Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyasétáltatók! Miért sétálta...

Kutyasétáltatók! Miért sétáltatjátok a nagytestű kutyáitokat póráz nélkül? NAgyon idegesítő! És ha orrbarúgják a kutyátokat még ti vagytok felháborodva?

Figyelt kérdés

Lakótelepen lakunk, van egy yorkie kiskutyánk.Mindig pórázzal sétáltatom(!) hogy ne szökjön el, vagy ne menjen oda lóméretű kutyákhoz mert szédszedik. Erre a nagytestű kutyák gazdijai szemrebbenés nélkül póráz nélkül vannak!!! MIÉRT?? Én ha meglátom hogy közelednek egyből felveszem, de apa egyszer sötétbe sétáltatta, nekirohant egy kutya és ijedtébe megrugta...

Szerintem nagyon idegesítő....

2010. júl. 29. 12:08
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/123 anonim ***** válasza:
91%

A válasz megírásának időpontja: ma 13:02

Ezt hol olvastad, mármint hogy futtatón történt a dolog? A kérdező csak annyit írt, hogy a parkban, és nyilván nem az egész park kutyafuttató...

2010. júl. 29. 13:10
 52/123 anonim ***** válasza:
84%

Csak ott a gond,hogy nincs megfelelő számú és méretű kutyafuttató.

Ide a mi parkunkba tettek egy kutyakarámot,kb.20 négyzetméter 100 kutyára.Ha bent van egy agresszív vagy épp idegbeteg kutya,más nem tud bemenni.

Egyébként az én pórázon sétáltatott bullterrieremet mindig ilyen kis biszbaszkutyák támadják meg ok nélkül,legutóbb pl.egy póráz nélküli francia bulldog ugrott ok nélkül a torkának.Nagyon elegem van a neveletlen kis férgekből meg a visító-hisztiző gazdáikból!

Ha meg a bullterrier visszaharap,drámáznak.Bocsika,hogy nem hagyom megharaptatni a normális kutyámat ilyen dögökkel!

A "gazdik"messziről visítanak,hogy "Prüntyike nem bánt!",hiába szólsz nekik,hogy ne engedjék oda a pórázon sétáltatott,ne adja Isten agresszív kutyádhoz.Mikor megvan a baj,még ők fenyegetőznek.

Bocsánat,de nem fogom szájkosárban sétáltatni a kutyámat pár elkényeztetett pi...nyaló miatt,és tűrni,hogy nekimenjenek.

2010. júl. 29. 13:11
 53/123 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy én kardoskodok a póráz nélkül sétáltatás mellett, de tökre nem sétáltatok póráz nélkül, mert egyelőre nem vagyunk még ott a kutyámmal, hogy ezt megtehessük. De éppen ezért kutyaiskolázunk, és azért dolgozunk több, mint fél éve, és fogunk még dolgozni legalább fél évig, hogy póráz nélkül sétáltathassak.

Addig nem fogok, míg nem vagyok 100%-ig biztos a kutyámban.

És igenis azt tartom helyesnek, hogy mindenki jusson el oda, hogy 100%-ig bízhasson a kutyájában, és sétáltathassa póráz nélkül.

PErsze, ha kiállítás kutyád van, akkor neked jobban kell vigyáznod, és az más szitu, azt megértem, de lássuk be, ott azért ti is hibásak voltatok, ha nem tudtátok még azelőtt leállítani a balhét, hogy ekkora baj történjen. Elég ritka, én a saját kutyás köremben még nem is hallottam verekedésből származó maradandó sérülésről.

2010. júl. 29. 13:12
 54/123 anonim ***** válasza:
90%
amúgy tényleg nem votl szó arról hogy futtatóban történt!
 55/123 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván ezt én sem venném jó néven, ha csak úgy odarontana egy kutya és összeverekedne az enyémmel, bár az enyémet nem kell félteni. Ezért írtam, hogy az a normális viselkedés a kutyáknál, ha a verekedésnél max felületi sérülések vannak, és hipp-hopp eldől, hogy ki a főnök. Itt a többség az ellen lázad, hogy általánosít a kérdés feltevője, és azt mondja, hogy mindenki sétáltassa pórázon a kutyáját, holott azért vannak a kutyafuttatók, hogy ott szaladgálhassanak az ebek. Persze, aki nem képes megnevelni a kutyáját, az az ilyen helyen sem szívesen látott.
 56/123 anonim ***** válasza:
92%
Igazad van, de te vagy a másik idegesítő, aki azt hiszi a kiskutya nem kutya és felkapkodja a kutyát hacsak ránéz egy másik, így ha véletlenül odajut egyhez, nem tudja majd hogy kell vele szemben viselkedni és belekap, a másik meg kettészedi egy mozdulattal. Ha nem kapkodtad volna fel kicsi kora óta, most semmi gond nem lenne, tudná hogy illik viselkedni és játszhatna is a többi kutyával, nagyokkal is.
2010. júl. 29. 13:13
 57/123 anonim ***** válasza:
80%

Nem olvastam el azösszes választ,de azt megjegyezném,hogy ne csinálj úgy kedves kérdező mintha te lennél az isten,hogy yorkid van és mindenki paraszt mindenki buta csak te meg a kutyád vagytok tökéletesek.

Azt viszont megjegyezném,hogy aki nem bizik a kutyájában (nem szégyen) és a kutya se benne az inkább ne engedje el,gondoljunk bele ha minden kutya póráz nélkül sétálna.

Képzeld Kérdező nekem van egy Huskym meg egy Yorkim!

SOHA nem volt semmi pedig a Husky sokkal idősebb vagyis hamarabb került hozzám,mint a yorki (mentett yorki)

És láss csodát.Szerinted a Huskym nem szokott nag kutyákkal játszani és bizony ilyenkor a yorki is szalad a nagykutyákhoz játszani és egyszer nemvolt semmi baj.

Az utón is elengedhetem úgy mind a kettőt,hogy semmi nem történik.Persze megnézznek az emberek,hogy 2 ekkora kutya nade mindegy.

SZÁLLJ MGADBA!

58/123 anonim ***** válasza:
100%

Én csak annyit tennék hozzá, hogy az új törvény szerint lehet póráz nélkül sétáltatni póráz és szájkosár nélkül, nincs fajtakorlátozás, az egyetlen kikötés, hogy a kutya maximálisan behívható és szelíd legyen, a gazda képes legyen kordában tartani (nyilván ezen el lehetne vitatkozni, mi számít ebbe bele..., de most nem jogi vitát folytatunk).

Annyiban tökéletesen egyetértek, hogy ha egy kutya neveletlen, nincs megfelelően szocializálva és nem behívható, akkor ne sétáltassák közterületen póráz, esetleg szájkosár nélkül. Bár véleményem szerint ez mérettől független! Abban is van igazság, hogy a többi járókelőre is tekintettel kell lenni, vannak, akik félnek a kutyáktól, még ha tudják is, hogy nem bántanak. Mégis mi, kutyások hogyan várhatjuk el a társadalomtól, hogy értsenek meg minket, ha mi sem tartjuk tiszteletben a társadalom többi tagját? A póráz nélküli sétának megvan a maga helye, ha jól nevelt a kutya és a gazda képes megtanítani, hogy ne menjen oda idegen kutyákhoz és emberekhez még csak szaglászni, barátkozni sem, akkor ezzel szerintem nincsen probléma.

Ugyanakkor az én tapasztalatom az, hogy a legtöbb gazdi egyszerűen túlreagálja a vitás helyzeteket, mert nem tudják ezeket kezelni és pánikba esnek. Fölösleges rugdosni, közéjük nyúlni meg akár veszélyes is lehet. De az nagyon ritka és extrém eset, hogy egy kutyának komoly baja lesz. Az én tacsimból is haraptak már ki pénzérme nagyságú darabot (egy shar-pei), nyomta már le torkánál roti a földre és bizony megijedtem. De. Megtanultam ezeket a helyzeteket kezelni. A baj akkor van, mikor a gazdik pánikba esnek és kiabálnak, de a kutya megérzi a pánikot, átveszi ezért fokozódik a veszekedés köztük, holott alapvetően az szokott lenni, amit az egyik válaszoló írt, hogy ez az egész inkább amolyan erőfitogtatás, vicsorgás, hörgés, majd megadás, inkább az embereknek tűnik félelmetesnek, de a kutyák 98 % ennél tovább nem megy. Ilyenkor egy pániktól mentes, határozott és kemény ráüvöltés csodákra képes, ugyanakkor a hisztérikus kiabálás csak ront a helyzeten. A legrosszabb, amit tenni lehet, ha a gazdik közéjük nyúlnak, megpróbálják őket szétszedni, ilyenkor következnek be általában a balesetek mind a kutyánál, mind az embernél, s ami a még ennél is rosszabb, ha a gazdi fölkapja a kutyát! Így a felkapott kutya előbb-utóbb antiszociálissá válik, képtelen lesz megtanulni egy ilyen helyzetet jól lereagálni, s vagy félős lesz vagy agresszív, míg a másik kutya, amelyik látja a felkapottat, csak még dühösebbé válik, hiszen azzal, hogy fölé emelték a vetélytársat, még nagyobb kihívásra sarkallhatja! (Kérdező, ezt gondold majd át!)

Összességében valamilyen szinten megértem a kérdezőt, valamilyen szinten azt mondom, túl van lihegve ez az egész... Mindkét félnek van igazság abban, amit állít, de vannak túlzások is. Szerintem tekintettel kell lennünk másokra, de a kutyáknak is meg kell adni a lehetőséget a szocializációra és a szabad mozgásra. Az már nem mindegy, hogy ezt hol tesszük, s ott milyen a társaság és mik a lehetőségek. Én úgy gondolom, semmilyen kutyának nem boldog élet az, ha pórázra van ítéltetve, még egy yorkinak sem. Az igenis a gazda hiányossága, ha nincs akkora kontrollja a kutyája fele, hogy ne tudja mindig minden helyzetben visszahívni. Ugyanez vonatkozik az agresszióra is. Azokat a gazdákat én is elítélem, akiknek nincs a kutyájuk felett kellő befolyásuk és póráz nélkül van a kutyájuk. de elítélem a másik végletet is, akik ha már csak meglátnak egy másik, nagyobb kutyát, rögtön fölkapják a sajátjukat. Egyik sem helyes. Aki nem tudja irányítani a kutyáját, nem tudja visszahívni vagy az állat agresszív, menjen kutyaiskolába. A póráz nélküli sétáknak pedig megvan a maga helye, ahol ez nem zavar senkit, de legalábbis egy biztosan visszahívható, jól nevelt kutya nem fog gondot okozni. A kutya jó közérzetéhez hozzátartozik a szabad játék, amitől nem szabad megfosztani.

Kérdező, gondolom látod, hogy én megértelek, meg nem is és a másik táborral ugyanígy vagyok. Mindenkinek igaza van, de mindkét tábornak legalább ennyire nincs is igaza. Véleményem szerint jogos a felháborodásod az agresszív kutyákkal szemben, ugyanakkor magadba is kellene nézned, mert a Te kutyáddal sincs minden rendben, ha azért nem engeded el pórázról, mert félsz, hogy elszökik, nem jön vissza... Tehát szerintem első körben tanítsd meg a te kutyádat is a behívásra és ne kapd fel! Másodszor legyél udvarias még azokkal is, akik veled bunkók és rád nincsenek tekintettel, legyél különb náluk! Harmadszor, ha nem tudsz velük zöld ágra vergődni, inkább nagy ívben kerüld el őket és keress a kutyusodnak játszópajtásokat, az ő méretéhez.

Azzal egyet tudok érteni, hogy egy yorkinak nem biztos, hogy pl. egy labrador a legjobb játszópajtás, mert akaratlanul is, játékból is könnyen összetörhet egy 30 kilós kutya egy 3 kilósat. De. Ha ismersz olyan kutyát, aki a tiédnél jóval nagyobb és normálisan tudnak játszani, akkor igenis hagyj lehetőséget a kutyusodnak, hogy nagy kutyákkal is játsszon. Persze ehhez ismerni kell a nagyot. És ne pánikolj, megértem, hogy félsz a rossz tapasztalataid miatt, átéltem én is a tacsimmal. De hidd el, ezzel a hozzáállással csak a kutyusoddal tolsz ki.

Remélem segíthettem, még ha ilyen hosszú is lett.

Egy kis és egy nagy kutya gazdija

59/123 anonim ***** válasza:
87%
Akkor én értelmeztem félre, én teljesen úgy vettem ki a sztoriból, hogy a kutyafuttatón történt a dolog, bocsánat.
2010. júl. 29. 13:14
 60/123 anonim ***** válasza:
100%
Már nem azért de a kutya nem egy gép! Itt indenki csak sebekről, kiállításról meg pémnzről beszél. És mi van a kutya lelkével? Lehet valakinek kőszikla a kutyája de valakinek nem és hiába védi meg magát keményen egy ilyen verekedésben, utána viszont tiszta ideg lesz utálni, félni fog minden más kutyát, pedig hát milyen természetes hogy összeverekednek nem? És különben is lehet hogy én vagyok a félős gazda, de hiába járok kutyák közé és hiába tartom keménynek a kutyáim és tudom mik a törvények a kutyák között, sosem hagynám és nézném szépen hogy egy másik kutya nekik essen akkor sem bírnám ha csak karcolásokról van szó!
2010. júl. 29. 13:21
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!