Hiszel abban, hogy a majmoktól származunk mi emberek?
Az ösztön az már születéskor működik.
Amiről te beszélsz, az tanult folyamat, feltételes reflex.
#302: "Egyet értek a 301. válaszolóval, én is úgy érzem, hogy a vita utóbbi részében keveredett az ösztön (ami alapvetően öröklött viselkedés) és a tudatosság foglama."
Hát, ahogy vesszük. Van az ösztönnek azért hétköznapi értelmezése is, ami egyszerűen azt veszi alapul, hogy ami nem tudatosultan történik, az ösztönös.
Idézve: "Nem tudatos késztető erő, amely egy élőlényt cselekvésre késztet. Megnyilvánulását az ember akarata és értelme szabályozhatja."
Persze, ha alaposabban belemegyünk, kétségkívül érdemes a részletesebb osztályozásba "belebonyolódni".
Persze, a köznyelvben elég sok mindent érthetünk ösztönön. Csak azt hittem, ez egy tudományos igényességű vita akar lenni.
(Megjegyzem, ha másért nem, azért is aktuális a problémafelvetés, mert honnantudhatnám pont a 298. válaszában kérdezett rá, hogy pontosan mi is az az ösztön.)
Sajnos mostanság keveset járok az oldalra, úgyhogy lemaradtam erről a nyilván már ezerszer kiemelt trollkérdésről. Természetesen nem is olvastam el, csak az első oldalát.
Többen írták, hogy "nem a majmoktól származunk, hanem a majmoknak és az embereknek közös őse volt", szügyig felpontozva. Pedig az a közös ős egy olyan faj volt, amit ma mindenki majomként azonosítana. Nyilván nem ismerjük a pontos jellemzőit, de egész biztosan makogott, vakarta a tökeit, fán élt stb. Nyugodtan lehet mondani, hogy az ember a majmoktól származik, nem kell emiatt kijavítani senkit. A majmoknál még sokkal primitívebb őseink is vannak, vízben úszkáló férgek meg egysejtűek voltunk mind egykoron.
Én még “talánt” is el tudok képzelni a szavazásban.
Én hiszek az evolúcióban, de számomra érdekes, hogy az ember gondolkodik ilyen komplexen egyedül az ismert állatvilágban. Nem is tudom mi a tökéletes szó rá, de amivel az egész “világot” (bolygót) a kedvünkre alakítjuk.
Ehhez vagy nagy szerencse kellett vagy valami teljesen más. Viszont a formánkat egyértelműen attól a majomra hasonlító közös őstől örököltük.
@309
#309: "Én hiszek az evolúcióban, de számomra érdekes, hogy az ember gondolkodik ilyen komplexen egyedül az ismert állatvilágban."
Azért tartod érdekesnek, mert számos tényt hagysz figyelmen kívül, no meg azért, mert az ember intelligenciája totálisan elkápráztatva alakít ki nálad csőlátást.
"A csimpánzok agyának szerkezete meglepően hasonlít az emberéhez. Viselkedésük, szociális kapcsolataik, érzelmeik kifejezése és annak igénye, intellektuális képességeik több tekintetben hasonlóak az emberéhez. Különféle mentális jellegeket, amelyeket egykor kizárólag az embereknek tulajdonítottak, már kimutattak a csimpánzoknál is. Ilyenek az értelmes gondolkodás, az absztrakció, az általánosítás vagy az én-tudat. Nem-verbális kommunikációt, úgymint ölelést, csókolást, hátba veregetést, csiklandozást is leírtak náluk. Sok érzelmük, pl. öröm és szomorúság, aggodalom és kétségbeesés, hasonló vagy akár ugyanolyan mint a miénk."
Vagyis a csimpánzoknak van éntudata, 20-30 féle szerszámot készítenek a vadonban, sőt, a szájukba nem férő csonthéjas gyümölcsöt háromféle szerszám közös használatával törik fel, fogságban koncepciót tükröző festményeket képesek készíteni, a jelnyelvre alapfokon megtaníthatóak, képes értelmezni a számokat, sőt használni is tudják (mi több, értékalapú cserkereskedelmet is értelmezni képesek), valamint képesek megtanulni a kőpattintással kőszerszámot használni, a vadonban már fegyvert, dárdát készítenek, kisebb odulakó majmok vadászatához... stbstbstb.
Ha neked ez nem magad fokú komplex gondolkodás, akkor nem tudom mi.
Elárulnád nekem, hogy miért nem csodálkozol inkább azon milliószor jobban, hogy mekkora hatalmas szellemi szakadék van pl. a csiga és a csimpánz között? Na és az első egysejtű szellemi képességei és a csimpánz között mekkora szerinted?
Szerinted nem milliárdszor-milliárdszor nagyobb csoda ez az előbbi, mint a csimpánz és ember közötti szellemi különbség?
A másik jókora nagy hiba a részedről az, hogy nem tartod szem előtt az alábbi ábrát:
Szeretném arra a nem elhanyagolható tényre felhívni a figyelmedet, hogy az itt látható emberkialakulási láncszemek mindegyike mára kihalt, kivéve az utolsót, amit ott elől látsz, és te embernek nevezed. Ám nehogy azt hidd, hogy akkoriban csak ez a lánc létezett, mert rengeteg nem mai ember felé vezető más evolúciós láncok is kialakultak, és mindegyikben minden láncszem egyre és egyre intelligensebb lett a kezdeti csimpánzszerű ősmajomból/majmokból kialakulva, de idővel azok is mind kihaltak.
Egyszóval valójában rengeteg mai emberhez hasonló intelligencia kialakult, ám azért maradt csak meg az ember, mert ő közvetve és közvetlenül is minden létező versenytársát kiirtotta/kiszorította maga körül. És manapság is ezt teszi a rá már legveszélytelenebb versenytársával is, a mai főemlős majmokkal is.
Te nem hallottál arról, hogy a kihalás szélén tántorognak már a gorillák, orangutánok, csimpánzok, bonobók... stbstb? És mi miattunk! Az olyanok miatt, akiknek lövetük sincs arról, hogy mennyire is csodálatosan értelmes élőlények ezek. És az emberiség 99%-a ilyen. Íme, a komplex gondolkodására büszke fajunk.
Szóval olyasmi történt az ember esetében, mintha te bementél volna egy géppisztollyal egy kocsmába, és mindenkit legyilkoltál volna, majd utána ártatlanul azon csodálkoznál, hogy miért te vagy az egyetlen itt, aki tud sört inni?
Tudod, ha majd kiirtottuk az összes csimpánzt is, majd még nagyobbat csodálkozhatsz azon, hogy miért mi vagyunk egyedül képesek nagymértékű komplex gondolkodásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!