Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Megdőlt: Az ember nem falkavez...

Ratata kérdése:

Megdőlt: Az ember nem falkavezére a kutyának Mi a véleményetek az alábbi videóról?

Figyelt kérdés
[link]

2013. jan. 3. 23:09
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/177 anonim ***** válasza:
80%

Egyszer én is megnéztem egy vidéki hagyományos sulit. A 6 hónapos vizslát úgy ültették, hogy rántottak egyet felfelé a fojtón. Az örző védő meg úgy nézett ki, hogy a németjuhászt láncon és folytón kikötötték egy fához, a segéd egy kaviccsal töltött kannát csapkodva ordibált neki, hogy "nem mész haza?!" a gazda meg pár méterrel arébb dohányzott és mással beszélgetett.

Ez már nagyon off, csak valahogy nekem is ezt jelenti a hagyományos iskola.

2013. jan. 10. 13:06
 112/177 anonim ***** válasza:
80%

"Látszik, hogy nem ismered az általad "hagyományosnak" nevezett kutyaiskolát, mert nagyon nem vagy képben. Nagyon is fontos a szocializáció, ez a legfontosabb mindenhol."

Való igaz, hogy nem ismerem a legtöbb hagyományos kutyaiskolát. Mifelénk csak 3 hagyományos van, azok közül volt ahová én jártam, volt ahová az ismerőseim, volt ahol pozitív megerősítéssel tanítottak, de a kutya viselkedésének kezelésében nem tudtak segíteni, volt ahol a fojtó+fenéklenyomós módszer a divat és ott se tudtak segíteni a gazdiknak. (Sőt, hogy lásd nem istenítem a tükrösöket, ismerek olyan tükör iskolát is, akikre nem bíznám rá a kutyámat.) Az arra alkalmas kutyákat persze mindenhol szépen kiképezték. Volt olyan, ahol a kutyaiskola vezetője helybenmaradásba letette a kutyáját és ráállt a pórázra, miközben interjút adott (ciki). Vidéken láttam olyan bemutatót, ahol épp a közömbösítés feladatot csinálták, mikor az egyik szájkosaras kutya nekiugrott a másiknak. Ugyanazt a sablont próbálták rákényszeríteni a westire és a collie-ra mint a csapat többségét alkotó németjuhászokra. Félrevonulva, egymástól is biztonságos távolságban letelepedve ferde szemmel néztek ránk, miközben mi vagy 30 póráz nélküli, vegyes korú és ivarú kutyával jókat játszottunk. (Nem kutyaiskolával voltunk jelen, hanem csak egy baráti társasággal és a hozzánk csapódott többi kutyással.) Amúgy én sem tartozom a tükörsulisokhoz, csak a tanfolyamokat végeztem el. Sajnos csak az alapján tudok ítélni amit látok (vagy olvasok a neten), az alapján pedig számomra korszakalkotó a tükör módszer. Senki se tudott még hasonlóan hatékonyat mutatni nekem más kutyaiskolában. Azt persze hallom és sokan hangoztatják, hogy vannak más szuperjó kutyaiskolák is, de senki sem meri név szerint leírni őket. Ettől még elhiszem, hogy sok ilyen van, de a saját és kutyás ismerőseim tapasztalata alapján úgy tűnik, hogy nem mifelénk koncentrálódnak. Amelyik hagyományos iskola pedig nyitott a fejlődésre, azok folyamatosan csatlakoznak vagy valamilyen szinten együttműködnek a tükrösökkel.

2013. jan. 10. 13:14
 113/177 anonim ***** válasza:
37%

Na ebből egyrészt az jön le, hogy nem attól függ hogy tükör vagy nem tükör, hanem az iskola minőségétől.

Másrészt mégis azt mondod, hogy a tükör jobb. Na akkor írd le, hogy miben jobb. Mit csinálnak másként. Mert amit én láttam, abból az jön le, hogy semmit.

2013. jan. 10. 13:50
 114/177 anonim ***** válasza:
25%
Most kezdjem el ismét leírni amit már több posztban is kifejtettem? A saját tapasztalataim alapján jobb. Másnak lehetnek másfajta tapasztalatai, elfogadom. Amiben számonra jobb volt az, hogy komoly elméleti tudást adtak, amivel már el lehet indulni és egyedül is lehet valamilyen szinten boldogulni, elsősorban a gazdit tanították kutyául, nem kényszerrel tanították a kutyákat, nem a pontos és gyors végrehajtáson volt a hangsúly, hanem azon, hogy a gazdi és a kutya is jólérezze magát együtt, számomra fontos, hogy póráz nélkül dolgozunk, nem vadítják a kutyákat, nem tűrnek el semmiféle agressziót és felkészítik a gazdit és a kutyáját a társadalommal való együttélésre. Amikor többféle kutyaiskola bemutatóját volt alkalmam egymás után megnézni nyilvános rendezvényeken és láthattam az előtte és utána történő eseményeket is, abból is azt szűrtem le, hogy sokkal fesztelenebb a kutyákkal való kapcsolatuk, mint a többieknek. Bennem a szöges nyakörv és a szájkosár nem kelt bizalmat még külső szemlélőként se. A pórázas bemutatósok előtt mentem haza a saját kutyámmal póráz nélkül szabadon mellettem, mögöttünk meg a bemutatósok közül több pórázas kutya vonszolta a gazdit. Sőt, azt látom, hogy ezek az emberek nem is bíznak a kutyájukban, pedig sokszor szemmel láthatóan nincs okuk az aggodalomra. (oktató rálép a pórázra helybenmaradásnál) Több olyannal is találkoztam, akik nem tudták a saját kutyájuk jelzéseit sem értelmezni, mert nem tanították meg nekik a kutyaiskolában. Viszont olyanokkal is találkoztam, akiknek a tükör módszer nagyon nem jött be, nem illik a személyiségükhöz, a hagyományos viszont annál inkább. Végülis nincs jelentősége, hogy kinek melyik tetszik jobban, úgyis a piac dönti el, hogy melyik fog érvényesülni. Majd a gazdik választanak.
2013. jan. 10. 14:10
 115/177 anonim ***** válasza:
68%

Ettől nem lettem okosabb. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy van a tükörsuli, amiből van jó és rossz is (Te is mondtad), illetve vannak a "hagyományos" módszerű sulik, amiből van jó és rossz szintén.

Ha a tükörmódszer több vagy jobb lenne, akkor a világversenyeken gyakorlatilag maguk mögé kellene utasítaniuk minden másfajta iskolát és gyakorlatilag úgy kéne kinéznie a végeredménynek, mint ahogy az IPO VB-k, hogy csak malinois, néhány németjuhász van a top10-ben és a top100-ban is csak néha elvétve egy-egy más fajta.

Mégsem így van. Tehát a lényeg, nem a módszer számít, hanem a hozzáállás.

2013. jan. 10. 14:27
 116/177 anonim ***** válasza:
0%
Nem érted, de erről nem én tehetek.
2013. jan. 10. 14:29
 117/177 anonim ***** válasza:
25%
én nem hiszek a csoportos képzésben, iskolától, módszertől függetlenül. Nekem ne mondja senki, hogy 15 különböző embert, 15 különböző idegtipusu kutyával egyformán lehet tanitani. Egy foglalkozás alkalmával nem hiszem, hogy lenne rá idő, hogy mindenkinek elmagyarázzák a dolgokat, és oda is figyeljenek rá. ma a gazdáknak is az a legjobb, és legkényelmesebb időtöltés, hogy a kutyák bandáznak, meg trükköket tanulnak. És amikor nincs más kutya, és nincs tanitás, egyszerűen nem tud mit kezdeni a kutyával. mert ő maga játszani nem tud vele. És ahelyett, hogy a pár hónapos kölyköt azzal b@sztatja, hogy teljesen felesleges dolgokat tanit neki, inkább arra forditana nagyobb figyelmet, hogy a lehető legtöbb időt eltöltsék KETTESBEN. Csak ekkor tudja igazán megismerni a jellemét, a testbeszédést, és ekkor alakul ki a bizalom, és a kötődés is. És ha ezek megvannak, akkor nagyobb eséllyel tudja az esetleges problémákat is kezelni.
2013. jan. 10. 14:41
 118/177 anonim ***** válasza:
37%
Mivel nem írtál semmi konkrétumot, nincs mit érteni rajta. Semmi olyan nem derült ki számomra, mitől több, miben más a tükörmódszer. Az, hogy elméletben ezt-azt karattyolnak róla, egy dolog. Beszélni bármiről lehet és tudjuk, hogy sok beszédnek... De a lényeg, hogy gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen suliban a foglalkozás (láttam már néhányszor), amiben szerinted más. Mert én eget verő különbséget nem vettem észre. Éppen annyit, mint ami minden iskolában más, helyszín, helyzet és kiképzőfüggő.
2013. jan. 10. 14:43
 119/177 anonim ***** válasza:
76%

ma 14:41

Nos ezzel egyetértek, teljes mértékben. De akkor megint oda lyukadok ki, hogy az emberek 90%-nak nem való a kutya.

2013. jan. 10. 14:44
 120/177 anonim ***** válasza:
33%

"De a lényeg, hogy gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen suliban a foglalkozás (láttam már néhányszor), amiben szerinted más. Mert én eget verő különbséget nem vettem észre."

Ez már a te bajod. Én meg alapvető különbségeket vettem észre, sokszor le is írtam őket de mivel nem akarod meglátni, így nem is fogod meglátni. Jófej voltam és válaszoltam mivel kérdeztél, de nincs semmi motivációm arra, hogy egy értelmetlen eszmecserét tovább folytassak.

2013. jan. 10. 14:51
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!