Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Banki csalás áldozata lettem....

Banki csalás áldozata lettem. Van esély?

Figyelt kérdés
Tavaly decemberben 2 milliót le emeltek a számlámról. Hamis netbank oldalon meg adtam az adataimat, SMS kódot. Lett feljelntes, penzvisszahivasi kérelem indítva. Kiderült a tranzakció után másnap le vettek az összeget készpénzben. Az utalás és a pénz felvétel között eltelt 30 óra és nem tett semmit a bank. (Azonos volt a küldő és a fogadó bank). Érdemes a Pénzügyi Békéltető testulethez fordulni? Van esélyem kártérítésre?

jan. 15. 19:28
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/173 anonim ***** válasza:
69%
Össze-vissza beszélsz.
jan. 17. 07:43
 82/173 anonim ***** válasza:
100%

Pedig hidd el meg tudják találni.

1-2 hónapja vagy hogy számoltak be egy esetről. Pár embert elkaptak egy csomó pénzel. Az ő dolguk csak annyi volt, ha hívtak őket akkor menni kellett az atm-hez, leüríteni a számlát, utána meg ment hozzájuk egy ember akinek átadták azt a sok pénzt. Persze az ürítő ember is részesedett a pénzből.

Az is lehet, hogy már most figyelik azt aki a te pénzeddel távozott, hátha a társait is el tudják kapni, vagy a konkrét kivitelezőjét a csalásnak.

Gondolhatod nem csak a te pénzedet nyúlták le így, hanem több más emberét is.

Csak hát ez hosszú folyamat.

jan. 17. 08:03
 83/173 A kérdező kommentje:
Legyen így. Ez egy nagy csapat lehet, amíg kis embereket kapnak el, addig semmi értelme. A nagy fejeket meg soha nem kapják el, valószínű egy olyan országba vannak ahol esélytelen el kapni. Magyarországi rendőr csak itt nyomozhat, külföldi ügyek bonyolultabbak, pláne ha nem is EU s országba van. Stromanakot, ugrik bugyi embereket meg találnak 100 másikat.
jan. 17. 08:47
 84/173 anonim ***** válasza:
58%

Szerencsére legtöbbször a nyomozók együtt dolgoznak nemzetközi szinten. Tehát ha külföldi is a hálózat, ott is tetten lehet őket érni egy nemzetközi akció keretében.

Stromanakot, ugrik bugyi embereket meg találnak 100 másikat.

Ez a mondat teljesen értelmezhetetlen. Kik azok a bugyi emberek? Akik Bugyin laknak?

jan. 17. 10:10
 85/173 A kérdező kommentje:

Stromanok, ugri bugriember (aki fel veszi a pénzt, csinaln neki bank számlát)

A külföldi nyomozás Magyarország számára lehet bonyolult, mivel több jogrendszert és nemzetközi jogot érinthet. Az egyes országok jogrendjei eltérőek, így egy nyomozás során különböző szabályokat és eljárásokat kell figyelembe venni. Emellett a nemzetközi jogi együttműködés, mint például az Európai Unió tagállamain belüli közvetlen jogsegély, vagy a nemzetközi bűnüldözési szervezetek, mint az INTERPOL, segíthetnek, de a koordináció, a nyelvi és kulturális különbségek, valamint a jogi akadályok kihívást jelenthetnek. Az ilyen típusú nyomozásokhoz sokszor diplomáciai, jogi és politikai megállapodásokra van szükség.

Annyi papír munka, annyibra fordított idő hogy a rendőrség ha nem fontos nem fogja elkezdeni. Nem az van mint a filmekben, hogy csak neki állnak és csináljak..

jan. 17. 10:27
 86/173 anonim ***** válasza:

Ezeket chat gpt-vel írod?

Igen, egy nyomozás tényleg nem egészen olyan mint a filmekben. De te azt állítod, hogy ez annyira bonyolult, hogy neki se állnak.

Pedig a valóságban nekiállnak. Hidd el a nyomozók pontosan ki van képezve és tudják mit kell csinálni ha nemzetközileg kell nyomozni.

jan. 17. 10:43
 87/173 A kérdező kommentje:
Ez az oldal amin én be jelentkeztem egy orosz oldalon van a szerver ott vették tarhelyet, meg is találtam bárki nyithat ott magának és létre tud hozni egy oldalt. 5 különböző oldalt üzemeltetnek nagyjából fél éve. Ezt én deritettem ki,nagyjábol fél ora alatt.Azóta nem sikerült le kapcsolni az oldalt? A mai napig elérhető ez az oldal. Mi lenne ha nem is nyomoznának?
jan. 17. 11:10
 88/173 A kérdező kommentje:

Ez chat Gpt.

Miért kellett volna zárolni az összeget?

Az Ön által leírt esetben a következő gyanús körülmények álltak fenn:

1. Új eszközről végrehajtott tranzakció:

A bank rendszerének észlelnie kellett, hogy a művelet nem az Ön megszokott eszközéről történt, és ez már önmagában kockázatot jelez.

2. Szokatlan tranzakciós szokások:

Ön korábban nem utalt hasonló összegeket, és nem ürítette ki a számláját – ez rendkívül eltér az Ön szokásaitól.

3. Időben érkezett bejelentés:

Ön a csalás után azonnal értesítette a bankot, amikor a pénz még elérhető volt a fogadó fél számláján.

4. A pénz még zárolható állapotban volt:

Mivel az összeg 1 napig a fogadó számlán maradt, a bank megfelelő beavatkozással megakadályozhatta volna a készpénzes felvételt.

jan. 17. 11:32
 89/173 anonim ***** válasza:
69%

"rá tévedtem a csaló oldalra ami TELJESEN ugyan úgy nézett ki mint a hivatalos net bank oldal"

Igen, a profik így csinálják, teljesen lemásolják az oldal kinézetét.

"URl cím is mbhbank volt"

Igen, csak nem mbhbank.hu, hanem mbhbank.kamudomain.csalo.site és hasonlók. Ha a hiányos oktatásunkban legalább annyit megtanítanának szerencsétleneknek, hogyan épül fel egy URI, akkor kevésbé működnének ezek a csalások.

"Persze nekik nem nagy pénz, de a hiedelmekkel ellentétben nem mindenki keres 2 milliót, másnak ez kb 5-6 havi keresete. "

De ha az a 2 millió volt minden pénzed, akkor mi a fészkes fenéért tartottad csak úgy a számlán?!

"Volt új eszköz regisztráció."

Magyarán a csalóknak egy mobilbankot engedélyeztél, amivel utána bármiféle plusz azonosítás nélkül tudtak dorbézolni a számládon. Nem tudom, MBH-nál hogy megy ez, de OTP-nél ilyenkor benne van az SMS-ben, hogy új eszköz beléptetése, onnantól már orbitális idiótának kell lenni, hogy valaki ezt megadja a csalóknak.

"Minek regisztrálnak új eszközt, amit nem is tudok hogy kell, ha be lépek a régi készülékekről?"

Én szoktam egyszerre belépni a mobilon meg a számítógépen is. Jól is néznénk ki, ha ennyiért letiltana. Ja, és miért ne használhatnád mobilon, tableten és PC-n is? Vagy ha új telefonod van, naná, hogy arról is belépsz.

"meg se néztem a tartalmat"

"nem "belépési kod" szerepelt az üzenetben hanem "regisztráció és jovahagyasi kod'"

Innentől nincs több kérdés. Teljesen jogosan mossa a kezeit a bank.

Számos pont lett volna itt, ahol meg lehetett volna fogni az egészet, csak te ostoba voltál és nem figyeltél a jelekre.

1. Már eleve gyanús, hogy egy Facebook kérdőív mégis mirefel kér banki belépést?

2. Ha az oldal úgy is néz ki, mint a valódi, az URI lebuktatja, csak nem igyeltél rá.

3. Jön egy SMS kód és nem figyeled, hogy mi a szövege

4. Pucéron a számládon tartasz 2 milliót, amit egy kattintással el tudtak utalni.

jan. 17. 11:47
 90/173 A kérdező kommentje:

Mondjuk úgy az URL mbhbank itt volt meg három betű .com (nem akarom ki írni a csaló oldal nevét de ennyi.. nem volt közte semmi más.

Igen ott volt, az eset után akartam le venni belőle, de ez már mindegy. Érdekes itt mindenki engem tart hülyének, ami vagyok is, de a bank kb soha semmibe nem hibás. Bárki bele eshet egy ilyen csapdába. De az, hogy a bank tudott volna segíteni és nem segít az senkinek se tűnik fel? Egy ideiglenes zarolast rá tesz az összegre amíg ki nem derül mi történt és már nem is tűnik el a pénz. Ezt miért nem mérlegeli senki?! Tehát az ember téved, de segítséget nem kap?!

Tettem fel jelentést is, érdekes ok nem kételkednek a szavamba, nyújtottak is be lefoglalási kérelmet az említett összegről, csak hát jött a hétvége és mire ez a lefoglalás feldolgozásra került, addigra a pénzt le vettek.

A rendőrség mint állami szerv elhiszi nekem, q bank akinek fizetek és még azért is fizetek hogy indítsanak pénz visszahívást na ok meg rám nyomják az egész ügyet, meg se probaltak kideríteni hogy valóban csalás történt vagy sem. Egy ideiglenes zarolas esetén a pénz menthető lett volna. Ha pedig a fogadó fél fel hívja a bankot (nem merte.volna, tudta hogy nem jogosan van nála a penz) meg magyarázza hogy került hozzá az összeg és akkor az övé a pénz. De nem egyszerűbb nekik is kávézni, sutizni bent az irodában mint hogy segítsenek. A bejelentéssel a leges leg fontosabb az volt hogy én ki mondjam hogy én voltam a hibás, addig nem is segített semmiben. Utána gondolom hátradölt és nevetett rajtam, hogy en ezt a pénzt el buktam, a bankot mentesíti hogy én be ismertem a hibám, neki ezzel több ugye nincs. Vegulis Magyarországon sok területen ez q hozzá állás.

jan. 17. 12:02
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!