A Drake-formulának van valahol egy precíz matematika bevezetése? Mert egy csomó dolgot nem értek benne az eloszlásokkal kapcsolatban, amiknek esetleg nincs is átlaguk.
A Drake-formula nyersen önmagában precíz matematika, csak éppen a paraméterek olyanok, hogy halvány lila gőzünk nincs a valóságot leíró pontos értékekről.
A matematika ennél a képletnél már megtette, amire képes volt. A többi része természettudomány, de legtöbbször még az sem, csak puszta spekuláció.
Azért abban szerintem megegyezhetünk, hogy a technikai civilizáció mindenképpen egy _megfelelő_ csillag (értsd: pl. lehetőleg nem O-B csillag) lakható zónáján belül keringő, _megfelelő_ (értsd: van víz pl.) bolygójához kötött. De ha még kicsit bele is megyünk a sci-fi-be, és azt mondjuk (tőlem mondhatjuk, nem értek a biológiához), hogy teszem azt nem C, hanem Si alapú életet feltételezünk, azt gondolom, a bolygó elegendhetetlen. Mert ugye a Drake-formula a technikai civilizációk számával foglalkozik, nem PAH molekulákkal csillagközi felhőkben, pl (tudom, tudom, sarkítottam direkt).
A kérdésedet értem, de továbbra is azt gondolom, hogy nem fogsz ilyen matematikai levezetést találni, ugyanis a képlet célja tudtommal annyi, hogy összefoglalja azokat a területeket, amiket a SETI érint. Azt pedig senki nem mondja (legalábbis remélem), hogy ha összeszorzod a jobb oldalt, kijön, hogy 42, és mindenki boldog :). Az egyes ismeretleneket külön-külön kutatja több, nem is feltétlenül fizikával-csillagászattal kapcsolatos tudományterület, de globálisan nem gondolom, hogy sok kutatás vizsgálja a kérdést az utóbbi időben.
Egyébként, esetleg itt kutakodj cikkek után a témában: [link]
Ha találsz valamit, ami cáfolja az állításaimat, szívesen megnézném, mert most már én is kíváncsi vagyok :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!