Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » El tudná valaki magyarázni...

Meton kérdése:

El tudná valaki magyarázni nekem valaki az üvegházhatást? Esetleg mérésekkel alátámasztani, hogy a visszavert sugaraknak is van erejük?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt olvasom, hogy a nap sugarai átjutnak az üvegfelületen, de a fénytörés miatt egy részük nem jut át. Aztán ami bejutott, már nem jut ki, mert a visszaverődés miatt megváltozik a hullámhossza. De ha ez így van, akkor nem kellene, hogy az üvegház világítson? Már ha annyi fény bent marad.

Nekem az a véleményem, hogy a visszavert fénynek már nincs igazán energiája. Mint ahogy a Holdról visszavert sugarak sem elégségesek a napozáshoz. De győzzön meg valaki, hogy ez nem így van.

2023. ápr. 12. 09:23
 31/94 A kérdező kommentje:

A hajszárítóra reagálnék, bár nem vág ide szerintem. A levegőt nagyom magas hőmérsékletű szilárd anyagon vezetik át. A levegő csak lassan emelkedik, tehát egy ilyen erős hőleadás valóban a hőmérséklet emelkedésével jár. Ugye a közeg jobban felmelegedik, ha több hőt közlünk vele, az áramlása viszont a közegellenállás miatt nem lesz nagyobb.

A nyomás attól fog csökkenni, mert a gáz felemelkedik. Mondjuk 100 méterrel magasabban alacsonyabb a nyomás és persze folyamatosan csökken. Ahogy a nyomás csökken, úgy tágul ki a gáz, vagyis a levegő. Mivel ez relatív gyorsan zajlik le, gondoljunk például a vízben emelkedő buborékra, a levegő is elég gyorsan emelkedik. Ha elég gyorsan emelkedik, akkor a nyomás is elég lassan csökken, hogy a hőmérséklet is fog csökkenni.

Így értettem azt, hogy a levegő nem tud felmelegedni. Egy hajszárítóban már motor meg fűtőszál van, és bár a reakció hasonló, de mivel a levegő felmeledítése a cél, ez ezt is csinálja. A felszín közelében a levegő felmelegszik, ezért nincs mínusz 50 fok. De 200 fok sincs, mert bár a levegő felmelegszik, de fel is emelkedik, szóval nem tud felmelegedni. De szerintem ne a szavakon lovagoljunk, inkább a lényeget próbáld megérteni.

Oké, de a lényeg az üvegházhatás, szerintem maradjunk a témánál. Szerintem nem létezik, te azt állítod, hogy nem a fény visszaverődése okozza. Engem az érdekelne, hogy akkor mi okozza? Mert így már tippem sincs. A visszavert fény nem tudja okozni, mert annak túl kicsi az energiája, akkor ebben egyetértünk.

Azért itt megjegyezném mellékesen, hogy éjszaka a holdfénynél semmilyen naperőmű nem termel. Kábé úgy működik ez, mint a súrlódás, csak itt a fényelnyelődés a veszteség. De ha egy teherautót 2N erővel megpróbálsz elhúzni, az meg se mozdul. Pedig erő hat rá, csak nem elég nagy. A fénynél is ez történik. Ha nem elég erős a fény, akkor mind elnyelődik. Elveszik inkább így mondanám. Amit írtál, hogy nagyon pici fénnyel is működik a naperőmű, egy hiányos fizikai képzettséggel rendelkező személy számára logikus, viszont minimális tudással is belátható, hogy veszteségek mindig vannak. De mutass olyan naperőművet, ami éjszaka, holdfénynél is üzemel.

2023. ápr. 15. 11:25
 32/94 A kérdező kommentje:
30-as, érdekel, amit írsz, de ha elsiklasz a részletek felett és saját ötleteket írsz,ami köszönő viszonyban sincs a valósággal, az nem érdekel. Legyen saját véleményed, nem ez a gond, csak figyelj arra, hogy ha ellentmond a valóságnak, akkor bármennyire igaznak gondolod, nem az. A fizikai törvények működnek, de csak akkor érted meg, ha megfelelően alkalmazod. Az iskolában ezt nem tanítják, de a gyakorlatban kénytelen vagy megtanulni.
2023. ápr. 15. 11:32
 33/94 sadam87 ***** válasza:
100%

"Így értettem azt, hogy a levegő nem tud felmelegedni. "

Akkor ne azt írd, hogy "nem tud felmelegedni", hanem azt, hogy "nem tud jelentősen felmelegedni az adott körülmények között". A kettő nagyon nem ugyanaz.

" Engem az érdekelne, hogy akkor mi okozza?"

Leírtam a 9. válaszomban.

"Azért itt megjegyezném mellékesen, hogy éjszaka a holdfénynél semmilyen naperőmű nem termel."

És mi a bizonyítékod arra, hogy holdfényben semmi energiát nem termel?

" De mutass olyan naperőművet, ami éjszaka, holdfénynél is üzemel."

Ez nekem holdfényben is működő napelemnek tűnik.

[link]

"Ha nem elég erős a fény, akkor mind elnyelődik. "

Azt ugye tudod, hogy az elnyelt fény segítségével termel energiát a naperőmű / napelem...? (Egyébként meg nem igaz, hogy nagyobb arányban nyelődik el a fény kis fényerőnél. Az elnyelődés mértéke független a fényerősségtől.)

2023. ápr. 15. 13:22
 34/94 A kérdező kommentje:

Oké, menjünk vissza a 9-es válaszra. Egyébként bocs, ha nem mindig precízen fogalmazok. Néha én is észreveszem, ha valami nem egyértelmű, de nem mindig. Inkább kérdezz vissza, mint hogy eleve marhaságot írj, hogy én azt gondoltam. Mert én jól gondolom, csak nem sikerül pontosan leírni. Általában persze.

A napelemes találatod tetszik, viszont ez extrém, a lényegen nem változtat. A napelem eléggé érzékeny a fényre, sokkal inkább, mint a napkollektor, de a lényegen nem sokat változtat.

De akkor a 9-es válaszodban azt írtad, hogy a visszavert infra sugarak okozzák a gondot. Én nem értem, hogy az infra sugárzást miért nem tartod fénynek? Oké, olyan értelemben nem fény, hogy nem tudjuk érzékelni. De ugyanolyan sugárzás, csak más a hullámhossza. De nevezd akárhogy, lényegében ugyanazt tudja. Ezt összefoglaló néven elektromágneses hullámnak nevezzük. Minden elektromágneses hullámnak fontos jellemzője a fénytörés és a fény visszaverődés. A hosszabb hullámok nagyon jól visszaverődnek, akár a Földet is megkerülhetik, ha elég nagy az intenzitásuk. Az infra viszont nem ilyen. Egyenesen terjed, és bár jobban visszaverődik a látható fénynél, de az atmoszféra biztos, hogy nem állítja meg. Eleve 90 fokban halad, vagyis ilyen szögnél nem is lehet fénytörés. Az lehet, mint a mikróban, hogy felmelegíti az anyagot. Ez eddig oké is, ezt mondják a tudósok.

És akkor a kényes rész itt jön, mert oké, hogy az infra sugárzás elméletileg melegítheti a levegőt, de szerintem annyira kicsi az intenzitása, hogy elhanyagolható. Itt jönne az, hogy hiteles mérésekkel alá kellene támasztani. Statisztikákat látok, de a statisztika hazudós. Azt mutatja, amit látni akarunk. De ezt is elmagyarázom. A méréseket az idők folyamán állandó pontokon végzik. De közben változik a környezet, fákat vágnak ki, városokat építenek stb. Így megváltozik a hőmérséklet eloszlás. Egy hőkép például egész jól megmutatja, hol melegebb vagy hidegebb a terület. De a statisztikához nem ezt használják, hanem a kihelyezett mérők adatait, amik csak az adott pontot mutatják. És akkor ott a légkör, amit még a hőkép se tud kimutatni. Erre utaltam, hogy a légkört nem lehet mérni. Egyes pontokon lehet, de az egészet soha nem láthatjuk egyben.

És akkor itt jönnek a gázok. A pumpa, ha összenyomod, akkor növekszik benne a nyomás, ezáltal a hőmérséklet. Ha széthúzod, akkor meg csökken a hőmérséklet, bár erre jobb példa a levegőtartály. Először ezt kellene megérteni.

A levegő nagyon is fel tud melegedni, lásd hajszárító. Igaz, elég rosszul veszi át a hőt, legalábbis a vízhez képest, de azért átveszi. Talán próbáld elképzelni egy láthatatlan buborékként a felmelegedett levegőt, úgy egyszerűbb megérteni. A buborék tehát felmelegedett és elindul felfele. Ahogy a környezeti nyomás csökken, úgy lesz a buborék egyre nagyobb. Ahogy nő a térfogat, úgy lesz egyre több helyük az atomoknak, ezért csökken a hőmérséklet. Így eddig érthető? És hogy az állításom alátámasszam, ez az oka annak, hogy a hegyekben hideg van. Persze hozzájön az is, hogy a ritkább levegő kevésbé melegszik, de ne bonyolítsuk, maradjunk a lényegnél. A lényeg, hogy a levegő kitágul, és lehűl. Ez egy folyamat, tehát nem kitágul, és utána hűl le, hanem a tágulás miatt.

De vissza az infrához. Elindul felfele és mondjuk van elég energiája, hogy a levegőt melegítse, sőt vissza is verődik, újra eljut a talajig, szóval úgy működik, ahogy kell. Én ezt lezárnám úgy, hogy ez az energia lejut a felszínre és ott is marad. Lehet bonyolítani, de a lényegen nem változtat. Itt mondjuk az az érdekes, hogy több fény jut a felszínre. Ez lehet a vékonyodó légkör miatt például. A levegő kitágul és elszökik, így csökken a Földet körül vevő levegő mennyisége.

2023. ápr. 16. 11:02
 35/94 A kérdező kommentje:

Oké, mondjuk, hogy létezik üvegházhatás. De a hatása akkor is elhanyagolható. Engem csak az a sugárzás érdekel, ami a felszínt eléri. Ha létezik üvegházhatás, akkor egy picit több éri a felszínt, de ez minden. A lényeg a felszínen zajlik, mert a különböző felszínek eltérő módon melegszenek. Egy fa felület nem igazán melegszik. Ehhez képest a sima föld már sokkal jobban, aztán jön a homok, beton, aszfalt, fémfelületek. Leginkább a fémtartalmon múlik szerintem. Szóval ha felszín változik, mondjuk a föld helyett aszfalt, meg beton lesz, ami nem csak 30 fokra melegszik, hanem 100 fokra, az nem elhanyagolható. Simán elnyomja az üvegház csekélyke hatását.

És akkor itt jön a levegő szerepe, mint hűtőközeg. A levegő felveszi a hőt, mint ahogy előzőleg már írtam. És elviszi magával. Magasan a gáz kitágul és elveszti a hőt, de azért ez nem teljesen jó, ha globális méretben gondolkodunk. Mert kitágul, ezáltal a Földet körülvevő levegő burok tágul. A gravitáció nem növekszik, így ami túl messze került, az elillan, így kevesebb lesz a levegő. Persze ez akár mérhető is lehet azáltal, hogy csökken a légnyomás, mármint globálisan. Kevesebb levegő => több fény => melegebb felszín.

2023. ápr. 16. 11:45
 36/94 anonim ***** válasza:

"a hatása akkor is elhanyagolható"

Khm... a Vénuszon 500 fok van, megolvad az ólom.

A Földön kb. 20 fokot emel a hőmérsékleten.

Azért egy kicsit szomorú lennék, ha a mi vidékünkön az év felében fagyna.

2023. ápr. 16. 11:52
 37/94 A kérdező kommentje:
Egyébként a napkollektor fűtőcsöve akár 300 fokra is felmelegedhet és ez még csak a közvetlen sugárzást hasznosítja, nincsenek tükrök, vagy bármi, ami a fényt fókuszálná. Ezt csak azért említem meg, mert ugyanez a fény mindenhol jelen van, csak kis része hasznosul. Ahhoz képest az üvegház hatás, ami 100 év alatt egy fokot jelent, szerintem tényleg elhanyagolható. 100 év alatt rengeteg utat is építettünk, és mint levezettem, az utak rengeteg hőt termelnek, tehát a felmelegedést inkább az emberi építmények okozzák.
2023. ápr. 16. 11:58
 38/94 A kérdező kommentje:
36-os. Itt a levegő hatása dominál. Egyrészt a légkör miatt a fénynek csak a töredéke jut el a felszínre. Másrészt a levegő szállítja a hőt a hideg részek és a meleg részek közt. Ha nem akadályozzák az áramlását. Plusz a Vénusz jóval közelebb van. A Mars már jóval hidegebb.
2023. ápr. 16. 12:01
 39/94 A kérdező kommentje:
Szintén a 36-os. A fény ugyanannyi éri a Földet, sőt télen talán több is. A beesési szög változik. A talaj temperálja a hőmérsékletet, hogy ne legyenek szélsőségek.
2023. ápr. 16. 12:04
 40/94 sadam87 ***** válasza:
100%

Mi volna, ha nem olyasmiket próbálnál elmagyarázni nekem, amit tudok, hanem inkább a saját tudásod hiányosságait próbálnád befoltozni, és megérteni azt, amit írok. Mert úgy látom nem nagyon sikerült.

Például nagyon kedves, hogy óvodás szinten próbálod elmagyarázni, hogy miért hűl le egy gáz, amikor kitágul. Csak ezt már 20 éve tudom. Tanultam középiskolában, tanultam egyetemen, ennél egy cseppet alaposabban is.

Közben meg a te irományaiddal van pár gond.

"Én nem értem, hogy az infra sugárzást miért nem tartod fénynek?"

Egyáltalán nem írtam olyat, hogy az infravörös sugárzást ne tartanám fénynek. (Egyébként a "fény" kifejezésen leggyakrabban a látható fényt szoktuk érteni, szóval nem biztos, hogy szerencsés az infravörösre is használni, de természetesen értelmezhető így is a fogalom.)

Az elektromágneses sugárzásról szintén tanultam egy cseppet, úgyhogy megint tök feleslegesen írogatsz róla nekem.

" A hosszabb hullámok nagyon jól visszaverődnek"

Nincs ilyen általános összefüggés.

"Egyenesen terjed, és bár jobban visszaverődik a látható fénynél, de az atmoszféra biztos, hogy nem állítja meg. Eleve 90 fokban halad, vagyis ilyen szögnél nem is lehet fénytörés. "

1. Tényszerűen nem igaz, hogy a légkör nem tudja megállítani.

2. Nem TÖRÉSRŐL írtam, hanem ELNYELÉSRŐL!!! A kettő eléggé nem ugyanaz. Ha ennyivel nem vagy tisztában, talán kicsit koraiak a világmegváltó gondolatok. (Vagy legalább megpróbálhatnál tanulni abból, amit más leír...)

"de szerintem annyira kicsi az intenzitása, hogy elhanyagolható."

Ex has tipp. Ami nem igaz.

"Itt jönne az, hogy hiteles mérésekkel alá kellene támasztani. Statisztikákat látok, de a statisztika hazudós. Azt mutatja, amit látni akarunk."

1. Én nem tudom, te milyen statisztikákat látsz, de én (az egyik linkben) egy grafikont hoztam arról, hogy milyen mértékű a fényelnyelése a légkörnek, és a főbb üvegházhatású gázoknak a hullámhossz függvényében. Ezek mérési eredmények, nem statisztikai bűvészkedés.

2. Ezzel a "statisztika azt mutatja, amit látni akarunk" azok szoktak jönni, akik nem értenek hozzá. Persze, hibás statisztikával bármit ki lehet mutatni. Csak mondjuk aki ért a témához, az ezt észreveszi (persze itt is vannak fokozatok). És csak finoman jelezném, hogy a statisztikai adatfeldolgozás alapvető gyakorlatilag bármilyen tudományos kutatásban. Szóval ez a statisztika ellenes szöveg csak arra jó, hogy az ember kibújjon az érdemi reakció alól...

"A méréseket az idők folyamán állandó pontokon végzik. "

Ez és a következő rész is nagyon szép eszmefuttatás, kár, hogy teljesen hibás kiinduló ponton alapul. A hőmérsékletet egyáltalán nem csak rögzített mérőállomásokkal mérik (persze azokkal is). Például már legalább 50 éve mérik műholdakkal a felszín hőmérsékletét. Annyi igaz, hogy a légkör hőmérsékletét nehezebb mérni, de nem igaz, hogy nem lehet, például erre valók a ballonokkal felbocsájtott szondák. Azok elég változatos magasságokban tudják mérni a hőmérsékletet, és nem is helyhez kötöttek.

"És hogy az állításom alátámasszam, ez az oka annak, hogy a hegyekben hideg van."

Tíz hozzászólással korábban leírtam, hogy azzal teljesen egyetértek, ahogy leírod, hogy miért hűl le a felemelkedő levegő, de azért kedves, hogy leírod teljesen feleslegesen még egyszer. Mondjuk egy fokkal kedvesebb volna, ha el is olvasnád, amit írok.

"Elindul felfele és mondjuk van elég energiája, hogy a levegőt melegítse, sőt vissza is verődik, újra eljut a talajig, szóval úgy működik, ahogy kell."

NEM verődik vissza! Elnyelődik!!!

"Itt mondjuk az az érdekes, hogy több fény jut a felszínre."

???????

"Ez lehet a vékonyodó légkör miatt például."

Nem vékonyodik a légkör.

"De a hatása akkor is elhanyagolható."

Egy újabb ex has állítás, ami amúgy nem igaz.

(Az mondjuk mókás, hogy a statisztikákkal bajod van, de azzal, hogy random dolgokat tippelgetsz be, valamiért semmi problémát nem érzel...)

" Ha létezik üvegházhatás, akkor egy picit több éri a felszínt, de ez minden. "

Próbálkozz újra a 9. válaszommal!

"Magasan a gáz kitágul és elveszti a hőt"

Na és szerinted mégis minek adja át az energiát??? Segítek: ha valahol a levegő felemelkedik, akkor máshol meg lefele fog áramlani, egyre nagyobb nyomású hely felé. Azaz összenyomódik. Azt már remélem ebből össze tudod rakni, hogyan változik a hőmérséklete...

"Mert kitágul, ezáltal a Földet körülvevő levegő burok tágul. "

Nem tágul. (Illetve mostanság valamelyest lehet, hogy igen, a globális felmelegedés miatt, de hogy a kedvenc szavaddal éljek: ez elhanyagolható.)

"Persze ez akár mérhető is lehet azáltal, hogy csökken a légnyomás, mármint globálisan. "

Nem csökken.

[link]

(Utolsó kép.)

"Kevesebb levegő => több fény => melegebb felszín."

A látható fényből (amilyen formában az energia nagy része a Földre érkezik) minimális mennyiséget nyel el a légkör, szóval még ha igaz is volna a feltételezésed (mint ahogy nem az), akkor sem befolyásolná érdemben a Föld átlaghőmérsékletét.

"Egyébként a napkollektor fűtőcsöve akár 300 fokra is felmelegedhet és ez még csak a közvetlen sugárzást hasznosítja, nincsenek tükrök, vagy bármi, ami a fényt fókuszálná."

De, a napkollektoroknál szoktak tükrök lenni. Meg gyakran vákuumszigetelés.

"Ahhoz képest az üvegház hatás, ami 100 év alatt egy fokot jelent, szerintem tényleg elhanyagolható. "

Most akkor elismered, hogy a globális felmelegedés a fokozódó üvegházhatás miatt van?

Egyébként üvegházhatás nélkül kb. 30 °C-al lenne hidegebb a földfelszín, mint jelenleg...

"Egyrészt a légkör miatt a fénynek csak a töredéke jut el a felszínre."

Nem igaz.

2023. ápr. 16. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!