Ha nincs Isten, és a Nagy Bumm teremtette az univerzumot, akkor mi teremtette a nagy bummot?
Ahhoz, hogy a nagy bumm létrejöhessen, kellett anyag. De vannak olyan elméletek is, hogy a semmiből keletkezett az univerzum. Például állok a sík talajon, ezt vegyük nullának. Mit tegyek, ha a nullából akarok egy vödör földet? Egyszerűen kiások egy vödörnyi földet. Ekkor a 0 "eltűnik", és lesz helyette +1 vödör földem, és -1 vödör földem a kiásott lyukban. Ez a két ellentétes dimenzió elmélete egyszerűen.
De még ez sem magyarázza azt, hogy hogyan? Minden univerzumban történő eseményt a fizika törvényei "irányítanak". A kérdés az, hogy a fizika törvényei hogyan keletkeztek? Végtelen ideje léteznek?
A nagy bumm nem jöhetett volna létre a fizika törvényei nélkül, mint ahogy egy elképesztően bonyolult levest sem főzhetünk recept nélkül.
Ez egy logikai buktató. A teljes semmiből nem létezhetne semmi.
Szóval én azt mondom, a tudomány csak a fizika törvényeinek nevezi Istent.
Kérdező:
Én mint leírtam, agnosztikus vagyok, tehát nem zárom ki, hogy létezik valami teremtő. De ezen a ponton amikor ez a téma szóba kerül, akkor esély van arra, hogy a vitapartner valamelyik ábrahámita vallás követője. Én meg sem a Biblia, sem a Korán istenében nem hiszek. Ebben az esetben inkább Hawking-nak és Mlodinow-nak adok igazat.
Ugyanakkor nyitott vagyok más elképzelésekre is. A fentiekben a programozó hasonlatát használtad, ami már jobban elképzelhetőbb számomra. A 21. században olyan játékprogramokat tudunk létrehozni, amely egy komplett virtuális világot szimulál.
Ebből fakadóan viszont akkor továbblépnék: mi van akkor, ha a szimulált Univerzumban élünk?Ekkor a Nagy Bumm volt az, amik a tervező rányomott az Enter gombra, és beindult egy virtuális világ szimulációja.
Ha ez igy van, akkor megkérdezhetjük, hogy mi a valóság, mert ebből fakadóan, mi magunk sem vagyunk valódiak, csak egy fejlett program részei, amelyek önmagukat igaznak hiszik.
"Hawking nem cáfolt meg semmit, ő a véletlenek szerencsés összjátékában hitt."
Igen, nem cáfolt meg semmit. De nem is mondtam hogy ezt tette volna, és ő maga sem, hogy cáfolt volna valamit a témában. Mindössze az elképzeléseit fejtette ki. Azok meg vagy igazak, vagy nem. De a vallásos magyarázatok tengerében számomra Hawking elképzelései frissítőek, mert modernek, és elgondolkodtatóak.
A fizika törvényei nem olyan bagatelek, hogy ha kicsit más, akkor hat lábunk van... ha a magerő nem pont 104 Newton, hanem 103, akkor az atomok nem tömörülnek, nem születnek csillagok, bolygók, csak magányos hidrogén atomok töltenék ki az univerzumot több milliárd köbkilométerenként 1 db hidrogén atom. Abból milyen élet lehetne?
Ha ez a szám 105, akkor az univerzum egy szupersűrű, pont méretű fekete lyukként létezne... ott milyen élet lehet?
De ezernyi olyan törvényszerűség van, ami öszeffügg a másikkal, egymásra hatást gyakorol... ha az aminosavak kapcsolódási szisztémája kicsi más, nem jöhetne létre a DNS, stb....
Olvasd végig a kommenteimet, mert innentől csak ismétlem magam.
Vajon ezt a weboldalt a számítógépek, szerverek, és elektronok véletlen rendeződése, vagy egy intelligenciával rendelkező "teremtő" hozta létre?
Melyiknek van nagyobb valószínűsége, melyik a logikusabb válasz?
Mi abban az elgondolkodtató és logikus, hogy a ház, amiben laksz az atomok véletlen egyesüléséből jött létre, és nem attól, mert egy intelligencia építette?
Mintha én azt mondanám, esélyesebb és logikusabb az, hogy ezt a weboldalt az elektronok véletlen kölcsönhatása alkotta, és az összes fellelhető kérdés és válasz is a véletlenek tökéletes együttállásának az eredményei? Mi ebben a logika, elárulod?
Mindannyian tudjuk, hogy ezt az oldalt egy értelem alkotta, ezt miért nem vitatja senki? Pedig ugyanúgy lehetne! Tényleg létezhet olyan elképesztő véletlen, ami létrehozhatta az egészet, ez miért nem elképzelhető?
És az miért elképzelhető, hogy a tökéletesen működő, élhető univerzum "forráskódját" az elképesztő véletlen hozta létre?
Logikáról beszélsz, de semmi logikus összefüggés nincs az önkényes kijelentéseid között, például miért lenne ha valami örökkévaló egyenlő az istenivel?
Tessék, nézzük meg logikusan, hogy lehet e Isten a teremtő.
Ha nem létezik öröktől fogva, akkor vagy valaki őt is teremtette és akkor az az igazi teremtő, vagy magától jött létre és akkor meg vagy a világhoz sem kell külön teremtés, vagy a véletlen a teremtő erő.
Ha viszont öröktől fogva létezik, akkor ő biztosan nem teremthette a világot, ugyanis ha a létezését egy végtelen egyenesen ábrázoljuk, akkor annak egy pontján már meg kellett volna teremteni a világot, ha arra képes.
Örökkévalósága kizárja azt, hogy bármit is tegyen, mert elveszik a végtelenben, semmi, de semmi nincs, amit ne kellett volna már megtennie a végtelenben, ha képes rá, ha meg nem képes, akkor meg sem tudja tenni, ez remélem világos?
"Mi abban az elgondolkodtató és logikus, hogy a ház, amiben laksz az atomok véletlen egyesüléséből jött létre, és nem attól, mert egy intelligencia építette?"
A kettő nem ugyanaz. Az Univerzum keletkezése nem a klasszikus fizika, hanem a kvantummechanika hatásköre, ebből fakadóan a Nagy Bumm kvantummechanikai esemény volt. A kvantumvilágban meg másként vannak a dolgok. Míg a klasszikus fizika világában valaki/valami egyszerre csak egy helyen lehet, addig a kvantumvilágban egy részecske lehet egyszerre több helyen is. Ilyen szürreális törvényszerűségek mellett Hawking elképzelései nagyon is helytállóak.
Honnan feltételezed, hogy csak egyszer teremtette meg az univerzumot? Nagy bumm, és nagy reccs. Ez egy ciklikus körforgás.
Te azt mondod logikának, hogy a semmiből, a semmi alapján, a semmi által létrejött az univerzum tökéletes forráskódja, amelyre minimum 10 a billiomodikon esély volt, hogy pont olyan lesz, amiben létre jöhet az élet.
Megint leírom, de ismétlem magam, inkább bemásolom:
És ez a nem létező programozó esete, aki vakon, fejjel ütve a billentyűzetet legépel egy több millió oldalas programot, amiben nincs ellentmondás, és tökéletesen az életre van írva.
Neked ebben mi a logikus?
"A fizika törvényei nem olyan bagatelek, hogy ha kicsit más, akkor hat lábunk van..."
Bizonyíték persze megint semmi...
"És az miért elképzelhető, hogy a tökéletesen működő, élhető univerzum "forráskódját" az elképesztő véletlen hozta létre?"
Már ott megbukik a dolog, hogy semmi nem bizonyítja, hogy az univerzumnak bármiféle forráskódja is létezne.
Tökéletesnek pedig semmi tökéletes nincs benne. Egyszerűen olyan, amilyen. Ha más lenne, akkor másféle lenne, ennyi.
Ugyanott tartunk, amit korábban leírtam: a kvantumvilág létezéséhez is kell egy törvényszerűség.
Hiába próbálsz lefuttatni egy programot azelőtt, hogy létezne a programkód.
Semmi sem működik a semmiből, a semmi alapján, a semmi hatására, a semmivel kölcsönhatásban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!