Ha valószínűséget akarsz számolni, de semmilyen információd nincs a kérdéses eseménnyel kapcsolatban, akkor 50 százalékos eséllyel fog bekövetkezni?
"Van előttem egy szám. Talán a TAJ számom, talán a bankkártya számom, talán egy számla végösszege, talán a telefonom PIN kódja. Nem tudod, nincs róla információd. Szerinted 50% a valószínűsége annak, hogy eltalálod, melyik ez az előttem lévő szám?"
Eleve rossz a kérdés, mert ez esetben egy csomó ismeretem van. Ismeretem van arról, hogy ezek a számok rendkívül hosszú számok és ismeretem van arról is, hogy minden szám bekövetkezési valószínűsége nagyjából ugyanannyi.
De egyébként ötös jól mondja.
Ha feldobunk egy pénzt, annak mozgását is a dobás ereje, szöge, a légkör, a gravitáció, stb. határozza meg. Szóval akkor annak is 0 vagy 100 százalék a bekövetkezési valószínűsége, hisz az ismereteink nem befolyásolják a fizika törvényeit?
Rólam szinte semmi információd nincs.
Mennyi az esélye annak, hogy holnap délben találkozunk mi ketten valahol Yunquera főutcáján?
50%?
Egy csomó információm van:
Tudom, hogy nem megyek holnap Yunquerába.
Tudom, hogy valószínűleg te se mész, hiszen az emberek többsége nem megy holnap oda.
És még tudok rengeteg más dolgot.
" Szóval akkor annak is 0 vagy 100 százalék a bekövetkezési valószínűsége, hisz az ismereteink nem befolyásolják a fizika törvényeit?"
Annak valóban vagy 0 vagy 100% a bekövetkezési esélye, hogy a fej oldalán fog landolni, és annak is vagy 0 vagy 100%, hogy az írás oldalán fog landolni (ha eltekintünk attól a nagyon ritkán, de olykor azért bekövetkező esettől, amikor az élén áll meg az érme (vagy feldobáskor elviszi egy sirály :D)). Hiszen olyan eset nem lehetséges, hogy fej és irás is legyen egyszerre felül.
De hogy melyik lesz, annak 50% az esélye, a dobás előtt.
Hú de keversz dolgokat.
" A pénzfeldobás is csak azért 50 százalékos, mert nincs ismeretem arról, hogy melyik oldala a nehezebb."
Itt ugye arról van szó, hogy egy pénzfeldobásnál tökéletesen kiegyensúlyozott érmét feltételezünk, amit tökéletesen semleges módon dobunk fel, és ez esetben pontosan 50-50% lesz a két fele. Ehhez képest persze lehetnek az érmében eltérések, és mondjuk 49-51% vagy még nagyobb csalás benne, de amíg ezt nem tudjuk, addig az 50%-os feltételezés teljesen jó. Ráadásul annyira nagyot nem is tévedünk, mert még ha "nagyot" is csal az érme, akkor is mi lesz? Kapunk mondjuk 45-55%-ot az 50-50% helyett, ez nem nagyságrendi tévedés azért. A valódi érmék valódi módon feldobva éppen eléggé közelítenek az 50-50%-hoz amúgy, tehát ez nem téves feltevés.
Amit itt szerintem belekeversz még az a valódi random és a pszeudo random kérdése. Vagyis hogy tekinthetjük-e az érme dobást randomnak, amikor az érme feldobásának pillanatában már bele van kódolva, hogy hova fog leesni. Ezen el lehet vitatkozni, de attól még hogy valami nem full random, az esélyét meg lehet állapítani.
Viszont amit a kérdésben felteszel, az tök más dolog. "semmilyen információd nincs a kérdéses eseménnyel kapcsolatban, akkor 50 százalékos eséllyel fog bekövetkezni?"
Képzeld el, hogy ketten lottóznak. Az egyik keni-vágja a matekot, és pontosan tudja, hogy kb 1 a 44 millióhoz az esélye nyerni. A másiknak semmi információja nincs, hülye mint a tök, akkor neki 50% esélye van nyerni? Nem. A lottót tökre nem érdekli, hogy ki mit *gondol* róla, attól még ugyanakkora eséllyel következik be. Attól, hogy egy dologról nincs infód (legyen az fehér holló, villámcsapás vagy lottó), attól az még nem fog 50-50%-osan bekövetkezni.
Továbbá, ha mindent 50%-nak feltételeznél, akkor pillanatok alatt ellenmondásra jutnál, mert minden attól függ, hogy hogy teszed fel a kérdést.
- Ha azt kérdezed, hogy mennyi az esélye annak, hogy valaki halálos balesetet szenved, akkor a te tételeddel, ha nem tudjuk a választ, akkor 50%. (A másik 50%-ban pedig benne van az, hogy nem szenced balesetet és az is, hogy szenved, de nem halálosat.)
- Ha azt kérdezed, hogy mennyi az esélye annak hogy valaki balesetet szenved (halálos + nem halálos összevonva), akkor szerninted az is 50%.
- Ha azt kérdezed, hogy egy baleset esetén mennyi az esélye annak hogy az adott baleset halálos lesz, akkor a te tételed alapján az is 50%.
Namost a 2-es és a 3-as kérdés összevonva azt adná, hogy a halálos baleset esélye 25%, míg az 1-es kérdés szerint 50%. Vagyis pusztán azzal, hogy lépésekre bontottuk az egészet (mennyi az esélye hogy elütnek és abból mennyi a halálos), máris lefeleztük az esélyt. Nyilván akkor a tétel nem lehet igaz, hiszen egy eseményt akárhány részlépésre is fel lehet bontani.
"Miért lenne dobás előtt 50%?"
Mert kétféle kimenetel lehetséges egy pénzérme landolásánál. Ezt jelenti az 50%-os valószínűség.
"Továbbá, ha mindent 50%-nak feltételeznél, akkor pillanatok alatt ellenmondásra jutnál, mert minden attól függ, hogy hogy teszed fel a kérdést."
Éppen a lényeget nem érted. Nem mindent tételezek 50%-nak, csupán azokat a dolgokat, amiről SEMMI információm nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!