Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Banki csalás áldozata lettem....

Banki csalás áldozata lettem. Van esély?

Figyelt kérdés
Tavaly decemberben 2 milliót le emeltek a számlámról. Hamis netbank oldalon meg adtam az adataimat, SMS kódot. Lett feljelntes, penzvisszahivasi kérelem indítva. Kiderült a tranzakció után másnap le vettek az összeget készpénzben. Az utalás és a pénz felvétel között eltelt 30 óra és nem tett semmit a bank. (Azonos volt a küldő és a fogadó bank). Érdemes a Pénzügyi Békéltető testulethez fordulni? Van esélyem kártérítésre?

jan. 15. 19:28
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/173 A kérdező kommentje:
Inkább töltsön le és hívjon fel a bank, ha külföldről akarsz utalni, mint hogy el utaljak az összes pénzedet. De ha már ez még történt és még nézik a gyakorlatot, meg az IP cím stb. Egyszerre két ügyfél van bent a fiokomba. Na az már egy ok lett volna hogy zaroljak a fogadó fél számláján az összeget. Nem azonnal vissza utalni, zarolni míg a rendőrség tud rá lefoglalást kérni, vagy még kivizsgaljak az ügyet.
jan. 16. 14:58
 52/173 anonim ***** válasza:
80%

47. "algoritmusnak érzékelni kellett volna a különböző ip címeket"

Tévúton jársz. Te sohasem voltál a csalókkal egyidőben bejelentkezve a netbankodba. Te egy az internetbankodra megtévesztésig hasonlító oldalon (ahová szerintem egy emailben küldött linken keresztül jutottál el) adtad meg a belépési kódjaidat. A csalók ezzel léptek be oda, te nem a bankodba voltál akkor bejelentkezve, hanem egy kamu oldalra.

jan. 16. 15:51
 53/173 anonim ***** válasza:
68%
Kérdező, sajnálom, hogy ez történt veled, de az hogy te most itt hirtelen kiberbiztonsági szakértő lettél azután, hogy a legalapvetőbb csalási formát beszívtad kicsit visszás. Ilyenek, hogy ezt meg azt kellett volna az algoritmusnak érzékelni, meg mindenki egy vicc az országban, mert téged átvertek. Ne már.
jan. 16. 15:57
 54/173 anonim ***** válasza:
69%

#51 Nekem pl. nem tudnák elutalni az összes pénzemet, ugyanis nem egy számlán van minden. A mozgópénzt, max 1,5 milliót tartok csak a számlámon, a többi be van fektetve meg le van kötve.

Azon kívül nem kattintok emailes linkekre és megnézem a böngészőben milyen URL szerepel, mielőtt bármilyen kényes adatot megadnék.

Ja, és OTP-nél pl a képernyőről kell a QR kódot leolvasni a belépéshez és utaláshoz, nem egy szaros SMS kódot, azt pedig a csalók nem tudják csak úgy ellopni. És a QR leolvasáshoz még a FaceID is kell, szóval garantáltan csak én tudok jóváhagyni egy tranzakciót.

jan. 16. 16:10
 55/173 anonim ***** válasza:
Ezt leírnád, hogy hogyan kerültél a hamis oldalra?
jan. 16. 17:05
 56/173 A kérdező kommentje:

Nem, nem vagyok szakértő, de az ember utána olvas ennek annak és rá jön, hogy hazánkban nem sokat foglalkoznak ezekkel az ügyekkel.

Én aznap délelőtt 2x jelentkeztem be a fiókba, és amikor rá tévedtem a csaló oldalra ami TELJESEN ugyan úgy nézett ki mint a hivatalos net bank oldal, URl cím is mbhbank volt tehát nem gondoltam, hogy csaló oldal. Amint rá jöttem hogy valami nem stimmel, amikor valószínű, hogy a csaló már be jelentkezett akkor én is applikacion keresztül bejelentettem. A HAMIS oldalon nem is tudtam be jelentkezni, ez volt a gyanús.

Facebook kérte hogy töltsék ki egy kérdőívet, majd jelentkezek be. Igen, tudom hulye voltam, de az ember hibázik, nincs tökéletes ember. De az hogy semmi segítséget nem kapjon az ember na az szánalmas.

jan. 16. 18:13
 57/173 anonim ***** válasza:
58%

Az IP cím nem ilyen egyértelmű dolog, szolgáltatón belül is változik időnként, de más lesz az IP címed az otthoni netedről, mobilnetről, és minden wifiről, amire a telefonod csatlakozik. Pusztán ezalapján nem tudnak csalást kiszűrni csak akkor, ha a csaló annyira hülye, hogy egy nigériai IP címről, esetleg közismert VPN-ről jelentkezett be, de akik ennyi energiát fektettek abba, hogy lemásolják az MBH bejelentkezési felületét, azok nyilván megoldották azt is, hogy magyar IP címről használják utána az adatokat, ez nem olyan nehéz feladat. Ahogy az sem automatikusan furcsa, hogy valaki egyben átutalja az összes pénzt a számlájáról, ennek millió oka lehet, és 2 millió Ft meg annyira kevés pénz, hogy semmilyen kézi ellenőrzést nem fog a rendszer kérni rá.

Szóval egyáltalán nem egyértelmű, hogy bármiféle "algoritmusnak" jelezni kellett volna, hogy csalás történik.

jan. 16. 18:51
 58/173 A kérdező kommentje:
57. Miután jelentettem a csalás utána miért nem cselekedett valamit az ügyintéző? Erre mi a protokoll?
jan. 16. 18:52
 59/173 A kérdező kommentje:

Meg a következő érdekes dolog, hogy új eszköz regisztráció (új netbank) az én nevemben belep és rá 20 percre éltünik minden? Mármint azt tudták hogy másik készülékről vagyok, az se volt gyanús? Semmi ellenállás nincs ebben a rendszerben? Előtte mióta meg van ez a fiókom, 10 éve soha nem utaltam, és akkor kb mínuszba viszem a szamlam?

Persze nekik nem nagy pénz, de a hiedelmekkel ellentétben nem mindenki keres 2 milliót, másnak ez kb 5-6 havi keresete. Amit nagy nehezen félre rák. És jöhetnek a kommentár hogy Magyarországon mindenki 2 milliót keres..

jan. 16. 18:58
 60/173 anonim ***** válasza:
75%
Nem volt semmilyen új eszköz regisztráció, ilyen nincs is. Egyszerűen beléptél nekik, mintha odamentél volna egy idegen laptopjához és beírtad volan az adataidat a netbank belépési felületre.
jan. 16. 19:08
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!