Szerintetek milyen az MLM mint üzleti modell?
" Haladunk, azt már legalább elismerted, hogy nem reklámoznak. Jegyezzük ezt fel! "
Csak idéztem, de már kiderült hogy van reklám.
Van egy régi mondás, miszerint a 'jó bornak nem kell cégér'. De létezik az ellentétes 'jó bornak is kell a cégér' változat is, és valamilyen értelemben mindkettő igaz.
Valahol arról van szó - és erről szól a második változat - hogy egy jó terméknek vagy márkának is fontos, hogy folyamatosan láttassa magát a potenciális vásárlóközönséggel. Még egy kifejezetten jónak is. Ezért kell a jó bornak is a cégér. Van azonban egy olyan elit-luxus-prémium szint, ami felett ez már nem kell. Erről szól az első változat.
Én a Ferrarival autóskártyán találkoztam először gyerekkoromban, illetve az F1 közvetítésein. Természetesen a Ferrari nem fizet azért, hogy az F1-et adják a tévében (a dolog fordított: a tévétársaságok fizetnek óriási összegeket a száguldó cirkusznak, hogy mutogathassák a versenyeket, és ebből kapnak a konstruktőrök is), azt meg remélem tényleg nem hiszi senki, hogy a Ferrari fizet a Piatniknak (vagy bármelyik társasjáték- vagy kártyagyártónak), hogy valamelyik modellje ott virítson a keménypapíron.
A Ferrariról (vagy épp a Rolls-Royce-ról) az ember csak úgy hallja gyerekkorától, hogy ezek elit-luxus-prémium-akármik, és hogy a felső tízezer ilyeneket vesz. Aztán amelyik ember bekerül a felső tízezerbe (és épp ilyenre van gusztusa), az vesz majd ilyeneket.
[ma 13:21]: "Mlm-nek sem az átlagfogalgára célközönségei (...)"
- Ez nem igaz. Az étrend-kiegészítőket, kozmetikai és higiéniai termékeket mindenkinek megpróbálják eladni. És ezt te is tudod, ergo nem tévedsz, hanem hazudsz. Plusz számtalanszor halljuk (ebben a beszélgetésben is előjött már), hogy az MLM-et bárki csinálhatja.
A Ferrari és a Rolls-Royce soha nem mondják, hogy ők olyan autót gyártanának, amit mindenki megvehet magának. Sőt, kifejezetten része az imidzsüknek, hogy olyan autót gyártanak, amilyen csak keveseknek lehet.
"(...) az átlagpolgár MLM ellenes"
- Az átlagpolgárok többsége MLM-ellenes (a sok rossz tapasztalat miatt). A legtöbb MLM-ező átlagpolgár, nem kifejezetten vagyonos, de nem is csóró. Tipikusan középosztálybeliek MLM-eznek. Persze a középosztálynak csak egy kis töredéke.
Jó hát nem a célközönség alatt azt írtam akinek is lesz így nyilván eladni mindent mindenkinek megpróbálnak, sőt a reklámok többsége arról szól hogy megpróbálják elhitetni a bevővel hogy neki kell az ami valójában nem.
Reklám pedig minden esetben hasznos mert növeli a forgalmat az egy szakértő idő döntés hogy a bevétel még mi részét érdemes reklámra aki költeni van egy optimum. Attól hogy valaki túl sokat vagy túl keveset reklámhoz ez az optimum meg van. MLM esetén is felfoghatjuk reklámnak azt amikor a termékforgalmazi beszeknrola de hivatalosan nem az a neve.
“Ferrari azért vicces, mert pont ők kimondottan egy fillért se költenek reklámra”
Ezt a marhaságot addig hajtogattad, amíg te magad is elhitted. Azt azért tudnod kell, hogy nemcsak az a reklám, amit a tévében látsz…
Nagyon nem értitek ti ezt a világot MLM-esek, mikor azt hiszitek a Ferrari a reklám miatt költ a Forma-1re.
Alapból a Forma-1, egyben a fejlesztési alapot adja a kocsikhoz, ami ma a Leclerc kocsijában van technológia, annak jó része, az 10-15 év múlva a kereskedelmi forgalomban lévő kocsijaiban is benne lesz, így a Forma-1 egyben a Ferrari fejlesztő részlege is.
Akik Forma-1 es csapatokat indítanak, ez egy olyan társaság amit nem igazán érthettek, mert aloe vera vackokból származó pár ezer forintos jutalékok szintjén látjátok a világot.
Félreértés ne essék én sem vagyok azon a szinten és valószínűleg soha nem is leszek (és nem is elsődleges célja az életemnek), de azért rálátásom van.
Pl a Magyar Motocrossban (ami az én sportom) a legnagyobb hazai csapat a HTS Team. A tulajdonos Horváth Lajos a Horváth Trans Kft. tulajdonosa, évi 50-70 milliót rak ebbe a sportba. Komolyan gondolod, hogy ennek reklámértéke van? Hogy valaki azért fog egy nemzetközi fuvart rendelni a Horváth Trans-tól, mert a magyar motocross bajnok motorján az szerepel, hogy HTS Team?
NEM! Ők nagyon-nagyon gazdag emberek, akiknek a valós élet (számlákat befizetni, megvenni egy drága kocsit stb.) nem jelent kihívást, pontosan tudják, hogyha soha életükben semmit nem dolgoznak akkor is életük végéig luxuskörülmények között élhetnek és ez dög unalmas, ezért lesz a legtöbb híres ember is drogfüggő. Szó szerint izgalmat vásárolnak maguknak, vesznek egy csapatot egy olyan sportban amit szeretnek, mennek a versenyzőkkel külföldi versenyekre, ahol nagyon exkluzív körülmények között, a szintén nagyon gazdag barátaikkal izgulhatnak a saját versenyzőikért és átélhetik, hogy ez egy közös siker. Majdnem ugyanaz a helyzet, mint amikor a haverjaiddal egy sör mellett focit nézel... Csak egy másik szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!