Megdőlt: Az ember nem falkavezére a kutyának Mi a véleményetek az alábbi videóról?
Egyszer én is megnéztem egy vidéki hagyományos sulit. A 6 hónapos vizslát úgy ültették, hogy rántottak egyet felfelé a fojtón. Az örző védő meg úgy nézett ki, hogy a németjuhászt láncon és folytón kikötötték egy fához, a segéd egy kaviccsal töltött kannát csapkodva ordibált neki, hogy "nem mész haza?!" a gazda meg pár méterrel arébb dohányzott és mással beszélgetett.
Ez már nagyon off, csak valahogy nekem is ezt jelenti a hagyományos iskola.
"Látszik, hogy nem ismered az általad "hagyományosnak" nevezett kutyaiskolát, mert nagyon nem vagy képben. Nagyon is fontos a szocializáció, ez a legfontosabb mindenhol."
Való igaz, hogy nem ismerem a legtöbb hagyományos kutyaiskolát. Mifelénk csak 3 hagyományos van, azok közül volt ahová én jártam, volt ahová az ismerőseim, volt ahol pozitív megerősítéssel tanítottak, de a kutya viselkedésének kezelésében nem tudtak segíteni, volt ahol a fojtó+fenéklenyomós módszer a divat és ott se tudtak segíteni a gazdiknak. (Sőt, hogy lásd nem istenítem a tükrösöket, ismerek olyan tükör iskolát is, akikre nem bíznám rá a kutyámat.) Az arra alkalmas kutyákat persze mindenhol szépen kiképezték. Volt olyan, ahol a kutyaiskola vezetője helybenmaradásba letette a kutyáját és ráállt a pórázra, miközben interjút adott (ciki). Vidéken láttam olyan bemutatót, ahol épp a közömbösítés feladatot csinálták, mikor az egyik szájkosaras kutya nekiugrott a másiknak. Ugyanazt a sablont próbálták rákényszeríteni a westire és a collie-ra mint a csapat többségét alkotó németjuhászokra. Félrevonulva, egymástól is biztonságos távolságban letelepedve ferde szemmel néztek ránk, miközben mi vagy 30 póráz nélküli, vegyes korú és ivarú kutyával jókat játszottunk. (Nem kutyaiskolával voltunk jelen, hanem csak egy baráti társasággal és a hozzánk csapódott többi kutyással.) Amúgy én sem tartozom a tükörsulisokhoz, csak a tanfolyamokat végeztem el. Sajnos csak az alapján tudok ítélni amit látok (vagy olvasok a neten), az alapján pedig számomra korszakalkotó a tükör módszer. Senki se tudott még hasonlóan hatékonyat mutatni nekem más kutyaiskolában. Azt persze hallom és sokan hangoztatják, hogy vannak más szuperjó kutyaiskolák is, de senki sem meri név szerint leírni őket. Ettől még elhiszem, hogy sok ilyen van, de a saját és kutyás ismerőseim tapasztalata alapján úgy tűnik, hogy nem mifelénk koncentrálódnak. Amelyik hagyományos iskola pedig nyitott a fejlődésre, azok folyamatosan csatlakoznak vagy valamilyen szinten együttműködnek a tükrösökkel.
Na ebből egyrészt az jön le, hogy nem attól függ hogy tükör vagy nem tükör, hanem az iskola minőségétől.
Másrészt mégis azt mondod, hogy a tükör jobb. Na akkor írd le, hogy miben jobb. Mit csinálnak másként. Mert amit én láttam, abból az jön le, hogy semmit.
Ettől nem lettem okosabb. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy van a tükörsuli, amiből van jó és rossz is (Te is mondtad), illetve vannak a "hagyományos" módszerű sulik, amiből van jó és rossz szintén.
Ha a tükörmódszer több vagy jobb lenne, akkor a világversenyeken gyakorlatilag maguk mögé kellene utasítaniuk minden másfajta iskolát és gyakorlatilag úgy kéne kinéznie a végeredménynek, mint ahogy az IPO VB-k, hogy csak malinois, néhány németjuhász van a top10-ben és a top100-ban is csak néha elvétve egy-egy más fajta.
Mégsem így van. Tehát a lényeg, nem a módszer számít, hanem a hozzáállás.
ma 14:41
Nos ezzel egyetértek, teljes mértékben. De akkor megint oda lyukadok ki, hogy az emberek 90%-nak nem való a kutya.
"De a lényeg, hogy gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen suliban a foglalkozás (láttam már néhányszor), amiben szerinted más. Mert én eget verő különbséget nem vettem észre."
Ez már a te bajod. Én meg alapvető különbségeket vettem észre, sokszor le is írtam őket de mivel nem akarod meglátni, így nem is fogod meglátni. Jófej voltam és válaszoltam mivel kérdeztél, de nincs semmi motivációm arra, hogy egy értelmetlen eszmecserét tovább folytassak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!