Ha valószínűséget akarsz számolni, de semmilyen információd nincs a kérdéses eseménnyel kapcsolatban, akkor 50 százalékos eséllyel fog bekövetkezni?
> Most akkor lehetetlen, vagy lehetséges, ha azonos valószínűségűnek veszem az összeset?
Nem az a lehetetlen, hogy azonosnak, hanem hogy azonos módon, azonos logikával mindegyiket 50%-nak veszed. Ha van három vagy több egymást kizáró eset, akkor nem lehet mindegyik 50% esélyű. Egymást kizáró események összvalószínűsége nem lehet 100%-nál több, a valószínűség definíciójából fakadóan.
De ha már válaszoltam, akkor idebiggyesztek még egy gondolatot, ami a tegnapi válaszomból kimaradt:
> Ha meg történetesen pont a pirosra áll rá a kezed, akkor 100%, hogy piros lesz. Függetlenül attól, hogy milyen modellt állítasz fel.
Alapvetően ez sem igaz. Ha a dobozban 18 golyó van, amiből 5 piros, akkor 27,77% eséllyel húzok pirosat. De ez a múltbeli eseményekre is igaz. Ha kihúzom a piros golyót, akkor utána is azt mondom, hogy ennek, hogy kihúztam a piros golyót 27,77% esélye volt. A valószínűségszámítás nem konkrét, tényleges eseményekkel számol, hanem potenciális, lehetséges eseményekkel. A „van” és a „lehetséges” meg nem ugyanazt jelenti. Ma nem ettem uborkát, viszont lehetséges lett volna uborkát ennem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!