Hogy a f-be lehet a mai világban eltartani egy családot átlag fizetésből?
Pont a héten gondolkodtam én is azon, hogy miből?
Mert már húsz éve dolgozom, becsülettel, több szakmával, de el nem tudom képzelni, hogy egyes emberek miből, hogyan tudnak lakást, öt-hat milliós autót venni, Ibizán nyaralni...stb.
Persze hallottam már én is ezt is meg azt is, hogy örökölt, hogy a szülei tolták a feneke alá, hogy van tíz hitele, hogy anno olajat szőkitett, hogy tőzsdézik, hogy ö az egyetlen, akinek olyan diplomája van, amivel százezreket keres, míg a többiek csak minimálbéres diplomások.
Akárhogy is, a hiteleket fizetni kell, nem hinném, hogy mindenki örököl, fölég évente, nagy értékű ingatlant, kocsit. azt sem gondolom, hogy minden szülő milliomos és csak úgy szórja a pénzt a gyerekének, és a legtöbb ember tanult, vagy épp nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, mégis minimálbér közelében keres.
Ha nincs igazam, akkor viszont ebben az országban a többség jól él. De elnézve az iskolákat környékét, bár látni jó pár remek autót, amivel a szülők hozzák viszik a gyereket. Azért sokkal több a busszal, kerékpárral érkező. (itt vidéken minden kép)És nem egy anyukát járni, akinek a ruhatára alig, vagy évente frissül, mert nincsen rá pénze, de ha van egy kevés, akkor azt is a gyerekre költi.
Hivatalban anyuka dolgozik, diplomával nettó 85-90ezerért, apuka a közeli gyárban nettó 100-110ért, túlórával. De még mindig jobb mint a négy órásnak bejelentett Tescő pénztárosi fizetés, vagy a maszeknál bejelentett négy órás + fekete pénz.
Politikusnak kell menni, beülni néhány bizottságba, elég valami megyei szinten és megnyílnak a pénzcsapok, a támogatások, a biztos nyugdíj lehetősége.
Lehet illegális dolgokat is végezni.
Vagy, kell tanulni három, négy nyelvet, talpra esetnek lenni, és elmenni ebből az országból, egy élhetőbb országba.
Önmagában a diploma kevés. A munkaerőpiac is kereslet-kínálat alapon működik. Amiből kevés van, nehezen helyettesíthető, az drága.
Épp ezért van, hogy ha túlképzés van egy bizonyos szakmából (diplomára is értem), akkor egy idő után csökkenni fog a szakma átlagfizetése, mert túl sok lesz a megfelelő jelentkező. Ezért a munkáltatók kevesebb pénzért is találnak megfelelő embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!