El tudná valaki magyarázni nekem valaki az üvegházhatást? Esetleg mérésekkel alátámasztani, hogy a visszavert sugaraknak is van erejük?
Mindenhol azt olvasom, hogy a nap sugarai átjutnak az üvegfelületen, de a fénytörés miatt egy részük nem jut át. Aztán ami bejutott, már nem jut ki, mert a visszaverődés miatt megváltozik a hullámhossza. De ha ez így van, akkor nem kellene, hogy az üvegház világítson? Már ha annyi fény bent marad.
Nekem az a véleményem, hogy a visszavert fénynek már nincs igazán energiája. Mint ahogy a Holdról visszavert sugarak sem elégségesek a napozáshoz. De győzzön meg valaki, hogy ez nem így van.
"Oké, szerintem hőszigetelésre gondoltál"
Szóval most már azt is te akarod jobban tudni, én mire gondoltam? 🤣🤣
"Az üvegházban a hőáramlást minimálisra csökkentik, ezért tud felmelegedni."
Tény, hogy az üvegház felmelegedésében ez is szerepet játszik. De a légkör üvegházhatásánál nincs ilyen.
"Az üvegfalak ezt a célt szolgálják, nem a hőszigetelést."
Az égvilágon senki nem állította, hogy az üvegfalak a hőszigetelést szolgálnák. (Amúgy meg valamennyire értelemszerűen azt is.)
"Főleg ha azt is vesszük, hogy a párakicsapódás is sok hőt von el."
A párakicsapódás során mondjuk pont hő szabadul fel. 🤣🤣🤣
"Esetleg ezt nevezhetjük üvegház hatásnak, bár én nem nevezném."
Én sem nevezném, mivel nem ez az üvegházhatás. Ismétlem magam: a 9. válaszban már leírtam, mi az.
Az utolsó bekezdés meg nagyon érdekes meteorológiai eszmefuttatás (na jó, nagyon érdekes olyannak valószínűleg, aki még nem hallott erről), csak semmi köze nincs az üvegházhatáshoz.
Nem akarom jobban tudni, mire gondolsz, de ezt te kérdezted, csak válaszoltam.
Megint a tagadást választottad, semmi plusz infót nem írtál. Ennek így nincs értelme. Ha nem értesz egyet, az rendben van, de ennek a ténye nem érdekel, csak az, hogy miért nem.
Akkor még mindig nem tudjuk, mit értesz szigetelés alatt. Vagy ejtsük ezt a részt, vagy indokolj. Mert csak bedobtál valamit magyarázat nélkül.
A páralecsapódás hőt von el, mint minden, ami nedves lesz. A víz párolog és ez hőelvonás. Ne keverd a vízgőzt a vízgázzal. Az utóbbi valóban halmazállapot változás, számomra elég nehéz elképzelni, de talán ad le hőt. A vízgőz, pontosabban vízpára viszont lényegében folyékony víz, csak apró cseppekben lebeg a levegőben. Még ebben az állapotában is párolog és hőt von el.
A 9-es válasz oké. Ott azt írtad, hogy az infra elnyelődik és hővé alakul. Ez érthető, csak egy üvegházban ez roppant kevés. Viszont képzelj el egy elektromos berendezést, akár egy számítógépet mondjuk. Ha rendesen levegőzik, akkor a legnagyobb melegben is probléma nélkül üzemel. De ha letakarod, akkor túlmelegszik előbb-utóbb. Annak is van infra kibocsátása, de nagy része a házon belül marad.
Még van egy olyan opció, hogy a légkör változása nagyon hosszú idő alatt történik. Felhalmozódik a széndioxid és az apró hőemelkedések összeadódnak valahogy. De ez az üvegházban szinte azonnal lezajlik, szóval nehéz hasonlóságot találni.
"Nem akarom jobban tudni, mire gondolsz, de ezt te kérdezted, csak válaszoltam."
Azért kérdeztem, mert gondoltam hátha leesik, hogy milyen abszurd, hogy te akarod megmondani, hogy én mire gondolok. Nem így lett...
"Megint a tagadást választottad, semmi plusz infót nem írtál."
Erre megint csak azt tudom mondani, hogy a 9. válaszomban leírtam, hogy mi az üvegházhatás. Erre semmi érdemi reakciót nem sikerült adni. Innentől nehéz mit csinálni.
"Akkor még mindig nem tudjuk, mit értesz szigetelés alatt. "
Akkor kérlek tisztázd, mire vagy kíváncsi. A következő válaszaimban írtam szigetelésről:
- a 40. válaszomban a napkollektorok kapcsán
- a 60. válaszomban írtam arról, hogy az üveg szigetel (Ha esetleg ez nem volna világos, akkor tedd fel magadban a kérdést, hogy mégis hogy lehet sokkal melegebb az üvegházban mint kint, ha nem szigetel az üveg. Vagy csak nézd meg, mennyire hideg egy ablak belülről télen.)
És.. ennyi! Szóval pontosan melyiket nem tudod értelmezni?
"A páralecsapódás hőt von el"
A vízpára kicsapódása exoterm folyamat, hő szabadul fel. Ez mondjuk középiskola 9. osztályos tananyag. De lehet, hogy már általános iskolában is tanítják. Szép, hogy ennyi tudással akarod megreformálni a tudományt...
" A víz párolog és ez hőelvonás."
Mondjuk a pára lecsapódása pont a párolgással ellentétes irányú folyamat...
"A vízgőz, pontosabban vízpára viszont lényegében folyékony víz, csak apró cseppekben lebeg a levegőben."
Nem, a vízgőz és a vízpára gáz halmazállapotú víz. Amiről te beszélsz, az a köd. (Ja, ez is 9. osztályos tananyag.) ¯\_(ツ)_/¯
(Egyébként akkor képződnek vízcseppek, amikor eléri a 100%-ot a relatív páratartalom a levegőben. Akkor elég nehezen fog a víz párologni (ha csak nem meleg felületről).)
"Viszont képzelj el egy elektromos berendezést, akár egy számítógépet mondjuk."
Ennek mondjuk semmi köze nincs az üvegházhatáshoz.
Azt kérdezted, hogyan működik az üvegházhatás. Én a 9. válaszomban leírtam. Neked csak a következőket nem sikerült:
- kb. a 60. válaszig elolvasni egyáltalán
- érdemben reagálni rá
- érdemben reagálni bármire
- vagy esetleg azt mondani, hogy köszönöm
Ezek után elég vicces, hogy te sértődsz meg. De tudod mit, akkor nem zavarom tovább köreidet, most már tényleg kiszállok innen.
Üdv!
Akkor kezdeném a 9-es válasszal, már sokadszorra. Azt írod, hogy az infra hullámok elnyelődnek. Ez rendben is van, meg az üvegházban is elnyelődnek, csak nem értem, hogy az arányokat hogy tudod összehasonlítani? Mert a légkörben, ha elnyelődik, az rendben is van, de az üvegházban mi tud elnyelődni? Szinte semmi.
A szigetelésre is marhaságot írtál, látszik, hogy fogalmad sincs arról, amit írsz. Az üveg nagyon gyengén szigetel, de ezt is írtam már. A felhőkről nem is beszélve, bár azt még most sem értem, hogy gondoltad. A levegő szigetel, ez a jó válasz. Akár üvegház, vagy bármi más esetén. Pont azért, mert ritkán vannak a részecskéi. A napkollektorok csöveiben nem levegő van, hanem egy speciális gáz, de a lényeg, hogy nem adja át a hőt. Az ablak is télen éppen azért hideg, mert nem szigetel. Mondjuk ezt sem értem, hogy gondoltad, mert ha kintről bejut a hideg, az ugyan mit szigetel már? Akkor szigetel, ha két üveglap közé alacsony nyomású gázt tesznek. Elképesztő marhaságokat írsz, hiába próbállak kijavítani.
Én mindenre reagáltam, csak ami már nagyon eltévedt, arra nem. Mert egyszerűen ennyi marhaságot már nem tudok kontrollálni. Nem a tudásoddal van a probléma, hanem hogy nem látod, ha az üveg hideg, akkor nem működik a szigetelés. Az üvegháznál is az üveg hideg belülről, kivéve, ha szigetelt üveg van, ami legalább kétrétegű. De nem az üveg szigetel, hanem a gáz, ami benne van. A fehérre olyan látványosan rámondod, hogy fekete, hogy azzal nehéz bármit kezdeni. Mint ahogy a napkollektorokról is azt állítottad, hogy mindegyiken van tükör. Csak ki kellene nézni a fejedből, és nem találomra állítani valami értelmetlent. A felhőkre is éppen te állítottad, hogy azok tartják melegen a levegőt. Aztán később meg azt írod, hogy semmi köze az üvegházhatáshoz. Ha nem gondolkozol, csak ontod magadból a hülyeséget, annak valóban nincs értelme.
Az üvegházhatásról kérdeztél. Arra válaszoltam. Abban egyébként momentán igazad van, hogy az üvegház felmelegedésében nincs jelentős szerepe az üvegházhatásnak. Csak nem ezt kérdezted meg.
Az üveg hővezetőképességéről: látom, hogy a mániád mindenféle bizonyíték nélkül általános kijelentéseket tenni. Mi lenne, ha megnéznék pár adatot?
Tény, hogy a levegőnél rosszabb a hőszigetelőképessége (mondjuk nem mondtam, hogy nem az, szerintem más sem). De azt írni, hogy nagyon gyengén szigetel minimum erős csúsztatás. Nagyságrendileg ugyanolyan jól szigetel (minimálisan gyengébben), mint a hagyományos építőanyagok: tégla, fa.
Egyébként az üveg szót nem csak a tiszta üvegre lehet használni. Te magad írsz "szigetelt üveg"-ről. Amit nyilván lehet üvegház anyagának használni...
Köszönjük, hogy újabb bizonyítékot hoztál a tudatlanságod demonstrálására. Csak azt nem értem, mi a célod ezzel. Bár igazából nem is érdekel...
Oké, abban igazad van, hogy megérdemelsz egy köszönetet, mert tényleg hibátlanul kiszúrod, ha hibázok, meg azért sokszor jókat is írsz. De az a gond, hogy sokszor írsz olyat, ami marhaság és csak rossz irányba visz. Most is úgy érzem, hogy letérsz az útról, mert most meg azt állítottad, hogy az üvegház nem melegszik. Persze leegyszerűsítve, de ez azért megint marhaság és főleg én nem ezt állítottam. Igen, van szigetelt üveg is, sok üvegházban használják és valóban javíthatja a hatékonyságát. Például a Budapesti Állatkert pálmaházában.
Próbálj meg koncentrálni, mert azért írom ezeket, hogy lásd, hol tévedsz. Maradjunk abban, hogy az üvegház lényege a felmelegedés. Ezt az előző válaszodra írom. Aztán ha van autód, abban is van üvegházhatás. És nem azon múlik, hogy az üveg jól szigetel, mert csak egyrétegű az üveg. Tudjuk, mitől melegszik fel, mert csak erős napsütésben melegszik, szóval ez egyértelmű.
Ismét leírom, hogy a meleg a levegővel együtt tud mozogni. A felszín nem mozog, bár melegszik. A meleget átadja a levegőnek. Az infra meg szóródik és nem tudom, mennyire érdemes az infrából eredő hőmérséklet növekedésről beszélni. Nem elhanyagolható semmiképp, de nem hinném, hogy nagy jelentősége lenne. Tehát a levegőnél tartottunk. A levegő hozza el például télen Szibériából a hideget, szóval a levegő nagyon tudja szállítani a hőt.
Tehát az üveg szerepe az, hogy megakadályozza, hogy a levegő elmenjen, elvigye a meleget. Mint amikor a számítógépet letakarod. Ez az üvegházhatás. Természetesen a hatékonyságát nagyban növeli a szigetelt üveg, főleg télen, de nem emiatt működik. Nekem fóliasátram van, de 10-15 fok külső hőmérsékletnél felmegy a belső hőmérséklet 30 fokra. Pedig a fólia nem sokat szigetel. Ráadásul még egy picit árnyékolt is, vagyis nem jut át a teljes napsugárzás. Ez utóbbi azért van, mert könnyen túlmelegszik. Szóval egyáltalán nem kell szigetelt üveg ehhez.
"Most is úgy érzem, hogy letérsz az útról, mert most meg azt állítottad, hogy az üvegház nem melegszik."
Nem állítottam ilyet. Sőt, pont az ellenkezőjét. Sokadik hazugságod. Gondoltam ezt még leírom.
Nem is olyan régen pont ezt írtad:
Abban egyébként momentán igazad van, hogy az üvegház felmelegedésében nincs jelentős szerepe az üvegházhatásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!