznak, hogy a tanítási technikájukkal elveszik a kutyák 99%-ának a munka kedvét és lelkesedését és hogy csak egy szűk csoportnak, a munka kutyáknak készült az egész módszer. És az igazat megvallva én még sosem láttam olyan gazdát, aki hagyományos iskolába járt és le tudta hívni a kutyáját macskáról, nyúlról, nem volt agresszív semmilyen más kutyával sem és általában mindig, minden helyzetben tudta kontrollálni a kutyáját. Sok hagyományos suliban már az ovi is szinte csak pórázon, fojtó nyakörvvel történik. Nem a játék a fontos, a kutya-gazda közötti megfelelő kapcsolat megalapozása, a szocializáció, hanem az, hogy elkezdjenek munka kutyákat faragni belőlük.
# 126
Ez egyáltalán nem így van. A munkakutyákat manapság nem kényszerítik bele a munkába (pl fojtóval) hanem megszerettetik velük hogy dolgozzanak. Amiről te írsz az egy 10-20 évvel ezelőtti munkakutyás képzés, és igen vannak olyan sulik ahol még e szemlélet alapján tanítanak, viszont nagyon sok helyen helyen már nem ez a módi.
Érdekes, amikor én írtam ezt egy másik kérdésnél, ment ezerrel a lehúzásom, hogy hülye tükrös vagyok, és mit hordok össze ilyen marhaságokat (pozitív megerősítéses tanítás a rendőrségnél is)...
Megjegyzem ha nincsenek ugyanazok a kinológusok, akik a tükrösökkel is együtt dolgoznak, a rendőrségnél és más helyeken sincs ez az újítás...
Sok kiképző van, sok módszer, de a klikker létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni.:)
Önmagában a pozitív megerősítéssel messze nem tudsz akkora sikereket elérni, mint klikker képzéssel.
Nem a tükrösök találták ki, de az elsők közt alkalmazták és terjesztik.
# 129
Az hogy használnak a rendőrségnél is bizonyos elemeket a tükör módszerből, még nem azt jelenti hogy teljesen tükör módszerrel képzik a kutyákat. Nem is képezhetnék őket csak pozitív megerősítéssel, úgy gondolom nem kell különösebben leírnom a miértjét. Részese voltam már pár ilyen vitának és eszmecserének, és nekem az jött le sokszor (nem minden hozzászólóval kapcsolatban) hogy ahol látnak egy kis tükör módszert, onnantól úgy veszik hogy ott tükör módszerrel dolgoznak. Volt egy hosszas vita egy tükörsulissal aki szerint az idei FCI vb-n versenyzők közül sokan tükör módszerrel dolgoznak, holott ez nem így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!