Ha valószínűséget akarsz számolni, de semmilyen információd nincs a kérdéses eseménnyel kapcsolatban, akkor 50 százalékos eséllyel fog bekövetkezni?
"Kiszámolom, hogy 10 golyó esetén mekkora eséllyel húzok pirosat, 11 golyó esetén mekkora eséllyel húzok pirosat, ... , 20 golyó esetén mekkora eséllyel húzok pirosat. Majd ezeket összeadom, merthogy egymást kizárják és teljes eseményrendszert alkotnak."
Nem nagyon tűnik úgy, mintha láttál volna már valószínűségszámítás tankönyvet. Ha ezeket összeadod, 1-nél jóval nagyobb valószínűséget adsz, ami azért kicsit magasnak tűnik...
#118/119
11-el osztva 0,349 jön ki, az kb. ugyanaz, mint ami 2*Sü-nek kijött.
11-el szorozva még egy kicsit még irreálisabb eredmény.
"11-el osztva 0,349 jön ki, az kb. ugyanaz, mint ami 2*Sü-nek kijött."
Na, ezt levezethetnéd.
50% jön ki, bárhogy is próbálkozol.
Igazad van én már továbbszámoltam, nem vettem észre, hogy 5 piros golyó van.
De ettől még 50%-ot kapsz arra, ha se a pirosak számáról nem tudsz semmit, se az összes golyó számáról nem tudsz semmit.
Legyen p a piros golyók száma, q az összes golyó száma.
p lehetséges értékei: 0, 1, 2, 3, 4, ...
q lehetséges értékei: 1, 2, 3, 4, 5, ... (a 0-át kihagytam, hogy minden esetben lehessen húzni)
Tudjuk, hogy p<=q.
Ekkor a dobozban a következő lehetőségek fordulhatnak elő (a számlálóban a pirosak szám, a nevezőben az összes golyó száma):
... 0/6 0/5 0/4 0/3 0/2 0/1
... 1/6 1/5 1/4 1/3 1/2 1/1
... 2/6 2/5 2/4 2/3 2/2
... 3/6 3/5 3/4 3/3
... 4/6 4/5 4/4
... 5/6 5/5
... 6/6
.
.
.
Ezek a törtek ugye azt is megadják, hogy mekkora eséllyel húzunk pirosat, ha az adott doboz van előttünk.
Jól látszik, hogy minden oszlop átlaga 0,5.
"Jól látszik, hogy minden oszlop átlaga 0,5."
Nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!