Aki állatvédő, az miért nem vegán? Nekik a disznó, tehén, csirke, bárány, kecske, hal nem állat? Csak a kutya, macska állat?
Állatvédőktől kérdezem ELSŐSORBAN. Milyen jogon döntöd el hogy most a kutya macska a maximális jogokkal rendelkezzen, szemben a haszonállatokkal, ahol ha hímnek születsz, azonnal levágnak? (De ez csak egy példa, egy a sok közül az ipari állattartásban)
Nem provokálni akarok, komoly válaszokat szeretnék.
Tehát pl. menhelyeken is, olyan nagy gonddal adnak örökbe állatot, az állat érdekeit maximálisan szem előtt tartják, de aztán ebédre megesznek egy sonkás sajtos szendvicset, nem értem hogy jön össze a kettő?
Ha nem vagy állatvédő, netán az állatokat sem szereted, kérlek ne válaszolj, ne trollkodj bele, akkor nem hozzád szól a kérdés. Nem hozzád szól a kérdés ha állatvédő vagy, és vegán :)
Kedves Kérdező! Az eszedbe jutott már, hogy ha az ősember nem evett volna húst valószínűleg most nem tartanánk itt? A ragadozóknak/mindenevőknek sokkal nehezebb dolguk van, mint a növényevőknek, akik legelnek, ha veszélyt észlelnek, elmenekülnek. Egy ragadozónak ezzel szemen vadásznia kell, gondolkodnia, sokszor csapatban dolgoznia, ezért általában okosabbak is, mint a növényevők. Ha növényevők lettünk volna, most valahol egy mezőn legelésznénk.
Mellesleg nem zárja ki a húsevés az állatszeretetet. Én imádom az állatokat, könnyen rájuk tudok hangolódni, sokszor jobban, mint az emberekre. Ennek ellenére szeretem a húst. Viszont az ipari állattartást teljesen elítélem. 5 éve egyáltalán nem veszek a boltban húst. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a családommal egy ~3000nm-es területen gazdálkodunk, saját zöldséget és húst fogyasztunk, ami nálunk a csirkét, kacsát és malacot jelenti. A malacok kivételével mindenki szabadon van napközben az udvaron, este a róka miatt csukjuk be őket a saját helyükre. A kacsáknak saját medencéjük van, és minden állat szelíd, mert kis koruktól kezdve kézhez vannak szoktatva, sokan a kezünkbe születnek, ha gond lenne a keltetéskor, segítünk. A malacoknak van saját dagonyájuk, nem betonon vannak, rossz idő esetén fedett helyre tudnak húzódni. Igyekszünk a természeteshez minnél közelebbi életet biztosítani nekik, hogy amíg élnek boldogok legyenek. A haláluk pillanatát a lehető leggyorsabbra redukáljuk, hogy idejük se legyen felfogni hogy mi történt.
Alapvetően nincs gond a húsevéssel, az állatok is megeszik egymást, azzal van a gond, ahogy az állatot tartjuk, tisztelet nélkül, alábbvalóként tekintve rá. A fent leírtakból szerintem látszik hogy nálunk az állat nem csak hús, hálásak vagyunk nekik, amiért "etetnek" minket, cserébe minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy stresszmentesen, boldogan éljenek amíg velünk vannak.
Remélem tudtam segíteni a kérdésed megválaszolásában.
Igen, az ilyen állattartást én sem ítélem el, a gondom nekem is az iparral van, ahogy te is említetted.
Igen, az emberiség túléléséhez, fejlődéséhez régen valóban kellett hús, ma már az ipari állattartás viszont inkább veszélyezteti az emberiség hosszútávú túlélését. Arról nem beszélve hogy mostmár a szupermarketekben minden fontos dologhoz hozzájutunk évszaktól függetlenül, amivel a húst könnyen, és természetesen pótolhatjuk. A gond az ember túlszaporodásával, túlfogyasztásával van, és a nem fenntartható, és embertelen állatiparral.
Nagy öröm nekem, ha hozzád hasonló hozzászólók írnak, és elég sokan is írtatok. De sajnos nem ezt a célközönséget szerettem volna elsősorban megszólítani, hanem az átlag fogyasztót, aki otthon ül a panel 10. emeletén, veri a billentyűzetet az állatkínzások ellen, aztán leemeli a polcról a csirkecombot, aki előtte egy A4-es lapnyi területű sötét ketrecbe zarva élte a rövid kis "életét" megcsonkított csőrrel negyedmagával...
“előtte egy A4-es lapnyi területű sötét ketrecbe zarva élte a rövid kis "életét" megcsonkított csőrrel negyedmagával...”
Ismertem olyat aki csirkézett.
A valóság nem jobb de más. Csőrt nem csonkítanak tízezer csibénél. Beteszik egy nagy csarnokba a csibéket, automata eteti itatja. 8 hét alatt felhízlalják adalékokkal vágósúlyra, és mennek a hídra. A tulaj véletlenül sem azt ette, volt neki mindig 8-10 külön normálisan tartva. Sajnos ilyen ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!