Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az, hogy az embereknél ennyire...

Az, hogy az embereknél ennyire gyakori a nők elhalálozása orvosi ellátás nélkül szülés esetén azt bizonyítja, hogy nem természetes evolúcióval fejlődött ki a faj?

Figyelt kérdés

Mármint ekkora önpofont a természet hogyan hozhatna létre, hogy az utód túlélését egyedül biztosítható anya belehaljon a világra hozásába. Az állatvilágban ilyesmi nincs.

Ugyanakkor a kórokozók. Az ember dobja fel a lábár holmi kis vírus miatt, míg az állatok vírusok millióival élnek együtt vígan.

Hogy is van ez? Gyorsított evolúció?

2022. febr. 19. 11:58
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/162 anonim ***** válasza:
83%

Látod, kérdező, pont erről beszélek... Te valami lángelmének tartod magad, aki valami forradalmi dologra jött rá, és elvárod, hogy mindenki hajbókoljon nagyságod előtt, holott a valóság az, hogy amit kitaláltál, annak semmi értelme, és ezt még a vak is látja. Ennek megfelelően nem „klikk” ellen harcolsz, hanem az emberek egyénenként látják, hogy ökörség a „felfedezésed”.

Nincs azzal semmi baj, hogy ilyeneken gondolkozol. A baj ott kezdődik, amikor nem tudod elfogadni, hogy rosszul gondolkoztál, ráadásul még átmész támadásba is, hogy „de te ezt akkor is jobban tudod, mindenki más hülye”, csak akkor meg nem értem, hogy minek írtad ki a kérdést...

2022. febr. 20. 13:53
 52/162 A kérdező kommentje:

51

De nincs olyan, hogy rosszul gondolkoztál. Rendben, hoztál néhány ellenpéldát, oké. De azok sem magyaráznak meg mindent, és egyáltalán nem az a jellemző az állatvilágra általánosan.

Meg az emberi agy mérete kompanzált más gyengeségeket? Hogyan? Az emberi agy talán 2 millió éve már ugyanakkor mégis csak néhány ezer éve kezdtük valóban az előnyünkre felhasználni? Akkor hogyan maradhatott volna fenn 2 millió évig az ember az agya által biztosított előnyök felhasználásra nélkül? MErt tudtommal orvostudomány sem volt 1 millió éve. Jégkorszak is volt néhány. És ilyen pocsék immunrendszerrel meg szervezettel bizony ki kellett volna halnia.

2022. febr. 20. 13:58
 53/162 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, nem létezik egységes immunrendszer. Vannak, akiknek erősebb, vannak, akiknek gyengébb. Adott helyzetben a gyengébbek kihalnak, az erősebbek nem, emiatt a faj ugyanúgy fennmarad.

Az agyunkat pedig természetesen mindig is használtuk az előnyünkre. Attól még, hogy egy ősembernek se a tudása, se a technológiai háttere nem létezett ahhoz hogy modern eszközöket készítsen, az akkori kezdetleges szerszámok ugyanúgy az agyunk termékei voltak.

2022. febr. 20. 14:08
 54/162 sadam87 ***** válasza:
100%

"Az emberi agy talán 2 millió éve már ugyanakkor"

Nem igaz. (Már ha jól feltételezem, hogy azt akartad írni, hogy ugyanakkora.)

[link]

[link]

"ugyanakkor mégis csak néhány ezer éve kezdtük valóban az előnyünkre felhasználni"

Nem igaz. Már a csimpánznak is elég sok előnyt jelent az intelligenciája.

"Akkor hogyan maradhatott volna fenn 2 millió évig az ember az agya által biztosított előnyök felhasználásra nélkül?"

A fentiek alapján a kérdésben megfogalmazott állítások nem igazak, így tárgytalan.

"És ilyen pocsék immunrendszerrel meg szervezettel bizony ki kellett volna halnia."

Nem igaz, hogy általánosságban pocsékbabb lenne az ember szervezete, mint más fajoké - ahogy már előttem is leírták. (Vannak persze csoportok, akiknek hatékonyabb - pl. denevérek - de az a csoport egyedi jellemzője.) Ha valamelyest romlott az emberek immunrendszerének tlagos hatékonysága, az legfeljebb az utóbbi 100-200 évben történhetett (a szelekció miatt, ahogy már szintén leírták előttem), de még efelől sem vagyok meggyőződve.

[link]

2022. febr. 20. 14:09
 55/162 anonim ***** válasza:
100%

Honnan tudod, hogy 2 millió évvel ezelőtt milyen immunrendszere volt az embereknek?

Mivel az emberek (nagy része) mára higiéniában él, ezért kevesebb kórokozóval is találkozik a szervezete, emiatt mondhatjuk, hogy az immunrendszer sokat gyengült generációk alatt. Szokták még azt is felhozni, hogy a „putris cigányok” alig betegednek meg, mert koszban élnek, télen is alig vannak felöltözve, így az ő immunrendszerük a rosszabb életkörülményekhez szokott, ezért is ellenállóbbak, és szégyen-nem szégyen, van igazságalapja a dolgoknak, ha nem is egészében igaz.

Ráadásul, amit már említettem is; az ősember is ugyanúgy ette az állatok húsát, mint akármelyik másik állat, tehát a nyers húst is fel kellett dolgoznia a szervezetnek. Ha most megeszel fél kiló tisztított(!) csirkemellett nyersen, valószínűleg a kórházban kötsz ki ételmérgezéssel. Ennek az az oka, hogy az ember rájött, hogy az ételek minőségén hogyan tud javítani sütéssel-főzéssel, amik a húsban lévő kórokozók nagy részét is semlegesítette, és az emberi szervezet fokozatosan ehhez szokott hozzá.

Arról már biztosan hallottál, hogy az ősember fogsora sokkal nagyobb és masszívabb volt, mint a jelenkori emberé. Ez is csak azért van, mert azokra a fogakra már nincs szükségünk, mivel nyersen igen kevés állati eredetű ételt kell megennünk, ezért az evolúció „visszafejlesztette” a fogakat.

Ugyanez van a szülésnél is; az ősasszony jobban bírta a fájdalmakat, ellenállóbb volt a kórokozók ellen, mivel az volt a megszokott, persze ennek ellenére biztosan sokan haltak meg a szülés közben vagy a szülést követően nem sokkal. Amit még érdemes megjegyezni, az az, hogy az ősasszony pont ugyanúgy megette a saját placentáját, mint az állatok, manapság ez már kb. elképzelhetetlen és gusztustalan is, lévén az orvostudomány más eszközökkel, hatékonyabban tudja ezt kiváltani.

2022. febr. 20. 14:19
 56/162 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk a dolog másik oldala az, hogy a globalizáció miatt folyamatosan keverednek az emberek, így erről az oldalról talán még több kórokozóval is kell megbirkóznia a szervezetünknek.
2022. febr. 20. 14:38
 57/162 anonim ***** válasza:
86%

Azt nem értem, hogy itt, a tudomány kategóriában mi a kutyaúristent keresnek a tiszta, 100% ezotéria alapú kérdések?

A tudomány korában élünk.

Most fogunk eljutni a Marsra, atommeghajtású űrhajóval. Azt tervezzük, hogyan alakítjuk majd úgy át a bolygót, hogy tartósan élni lehessen rajta.

Az űrhajóink kimentek a naprendszerből.

A távcsöveinkkel ellátunk olyan messzire, ahonnan még épp csak ideér a fény, az ősrobbanás maradványait vizsgáljuk.

A közelebbi részeken pedig már az exobolygók holdjait nézzük. Ha exobolygót találunk, az már nincs benne a hírekben, csak például akkor, amikor Vulkániát találták meg.

És ez még csak a csillagászat - szinte minden tudományterületről lehetne hasonlókat hozni, tömegével.

Tényleg nem értem, hogy miért nem ilyen kérdésekkel van tele itt a tudomány fórum, és miért jó valakinek, hogy ekkora eszement ökörségekkel foglalkozzon, és értelmes emberek idejét vegye el, akik kénytelenek ezzel foglalkozni, hogy ne hülyüljön el itt mindenki?

Még egyszer mondom: nem az zavar, hogy a kérdezőnek felmerült egy ötlete.

De akkor, ha ő ezotériás gondolkodású, akkor miért nem oda írta?

Miért kell a tudomány fórumra behányni ezt a mocskot?

Illetve még ez se lenne gond - akkor, ha összesen 3 válasz lett volna, ahol a kérdezőnek megvilágítják a helyzetet, ő pedig tudomásul veszi.

E helyett a hülyét játssza, vagy valóban hülye, ez itt most mindegy - és napok óta passzírozza a témát: mindig új, meg új hülye kifogást hoz, feleslegesen.

TÉNYLEG ez kell ide?

2022. febr. 20. 14:52
 58/162 A kérdező kommentje:

57

Ujj de veszélyes valaki.

2022. febr. 20. 15:00
 59/162 A kérdező kommentje:

54

“Nem igaz. (Már ha jól feltételezem, hogy azt akartad írni, hogy ugyanakkora.)“

Én a homo sapiensről beszélek, látszólag kevered már kihalt fajokkal, kihalás amely talán engem igazol?

“Nem igaz. Már a csimpánznak is elég sok előnyt jelent az intelligenciája.“

Nem tudom mekkora múltra tekint vissza a csimpánzok orvostudománya. De a lényeg hogy hoztál ellenpéldát.

“A fentiek alapján a kérdésben megfogalmazott állítások nem igazak, így tárgytalan.“

Pont, hogy semmi nem lett belőlük cáfolva.

“Ha valamelyest romlott az emberek immunrendszerének tlagos hatékonysága, az legfeljebb az utóbbi 100-200 évben történhetett (a szelekció miatt, ahogy már szintén leírták előttem), de még efelől sem vagyok meggyőződve”

Igen, valószínűleg a pestisek ezért törölték el az embert majdnem teljesen a Föld felszínéről. Miközben a patkányok vígan szaladgáltak vele.

2022. febr. 20. 15:04
 60/162 anonim ***** válasza:

57

Mondjuk a Mars benépesítése borzalmas dolog.

Tönkretettük a Földet, majd azért, mert nem bírjuk elviselni, hogy kihalhat a fajunk, kolónizálunk egy másik bolygót is.

Nagyon örülök, hogy nem fogom megélni. Borzalmas lehet az ottani létezés, csak fajtársak (kegyetlen népsűrűségben) és minden mesterséges és zárt tér.

Szerintem már az 1-2-10-20 milliós nagyvárosok is élhetetlenek. Én magam már lakásban is szenvedek. A városi emberek nyűgösek, stresszesek, idegesek. Menekülnek a közparkokba, menekülnek kirándulni, túrázni. A természetre van szükségünk, ahonnan származunk, szabadban létre és - szerintem - arra is, hogy ne legyen folyamatosan az intim szféránkban egy rakás vadidegen fajtárs.

2022. febr. 20. 15:07
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!