Ha nincs Isten, és a Nagy Bumm teremtette az univerzumot, akkor mi teremtette a nagy bummot?
Ahhoz, hogy a nagy bumm létrejöhessen, kellett anyag. De vannak olyan elméletek is, hogy a semmiből keletkezett az univerzum. Például állok a sík talajon, ezt vegyük nullának. Mit tegyek, ha a nullából akarok egy vödör földet? Egyszerűen kiások egy vödörnyi földet. Ekkor a 0 "eltűnik", és lesz helyette +1 vödör földem, és -1 vödör földem a kiásott lyukban. Ez a két ellentétes dimenzió elmélete egyszerűen.
De még ez sem magyarázza azt, hogy hogyan? Minden univerzumban történő eseményt a fizika törvényei "irányítanak". A kérdés az, hogy a fizika törvényei hogyan keletkeztek? Végtelen ideje léteznek?
A nagy bumm nem jöhetett volna létre a fizika törvényei nélkül, mint ahogy egy elképesztően bonyolult levest sem főzhetünk recept nélkül.
Ez egy logikai buktató. A teljes semmiből nem létezhetne semmi.
Szóval én azt mondom, a tudomány csak a fizika törvényeinek nevezi Istent.
Leírom utoljára,ki érti érti, aki nem, nem:
Ha mi megalkotunk egy mesterséges, önállóan gondolkodó intelligenciát egy digitális térben (univerzumban), akkor ez az intelligencia érzékelni fogja az univerumában az általunk írt programkódokat, megfejtheti, hogyan működik az univerzuma, de a "teremtést", a programkód előtti állapot elé nem tud bepillantást nyerni. Itt feltételezheti, hogy az univerzuma programkódja, törvényei a véletlen szüleményei. Ekkor ő is elkezdi létrehozni a saját mesterséges intelligenciáját, egy tőle ugyanúgy független teret teremtve. ekkor elgondolkodik, ha ő létrehozott egy kvázi univerzumot, akkor az övét is létre hozhatta egy másik.
A mi számítógépünkön ez a programuniverzum lehet, hogy 1 másodperc alatt fut le, de a programuniverzum résztvevői ezt 14 milliárd évnek érezték. Az idő ilyen esetben erősen relatív.
Amit mi 14 milliárd évnek érzünk, az a "programozónk" számára valós időben lehet, hogy pár pikoszekundum.
Ezt többszörösen lehet csűrni- csavarni a végtelenségig, de az idő egy relatív fogalom. És "programozót" is csak az érzékenyebbek miatt írtam.
És akármennyire is nehéz elfogadni, a fizika törvényeit ennyire tökéletes és összehangolt formában a vak véletlenre fogni irdatlanul logikátlan.
Már mindent leírtam, csak ismétlem magam, aki érti érti, aki nem, az úgyis elmélkedni fog/gyalázkodni, személyeskedni.
A matematikai logika egy tudományág, sok jeles képviselője van, nem hiszem, hogy itt megcáfolhatja őket bárki is!
Aki pedig azt mondja, a tengerparti szép homokvárat a szél és a hullámok irdatlan véletlen kölcsönhatása hozta létre, az a szíve ügye, de attól még logikátlan marad, akárhogy is magyarázkodik!
@85: Dehogy van :) De ezt le is írtam.
Tudom, hogy nagyon jó érvnek tartod. Pont ez teszi érdekessé a dolgot. Erdekes, hogy az a tény, hogy ennyire tetszik neked, meggátolt és azóta is meggátol abban, hogy alaposabban belegondolj, meg érdekes, hogy ennyi ideje nem is mozdult a dolog. Gondolom, hasonló a pszichológiája ennek is, mint sok más megkövült nézetnek/gondolatnak, amikhez egyes emberek megrögzötten ragaszkodnak.
"És akármennyire is nehéz elfogadni, a fizika törvényeit ennyire tökéletes és összehangolt formában a vak véletlenre fogni irdatlanul logikátlan."
Továbbra sincs bennük semmilyen tökéletes összhang. Ha mások lennének, akkor másféle lenne az univerzum. Nem tökéletesebb vagy kevésbé tökéletes, csak más.
Utólagosan célt magyarázni valamibe, amivel kapcsolatban semmi nem utal rá hogy valaki céllal alakította pont olyanra, egy érvelési hiba. Te pedig pont ezt tetted.
Kedves Mojjo, ezzel kapcsolatban nem írtál semmit, nem cáfoltad, átsiklottunk felette.
Valami olyan felé ment el a beszélgetésünk (hogy segítsek neked megtalálni), hogy szerintem az az érv, hogy 'Isten útjai kifürkészhetetlenek' - ostobaság, de te ehhez ragaszkodtál és én a végén belefáradtam, mert csak értetlenkedtél azzal is, nem volt igazi érved arra sem.
Már nem emlékszem pontosan, talán abból indultam ki, hogy Isten, ha létezne, nem teremtene sem Ádámot, sem Évát, nem támasztana özönvizet, meg nem vacakolna Szodomával, meg a keresztényekkel, nem diktálna Bibliát és nem tartana végítéletet sem, hanem egyből megcsinálná a mennyországot és bele azokat a lelkeket, akik majd benne lesznek, hiszen ez a kereszténység végcélja és ez volt a beszélgetésünk fő vonala, ezt vontad kétségbe, de tulajdonképpen erre sem volt érved, csak az ominózus szentencia a kifürkészhetetlenségről.
De most, ha érdekel, akkor ezt a cáfolatomat megbeszélhetjük a teremtő Istenről.
"Lehetséges, hogy egy másik univerzum fekete lyukából jöttünk létre. Az volt az ősrobbanás amikor a fehér lyukból kijött mindenünk. Ez is egy elmélet. "
Ez nemhogy nem elmélet, ez még hipotézisnek egy kevés. Ez egy szimpla feltevés.
"ha képes a teremtésre, akkor a végtelenben azt már meg kellett volna tennie"
Nem, ez nem így van.
Mi csak az idő működését ismerjük valamennyire, az időtlenség törvényeit alig. Ha valami teremtő erő (isten, vagy bármi más) az időtlenségben létezik, akkor halvány fogalmunk sincs, hogy ebből mikor lesz vagy nem lesz teremtés.
Egyet tudunk csak: ha ennek van bármilyen kis esélye, akkor ez holtbiztosan be is következik.
De hogy mikor... na, azt nem tudjuk.
Úgyhogy szerintem erről ne vitatkozz, keress más érvet.
"Az pedig, hogy minden pont klappoljon ahhoz, hogy éljünk, az univerzum legnagyobb véletlene kellene.
Szóval értem én, hogy a fizika törvényei valahogy önmaguktól is kialakulhattak, de egy gigantikus véletlen folytán még úgy is alakultak, hogy ezen gondolkodhatunk. Ezt nem lehet a véletlenre fogni."
Olvass utána az antropikus elvnek.
Igenis lehet a véletlenre fogni. Ha nem úgy alakultak volna a fizikai törvényei, hogy létrejöhessenek intelligens életformák, akkor nem lenne senki, aki gondolkodik ezen. Ahhoz, hogy te ezen gondolkodhass, eleve feltétele, hogy olyan fizikai törvények legyenek. Ezért nem meglepő, hogy miért pont a te világodban lettek ilyen fizikai törvények, hisz az ellenkezője elképzelhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!