Kutyasétáltatók! Miért sétáltatjátok a nagytestű kutyáitokat póráz nélkül? NAgyon idegesítő! És ha orrbarúgják a kutyátokat még ti vagytok felháborodva?
Lakótelepen lakunk, van egy yorkie kiskutyánk.Mindig pórázzal sétáltatom(!) hogy ne szökjön el, vagy ne menjen oda lóméretű kutyákhoz mert szédszedik. Erre a nagytestű kutyák gazdijai szemrebbenés nélkül póráz nélkül vannak!!! MIÉRT?? Én ha meglátom hogy közelednek egyből felveszem, de apa egyszer sötétbe sétáltatta, nekirohant egy kutya és ijedtébe megrugta...
Szerintem nagyon idegesítő....
Ha a kutyából bármikor előtörhetnek az ösztönök, akkor belőled is nem?
Amúgy ha a kutya gazdája a falkavezér, akkor ott aztán jöhet akármilyen vadászösztön, vagy zsákmányszerzési, vagy bármilyen ösztön, akkor sem fog csinálni semmit, amíg az alfa meg nem engedi neki. Ugyanis a falkában élés is ösztönszintű dolog, és az alfa mindenek felett áll.
Ha én a kutyámnak egy őrző-védő kiképzés alatt azt mondom, hogy ereszd, akkor abban a pillanatban elereszti a szájában levő csibészkart, és leül, mert én vagyok az alfa, és megparancsoltam neki, hogy fejezze be amit csinált. Ennyi így működik, csak meg kéne tanulnia a kutyatartóknak kutyául, és mindenkinek olyan kutyát kéne tartani, amit tud fegyelmezni.
Akkora hülyeségeket írnak egyesek, hogy komolyan fejfájást kaptam.
Basszus, kutyát pórázzal kell sétáltani! Kész, ez a szabály. Nem úgy szól a szabály, hogyha jól nevelt nem kell, ha kicsi nem kell, ha nagy nem kell, ha gazdája akárkicsoda, akkor nem kell...
A szabály úgy szól, hogy pórázzal! Mit nem lehet ezen felfogni?!
A másik kutyát olyan helyen végkép nem engedünk el, ahol mást ez zavar! Nem körülöttünk forog a világ, oda kell figyelni a többi emberre!
Nem azt mondom, hogy mindenütt pórázzal kell sétáltatni. Ott ahol nem zavar senkit, nem okozhat balesetet, és jól nevelt a kutya, minden további nélkül nyugodtan el lehet engedni.
De egy lakótelep, ahol más meg pórázon viszi a kutyáját, nem ilyen hely!
Én már láttam kicsi kutyákat is póráz nélkül, de ugyanígy nagyokat is. Mindenek azt hiszi a gazdája neki lehet. Hát nem lehet.
Csesszék meg, nekem nagy kutyám volt, jól nevelt volt, tökéletesen engedelmeskedett, de bent a városban póráz+szájkosár!
nincs egységes törvénx erről. Minden városban, településen,megyében máshogy van meghatározva. Utána kéne járni a helyi állatartási rendeletnek és akkor nem kéne mindenkit itt csesztetni.
Kutyának vannak ösztöneik, de ha annyira akarnád akkor vissza tudnád folytani őket.továbbá társas lényés azt sose bántaná aki vele egy fedél alatt él és esetleg játszik vele...ha el van kényeztetve természetes hogy minden úgy van ahogy ő vakkantja. akár tetszik akár nem, a kis kutyákat is keményen kell fogni akármilyen tündibündi. és főleg nem kell ruhákat aggatni rá meg minden sz*rt.
Nekem két nagy testű kutyám van. Minden nap kettővel jövök megyek a városban.
A póráz használata minden önkormányzatnál szabályban van írva. Közterületen kötelező! A szálykosár használatát önkormányzat határozza meg hogy melyik fajta kutyára kell tenni. Mint hogy azt is hogy egy lakásban hány kutya tartható egyszerre. De hogy lehet valaki olyan bunkó, hogy amikor látja hogy az én kutyám pórázon van, akkor a sajátját odaenegedi?!
Honnan tudja hogy a másik kutya hogyan fog reagálni? Mire gondol?
Egy nagy testű kutya is lehet szó fogadó a pályán, de ha kutyát fog nem biztos hogy el fogja engedni.
Az Én kutyám a kart és az embert ( fogott élesben tolvajt a telepen ) első szóra engedi póráz nélkül. Ám ha kutyát fog nem engedi csak ha lefeszítem róla. És nem szájzáras.
Alap illem ha én köszönök valakinek akkor illő lenne visszaköszönni: ha én pórázra veszem a kutyám akkor a másiknak is illő lenne.
De sajnos a suliban ezt nem tanítják....
Télen az én madaraimra a bunda bugyit is rájuk kell aggatnom mert befagy a hátsójuk mire jön a busz vagy a vonat, és nem mondanám tündibündiegyemmegjajjdeédestyutyunak egyiket se.
Ne kapdosd fel a kutyádat!
A legnagyobb hiba amit a "kis" kutyások elkövetnek, hogy veszélyhelyzetben felveszik a kezükbe a kutyát!
A kis testű kutyáknak még inkább meg kell tanulnia megvédeni magát mint egy nagytestűnek!
Mivel megszokta hogy állandóan felveszed ezért azt tanácsolom, hogy menjetek el egy kutyaiskolába (kutyaoviba!!!!), ahol a kutyád megtanulja a helyes kommunikációt és azt hogy hogy védje meg magát (mindezt játékosan és felügyelet mellet).
Azonkívül ha a te yorkid rácsimpaszkodik az én kutyámra aki kb 20x nagyobb és én arrább rúgom (hozzáteszem ez csak elméleti kérdés...semmilyen esetben nem rugdodok kutyákat), akkor te miért csodálkozol?
18.24-esnek:irigyellek,hogy ilyen rohadt sok időd van feljelentgetésekre,ahhoz meg külön gratulálok,hogy a hülyeséged miatt megöltek egy kutyát!Persze itt a kutya gazdája hibás volt,hogy nem oltatta be,de nem ez lett volna a megoldás.
Itt a mi környékünkön kb.1 napig élnél,kinyírnának a kisebbségiek a kutyáddal együtt(alapszabály nálunk a túléléshez:nem ugatunk bele semmibe,nem szólogatunk be senkinek,pláne nem jelentgetünk fel).
Én is úgy gondolom, hogy az lenne az ideális, ha minden kutya behívható lenne. És szerintem teljesen rendben van, hogy azokat a kutyákat póráz nélkül sétáltatják, akiket minden helyzetben vissza lehet hívni.Az ösztön-kérdéshez csak annyit, hogy ahogy az egyik előző válaszoló is írta, én is ismerek több olyan kutyást, aki terápiázik és örző-védőzik is a kutyájával, és ők is minden helyzetben fegyelmezhetőek ösztön ide vagy oda.
Nekem amúgy egy kan havanesem van, és csak pórázon sétáltatom, mert még dolgozunk azon, hogy biztosan behívható legyen. Soha nem engedném el úgy, hogy nem bízhatok meg benne teljesen és odarohangál minden kutyához. Sajnos nálunk ez elég nagy feladat, mert a kutyám hihetetlenül játékos még mindig és minden kutyához odafutna, ha tehetné.
Szerintem ez a probléma nem méretfüggő. Nálunk például sokkal több olyan kistestű kutya van, akik ész nélkül odafutnak minden kutyához, aztán elkezdenek acsarkodni, miközben a gazdi megállás nélkül azt kiabálja, hogy "Nem bánt! Nem bánt!". De persze az is érdekes látványt nyújt, mikor kis hisztérikus törpék a flexi végén örjöngenek az én azonos méretű, teljesen békés kutyámra, aki csak néz rám, mert nem érti, hogy mi baja a másiknak.
Kutyasuliba mi is járunk és az én 4 kilós kutyám rendszeresen játszik a nagytestűekkel is, persze nem úgy, ahogy a kicsikkel, hanem például kergetőznék, és mindig mindenki figyel a saját kutyájára, így nem ugorhat rá véletlenül/játékból egyik sem a kisebbre.
A rúgás helyett pedig ajánlom a fél literes, olyan műanyagpalackot benne néhány kaviccsal. Ha megtámadnak, elkezded rázni, és minden kutya visszahőköl, mert megijednek ettől a hangtól (meghangpofonolod őket:D).
Amúgy megértelek. Nekem is elegem van, hogy nem tudok gyakorolni, nyugodtan sétálni a kutyámmal, mert rengeteg neveletlen kutya rohangál mindenhol. És amikor odafutnak az enyémhez, a gazda még csak meg se kérdezi, hogy elvigye-e esetleg (ha már visszahívni nem tudja). De szerintem semmiképp ne kapkodd fel, csak jobban felidegeled a másik kutyád, plusz a tied sem tanul meg szocializálódni. Ha meg nem egy örjöngő kutya rohan felétek, szerintem próbáld meg összeismertetni őket. Nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy a kutyák többsége nem támadó szándékkal közelít a másikhoz.
(Nem kioktatás, csak tanács:))
Bocsi, hogy hosszú lett.
Üdv: egy havanese-gazdi
A válasz írója 100%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 00:25
Gyönyörű kutyád van!
Én ezeket tartom "tündibündinek" ugyanis lenyűgöznek az iylen masszív,erős ebek :) Büszke lehetsz rájuk.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 13:41-nek:
Köszönöm :-D
Hát túl vagyunk már egy két dolgon, ebből az egyik esetem pont ide illő.
Egy havas téli délután kimentem sétálni a fiú kutyámmal, meg a mama tacsi mixével. Mind a kettő fiú, és nagyon szeretik egymást pedig felnőtt korukban találkoztak először.
A határba szoktunk kimenni, mert ott nem zavarunk senkit. Egyszer csak a hátam mögül, egy hatalmas roti rontott felénk, és röktön a tacsit felkapta, és rázta mint a rongyot. Meglepődtem, hang nem jött ki a torkomon, csak tudat alatt lecsatoltam kutyámról a karabinert. Ő meg szó nélkül ment segíteni barátjának. Elkapta a roti fülét, roti kiköpte a Törpét, Medve földhöz vágta rotit, és adta neki a részt.
Addig sajnos nem tudtam mit csinálni, közéjük semmi képpen nem szabad nyúlni.
Két három perc múlva jelent meg a k... gazdi és akkor tudtam lefeszíteni kutyámat a roti füléről.
Mondtam rotis gazdinak, hogy nem így kéne kutyát sétáltatni, hogy háromszáz méterre elfut a kutyája.
Válasz nem volt, de többet nem taliztam vele a környéken...
A kérdezőnek én is tanácsolnám a sulit, nagyon jó és hasznos dolgokat lehet tanulni, szocializálódik a kutya lemozogja energiáit, és még te is barátokat szerezhetsz.
Talán még tanácsokkal is el tudnak látni, hogy idegen ,, bunkó " gazdi kutyáját hogyan tudnád elzavarni vagy leszerelni. :-D
Amúgy én se értem az olyan embereket akik odaengedik mások kutyájához a sajátjukat. Mert az az egyik dolog hogy nem tudni a másik reakcióját, de honnan tudja hogy éppen nem e fertőző beteg ? ( kenel köhögés ) Bár az ilyeneket ez nem érdekli, majd lesz másik kutya...felfogásúak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!