Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Aki állatvédő, az miért nem...

Aki állatvédő, az miért nem vegán? Nekik a disznó, tehén, csirke, bárány, kecske, hal nem állat? Csak a kutya, macska állat?

Figyelt kérdés

Állatvédőktől kérdezem ELSŐSORBAN. Milyen jogon döntöd el hogy most a kutya macska a maximális jogokkal rendelkezzen, szemben a haszonállatokkal, ahol ha hímnek születsz, azonnal levágnak? (De ez csak egy példa, egy a sok közül az ipari állattartásban)

Nem provokálni akarok, komoly válaszokat szeretnék.

Tehát pl. menhelyeken is, olyan nagy gonddal adnak örökbe állatot, az állat érdekeit maximálisan szem előtt tartják, de aztán ebédre megesznek egy sonkás sajtos szendvicset, nem értem hogy jön össze a kettő?

Ha nem vagy állatvédő, netán az állatokat sem szereted, kérlek ne válaszolj, ne trollkodj bele, akkor nem hozzád szól a kérdés. Nem hozzád szól a kérdés ha állatvédő vagy, és vegán :)

[link]

2021. jún. 26. 00:18
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/145 anonim ***** válasza:
66%
2: Azért több törvényt kellene olvasni, de neked ez felesleges...
2021. jún. 26. 06:56
 12/145 anonim ***** válasza:
23%

Ugyan ezt kérdezem és magyarázom már én is mióta…. De kár beléjük.

Sokan jönnek a “haszonállatos” dumával. A haszonállat az emberek miatt alakult csak ki, ők alakították ki maguknak 5 perc ízlelőbimbó-orgazmus miatt. Nem magától jött létre a házi sertés, a hollstein fríz szarvasmarha, házi tyúk stb. A kutya-macska csak szerencsés, hogy annak született sajnos :( bár sokaknak az is csak forgó-és fogyóeszköz. Amíg ezt nem veszik észre addig állatvédelemről nem beszélhetünk, csak kutya vagy macskavédelemről.

A másik, hogy az ember mindenevő: így van. Ráadásul elvileg gondolkodni is képes és nem ösztönből cselekedni csak. Így el tudja dönteni, hogy mit eszik, mivel MINDENevő, azaz hús nélkül is lehet teljes életet élni csak erre a nagy “állatvédelmükben” sokan nem képesek…

Nem szeretem én sem az ilyen kamu-állatvédőket, mert közük nincs hozzá. Ha valaki az, akkor ugyan úgy védi a többi állatot is és nem támogatja a megölésüket.

Üdv: egy egészséges, semmi vitaminhiányos, sok éve vega 😊

2021. jún. 26. 07:50
 13/145 anonim ***** válasza:
75%
A kérdés leegyszerűsítve: mi az a morális különbség disznó és kutya között, ami miatt az előbbi torokvágást, az utóbbi törődést és védelmet érdemel?
2021. jún. 26. 07:51
 14/145 anonim ***** válasza:
24%

“ Azért több törvényt kellene olvasni, de neked ez felesleges...”

Neked meg több könyvet, akkor talán nem lennél funkcionális analfabéta.

2021. jún. 26. 08:09
 15/145 anonim ***** válasza:
83%

Az összes nem vegán állatvédő szabaduljon meg az összes kutyától, macskától, teknőstől, tengerimalactól, lótól........

(irónia)

Kedves kérdező!

Gondolom nem jártál utána, de az állatvédőkön belül nem mindenki ugyanazokat az állatokat menti/védi (nem véletlenül). Vannak külön szervezetek, akik kifejezetten a haszon állatokkal, ipari állattartókkal foglalkoznak. Itthon az utóbbi időben 3 állattartó telepet sikerült felszámoltatni, 2 pedig szigorú (rendszeres) hatósági ellenőrzés mellett működhet.

Az ipari állattartás csak akkor fog változni, ha a törvényhozók változtatnak rajta. Talán a nemzeti állatvédelmi tanáccsal elindul valami.

Attól, hogy valaki nem vegán még lehet lelkiismeretes állatvédő.

2021. jún. 26. 08:45
 16/145 anonim ***** válasza:
71%

Hagyd 15-ös. Ezek olyanok mint az egybites szektások. Ha tehetnék, már azért lecsuknának, mert mondjuk a kutyákkal, macskákkal működik az empátiám, a birkák, kecskék meg hidegen hagynak. (Mármint nem a szándékos kínzásuk hagyna, hanem a tény, hogy miért tartják)

Mint láthattuk, szerintük már törvény is van, ami előírja, hogy nem válogathatom meg, hogy én csak a kutyákért állok ki.

2021. jún. 26. 08:53
 17/145 A kérdező kommentje:

"Ha tehetnék, már azért lecsuknának, mert mondjuk a kutyákkal, macskákkal működik az empátiám, a birkák, kecskék meg hidegen hagynak."

Ebből látszik, hogy ez egy tanult viselkedési forma. Valójában, ha a kutyával, macskával működik az empátia, akkor MEG VAN benned hogy a birkával kecskével IS működjön, csak kis korodban azt a viselkedési formát tanultad, hogy azzal nem kell törődni érzelmi szinten. Valójában egyik kisgyermek sem úgy születik, hogy ránéz az állatra, ennek szarva van, ez hidegen hagy vágjuk le, a másik állat meg dorombol, akkor vegyünk neki szívecskés kispárnát, strasszköves nyakörvet.🤷

A másik válaszoló írta, hogy haszonállatokkal is foglalkoznak állatvédők. Persze, ki nem tudja? De ezek az állatvédők miért nem vegetáriánusok, ha nem is vegánok, nem fér a fejembe, hogy lehet megenni az állatot, ha szeretem az állatot? Erre mondom hogy húsparadoxon.

2021. jún. 26. 13:02
 18/145 anonim ***** válasza:
84%

17, nem azt mondom, hogy teljesen hidegen hagy. Én pl. abba születtem, hogy nagyanyám ünnepnapon levágott egy tyúkot. Ennek ellenére, hogy az normális volt akkor, olyan módon nem tudnám megölni. A kacsát/libát egyáltalán nem tudnám.

Volt olyan idő is, hogy azt mondtam, a macskákat utálom. Aztán lett egy. Azóta másképp nézek rájuk. Nem tudom, hogy lenne a disznóval, ha egyszer én nevelnék fel egyet. De amíg ez nem történik meg, addig nem arra fogok gondolni a boltban a virslis polcnál, hogy ez most egy kedves állat.

2021. jún. 26. 13:11
 19/145 A kérdező kommentje:

"De amíg ez nem történik meg, addig nem arra fogok gondolni a boltban a virslis polcnál, hogy ez most egy kedves állat. "

Megértelek, mert én se vegánnak születtem, sosem gondoltam bele a virsli polcnál, tehát nem vagyok álszent, tényleg megértem. Sosem jött szembe velem maga a vegetáriánus szemlélet sehol, ezért magamtól sosem lyukadtam volna ki itt, de amikor előszőr találkoztam ezzel a dologgal, viszonylag nagyon hamar rájöttem ezekre a filozófiai kérdésekre, ezért magamból kiindulva, nem tudom megéteni hogy ha valaki szereti az állatokat, akkor miért eszi őket. Ma már nagyon sokszor szenbejőn velünk ez a kérdés, az állatiparról is viszonylag sokan hallottak már, nem könnyű elmenni emellett, ezért nem értem, nem kötekedek, tényleg nem értem miért nem esik le ezeknek az embereknek az összefüggés. Az állatvédőket pláne nem értem, aki miattuk dolgozik, értük vállalta ezt a hivatást, ha jót akar nekik, hogy eszi meg őket?

2021. jún. 26. 13:35
 20/145 anonim ***** válasza:
78%

Ez az élet rendje, vannak ragadozók. A ragadozókat általában nem eszik meg, a növényevőket, mindenevőket meg igen. Ennek evolúciós okai vannak. Előszöris a ragadozók húsa nem olyan tápláló, másodszor a felnevelésük nem éri meg, mert a táplálásuk költséges. Harmadszor az ízük sem jó. De már a mindenevőké sem olyan jó, mint a növényevőké. Ahol megeszik a ragadozókat, ott általában erre rá voltak kényszerülve és ezért lett a kultúrájuk része. Kína jó példa erre, ahol a hatalmas populáció miatt mindent megettek. De a természetben sem gyakori, hogy egy ragadozóból étel legyen. A hiénák és oroszlánok például akkor sem eszik meg egymást, ha megölik a másikat.

A kutyát, macskát meg egyszerűen kár erre használni, amikor jóval nagyobb potenciál van bennük az ember számára. Sokkal fontosabb feladataik lehetnek.

Az, hogy hát a disznóhoz is kötődhetnék... miért eszem meg? De nem kötődök. Ennél még fontosabb, hogy ő nem kötődik hozzám. Nem is tud annyira kötődni, mert attól függetlenül, hogy intelligens állat, nem alakít ki ösztönösen érzelmi kapcsot az emberrel, mint a kutya, vagy a macska. Sosem lesz annyira ragaszkodó, mert jóval önállóbb állat, tehát az IQ - ja magas, de az EQ - ja nem az. Amúgy én nem is szeretem a disznóhús ízét.

Az állatvédelmet pedig értelmezni kéne. Nem mindegy mitől védem az állatot. Haláltól nem védem, mert az természetes. Az természetes, hogy a növényevőket elfogyasztjuk. Amitől védem, az a szenvedés. Megadom az érző lénynek a tiszteletet azzal, hogy a lehető legjobb körülmények között tartom, amíg az életét adja értem. Ezért küzdenek az állatvédők, hogy jó körülmények között éljenek, nem pedig azért, hogy ne haljanak meg, mert a természetben ugyanúgy prédák lennének, ugyanúgy meghalnának. Aki ezt nem képes felfogni, az megrekedt egy gyerek szintjén. Vannak állatok amiket megeszünk.

2021. jún. 26. 17:15
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!