Az elektron valószínűség eloszlásának megértését hogyan tudnám megérteni? Hogyan tudnál erre rávezetni?
A kvantumfizikába egy elektronnak nem pályája van meg helye, hanem egy térben eloszló függvény, bizonyos sűrűségeloszlás rendelendő hozzá. EZ ahol ez a függvény elég sűrű, ott az elektron inkább tartózkodik, mint ott, ahol ez a függvény híg vagy lecseng. Ez egy komplex függvény ráadásul, nem is sima.
Még az se igaz, hogy ez a térbeli sűrűség hasonlítana ahhoz, amikor valamit tényleg valószínűségekkel az itt és ott való felbukkanáshoz hozzárendelünk, mert még annál is vadabb. De arra elég, hogy el tudjuk képzelni: nem egy pálya van, egy hely hozzárendelve egy elektronhoz, hanem mindig valami térben eloszlott valami.
Ez így oké, de mi is ennek a komplex függvénynek az értelme. Bocsánat, de én ha nem is vagyok képes emberi képzetekkel elképzelni a valóság egészét, de annak egy részét igénylem. Az hogy a hullámfüggvény abszolútértékének a függvényét veszem még értem is. Viszont, hogy annak a komplex konjugáltjával alkotott függvényét már tudok társítani hozzá semmit. Ha külön vesszük a komplex konjugáltja abszolútérték függvényét, ahhoz milyen emberi képzettársítás kapcsolható? Megpróbálok elemire lebontva haladni...
Gratulálok, úgy látszik elég jól megértetted. A tulajdonság eredeti hordozója az adott tulajdonsággal rendelkező dolog. A tulajdonság azonosítását és elkülönítését, így absztraktálását (elméletileg önállóan létezővé tételét) viszont már az absztraktálónak köszönhetjük. Következmény: saját tulajdonságaink meghatározzák világképünk tulajdonságait.
A zöld szín absztrakcióként nem csupán azért létezhet, mert vannak zöld színű dolgok. Feltétele, hogy láss (vakoknak nem léteznének színek), és hogy pont úgy láss, mint mi emberek. Ha a sárga színt nem látnád, úgy a zöld neked kék lenne, ha a kéket nem látnád, akkor sárga stb.
De vajon megismerhető -e a tőlünk függetlenül létezhető teljes színskála?
Fizikusunknak a saját szintjén igaza van. De vajon az általam a tulajdonságokról fentebb kifejtett nézetek nem feleltethetők meg éppen akár a bozonikus elméleteknek is?
Amúgy meg ki mondta, hogy csak egy adott szinten szabad és lehet gondolkodni?
Ha meg akarod ismerni a világot, ismerd meg az embert! (És ez itt nem csupán egy lózung. Úgy tudunk haladni, ha felismerjük és elfogadjuk korlátainkat. Ugyanis ez kell ahhoz, hogy utána lebonthassuk, vagy átléphessük őket.)
A többi viszont egyelőre még nem publikus.
Köszönöm Prokopf. :)
"A tulajdonság eredeti hordozója az adott tulajdonsággal rendelkező dolog."
Már csak ez nem kerek nekem. Mit értesz az alatt hogy eredeti hordozó? Ha mondjuk azt mondom példának egy asztalt veszek mert az van előttem. Tulajdonságai: barna, szögletes, stabil, kemény, csendes, (íz, szag akár) stb. De a "asztal" szó nem jelenti azt hogy ezeknek a tulajdonságoknak van egy saját hordozója, mert az "asztal" szó csak egy rövidítés az asztal tulajdonságaira és az asztallal kapcsolatos képzeleteinkre. Semmi jele saját hordozónak. Mert a részecskék nem különíthetőek el a tulajdonságoktól. Jókat írok?
Majdnem. De mint mondtam innentől már egyelőre nem publikus.
Pedig innentől lenne érdekes :)
Miért nem publikus?
Az jutott még eszembe ha létezne ilyen saját hordozója a dolgoknak, akkor az egy "semmivalami" kellene hogy legyen, mert ha már "valami" az már egy megfigyelhető dolog és egyben kiderül hogy tulajdonság, és ilyen fizikai hordozó nem is létezhet, mert minden fizikai dolog tulajdonság. De ha van tulajdonság van hordozó is, és a tulajdonság független kell legyen a hordozótól, és merőben más jeleggűnek kell hogy legyen, hogy ne érhesse a tulajdonság "vádja".
Azért neveztem így, hogy "semmivalami" mert muszáj hogy semmi legyen fizikai értelemben, de ugyanakkor muszáj léteznie is mert nem lenne mihezképest megjelenni a tulajdonságoknak, eleve a hordozó potenciálja a tulajdonság, nem fordítva. Nem is tudnánk különbséget tenni a dolgok között ha nem lennénk független hordozó. Mivel minden ezt mutatja hogy mi magunk vagyunk a független hordozó, és a figyelmünk jeleníti meg a világot, akkor érdekes gondolatok születnek. Pl. Megakarom pontosan tudni milyen vagyok, de mindenre amire azt mondom hogy ilyen már téves, mert az olyanság az tulajdonság én pedig azt csak figyelem.
#56, #57
Valami számomra akkor publikus, amikor a "gondolataimnak teret adok".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!