Az elektron valószínűség eloszlásának megértését hogyan tudnám megérteni? Hogyan tudnál erre rávezetni?
A kvantumfizikába egy elektronnak nem pályája van meg helye, hanem egy térben eloszló függvény, bizonyos sűrűségeloszlás rendelendő hozzá. EZ ahol ez a függvény elég sűrű, ott az elektron inkább tartózkodik, mint ott, ahol ez a függvény híg vagy lecseng. Ez egy komplex függvény ráadásul, nem is sima.
Még az se igaz, hogy ez a térbeli sűrűség hasonlítana ahhoz, amikor valamit tényleg valószínűségekkel az itt és ott való felbukkanáshoz hozzárendelünk, mert még annál is vadabb. De arra elég, hogy el tudjuk képzelni: nem egy pálya van, egy hely hozzárendelve egy elektronhoz, hanem mindig valami térben eloszlott valami.
Ez így oké, de mi is ennek a komplex függvénynek az értelme. Bocsánat, de én ha nem is vagyok képes emberi képzetekkel elképzelni a valóság egészét, de annak egy részét igénylem. Az hogy a hullámfüggvény abszolútértékének a függvényét veszem még értem is. Viszont, hogy annak a komplex konjugáltjával alkotott függvényét már tudok társítani hozzá semmit. Ha külön vesszük a komplex konjugáltja abszolútérték függvényét, ahhoz milyen emberi képzettársítás kapcsolható? Megpróbálok elemire lebontva haladni...
Jól megfogtad a lényeget. Mire következtetsz ebből?
A #63 neked szólt. Azt hiszem túldumáltam. Nem ez a lényeg. Olvasd el Gödel nemteljességi tételeit és következtess!
Tedd fel a kérdést (használd a képzelőerőd!), hogy hogyan nézhetne ki a fizikánk, ha nem lenne benne az einsteini fénysebesség korlát?
(Szerinted miért mondják a fizikusok, hogy a fizika belépett a 21. századba, de a matematika leragadt a 20. században? A nem sántikáló gyaloglás lényege, hogy a hátsó láb mindig előre kerül...)
Te meg tedd fel magadnak a kérdést, hogy hogyan nézne ki a világunk most, ha Hitler nyeri a második világháborút.
Honnan tudnánk? De leginkább: kit érdekel? Nem ez a helyzet, és olyasmiről gondolkodni és elméleteket gyártani, ami nincs, elég nehéz, de legfőképp értelmetlen.
Szerintem pl. a kvantummechanikával foglalkozókat. Csak ők nem így fogalmazták meg.
Olyasmiről gondolkodni, ami nincs teljesen értelmetlen? Mi a véleményed a technikáról? Bármely technikai újítás megalkotója annak megalkotásakor éppen egy olyan dologról gondolkodott, ami nem létezett azelőtt, hogy ő megalkotta volna azt.
Komolyan kezdenek fárasztani az ilyen típusú hozzászólások.
A #66 neked szólt. Feltételezhetem, hogy magadtól is rájöttél?
Elmondok egy mesébe illő történetet.
Egyszer egy nagy atomfizikus még az egyetemi évei alatt a fizika tanszéken megnézegette az ott kiállított atommodellt.
Aztán egy másik alkalommal a kémia tanszéken is megnézte az ott kiállított atommodellt. És látta hogy a két tanszéken különböző atommodelleket használnak.
Érdeklődő lény volt.
Megkérdezte mindkét tanszéken, hogy tudnak -e róla, hogy a másik tanszéken más felépítésű atommodellt használnak ? A válaszok egyértelműek voltak: Senkit nem érdekelt ezeken a tanszékeken ez a dolog. Aztán teltek az évek.
Ez a tudós kiderítette, hogy az anyagi univerzum nem atomos felépítésű.
Egyetlen atom sincs az egész univerzumban. Ugyanis az anyag energiabesűrűsödéssel jött létre. De ez azóta sem érdekli a hívatalos tudományt. Ez a tudós meg elment mással foglalkozni, ami az atomoknál sokkal fontosabb.
Aki nem hiszi járjon utánna !
Bendegúz, el kell keserítselek: a MODELL az azt jelenti, hogy az illető dolognak csakis a neked lényeges tulajdonságaival foglalkozol.
EZÉRT lehetséges az, hogy a különböző helyzetekben különböző modellt használj, és ezek ráadásul mind rendben legyenek.
Ezért építhetsz például LEGO autót, és az is jó modell.
Vagy akár gyufásdobozból.
Én úgy gondolom ,hogy a modellek a valóságot ábrázolják.
Az érthetőség miatt más méretarányban, mint az eredeti.
Az atomfizikában sokkal nagyobb léptékben ábrázolják, mint az eredeti.
Na most ha két modell az eredeti dolgot ábrázolja pontosan, akkor nem mondhat ellent egymásnak. Ábrázolhatja a valóság különböző részeit, de nem mondhat ellent egymásnak.
vagy rosszul gondolom ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!