Az elektron valószínűség eloszlásának megértését hogyan tudnám megérteni? Hogyan tudnál erre rávezetni?
A kvantumfizikába egy elektronnak nem pályája van meg helye, hanem egy térben eloszló függvény, bizonyos sűrűségeloszlás rendelendő hozzá. EZ ahol ez a függvény elég sűrű, ott az elektron inkább tartózkodik, mint ott, ahol ez a függvény híg vagy lecseng. Ez egy komplex függvény ráadásul, nem is sima.
Még az se igaz, hogy ez a térbeli sűrűség hasonlítana ahhoz, amikor valamit tényleg valószínűségekkel az itt és ott való felbukkanáshoz hozzárendelünk, mert még annál is vadabb. De arra elég, hogy el tudjuk képzelni: nem egy pálya van, egy hely hozzárendelve egy elektronhoz, hanem mindig valami térben eloszlott valami.
Ez így oké, de mi is ennek a komplex függvénynek az értelme. Bocsánat, de én ha nem is vagyok képes emberi képzetekkel elképzelni a valóság egészét, de annak egy részét igénylem. Az hogy a hullámfüggvény abszolútértékének a függvényét veszem még értem is. Viszont, hogy annak a komplex konjugáltjával alkotott függvényét már tudok társítani hozzá semmit. Ha külön vesszük a komplex konjugáltja abszolútérték függvényét, ahhoz milyen emberi képzettársítás kapcsolható? Megpróbálok elemire lebontva haladni...
Hogy is van a Schrödinger macskája? Amíg a dobozban van (tehát nem látod!) addig van köztes állapotban. Kinyitod, létrejön a valóság (amúgy érdekes elképzelés...). Mi is a baj a kendővel? Biztos, hogy én nem értem?
P3: a logikai terek elmélete ennek a továbbgondolása...tényleg olyan nehéz megérteni, hogy az alkalmazott logika a környezetétől sohasem független?
Én a ti jelenlegi (és múltbeli) fizikátokról beszéltem. A modell még a fizikátok fejlődését is leírja...
De nyugi! Már készül egy másik.
"Kinyitod, létrejön a valóság (amúgy érdekes elképzelés...). Mi is a baj a kendővel?"
Már a macskás példa is rossz, de ahogy te előadod, az mégrosszabb. Mi köze lenne egy letakart labdának egy egyszerre létező meg nem létező macskához? Teljesen más a kettő.
És ez mitől jó szemléltetése az elektronnak? Te egy letakart golyóról beszélsz, amiről pontosan lehet tudni, hogy létezik. Ez sehogy se szemlélteti az elektront; semennyivel nem visz közelebb az elektron elképzeléséhez.
"ami szerintem részben amúgy is hülyeség..."
Legalább ebben egyetértünk.
#Prokopf
Igen, te nem érted. A kvantummechanikában nincsenek kendők meg pöttyös gömbök. Azok az óvodában vannak.
A fizika az elsődleges. A tapasztalatainkat a fizikával magyarázzuk. A filozófia a fizikára támaszkodik, és nem fordítva. A filozófia rendszerezi a fizikai tudásunkat, de nem szolgáltat módszert a valóság megismerésére. Ez utóbbit a fizika teszi.
Eléggé meglepődnél, ha látnád hogyan "néz ki" egy valósághűbb modellben...
Adok egy kérdést: hogyan tudod egy vaknak megmutatni Mona Lisa mosolyát?
1. Látóvá teszed.
2. Megkeresed Leonardo 2-t, és megkéred, hogy szoborként faragja ki...
Melyik válasz a valószínűbb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!