Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért olyan idegen az Alföld...

Miért olyan idegen az Alföld tradicionális materiális kultúrája a magyar közép-európai kultúrától?

Figyelt kérdés

Miért olyan idegen az Alföld tradicionális materiális kultúrája a magyar közép-európai kultúrától? Kb. 2 millió ember él ott, megtanult magyarul is, de genetikailag és antropológiai kinézetre elég balkáni vagy keleti szláv népekre emlékeztető arcok vannak, gyakori a romános kinézet is.

Egy jó tudományos igényeeségű mű erről:

[link]

2020. ápr. 20. 14:22
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 101/103 A kérdező kommentje:

De alátámasztottam a térképen ahol nem nemzeti identitásokat, hanem fekete-fehéren genetikailag részekre osztott biológiai szinten is létező , kimutatható entitásokat tüntetnek fel. Elég megnyitni a térképet: Greco-Slavic Slavo-URalic Celto-Germanic Celtic and near eastern etc....

Ez itt fekete fehér, nem kell többet hozzáfűzni.

Na sorold, miben mondanak ellent a foráásaim? Mert ilyenkor mindig kerülöd a konkrét válaszokat. Remélem ezen a Sadam néven, vagy a névtelen csahos önigazoló "igazságnövesztő" kamu regisztrációddal ezt majd megteszed.

", hanem bemutattam, honnan származnak." ami mind engem igazolt eddig.

Az a szánalmas, ha valaki olyan dolgokba avatkozik bele amivel igazán komolyabban sosem foglalkozott.

2020. ápr. 25. 18:55
 102/103 sadam87 ***** válasza:

[link]

Egy dologban igazat kell adnom a kérdezőnek (: ez a térkép úgy tűnik, valóban az eupedián készült, és valóban genetikai információkon alapul. Azóta viszont úgy tűnik eltávolították az oldalról.

[link]

Eredetileg itt lehetett, látszanak a hozzá felhasznált adatok, illetve a hely, ahol valószínűleg ez a térkép volt (azt nem tudom, miért távolították el). a leírásból az is kiderül, hogy az alapján tekintett dominánsnak népcsoportokra jellemző haplcsocsoportokat, hogy bizonyos százaléknál nagyobb arányt értek el. A térképen is ezt ábrázolta valószínűleg. Márpedig ez esetben a határvonalak nem (vagy nem feltétlenül jelölnek élesen elkülönülő kategóriákat, hanem grádiensek bizonyos értékeinél önkényes határértékek alapján meghúzott vonalak. Ami azt jelenti, hogy az igaz, hogy azt mutatja a térkép, hogy az alföldiek valamivel jobban hasonlítanak a balkáni népességhez, mint a az ország többi részén élők, de azt nem, hogy élesen eltérnének tőle (bár igaz, ki se zárja), hiszen ismét elég lehet pár százalékos eltérés az arányokban, hogy a határvonal túloldalára kerüljön a két népesség.

Az érdekes, hogy hivatkozik a saját adatbázisra, mint adatforrásra, de én úgy látom, vannak eltérések (persze lehet, hogy az adatbázis azóta változott).

[link]

Szintén eltérés az adatbázistól, hogy melyik haplocsoportot milyen néphez rendelték. Erre magyarázat lehet, hogy az adatbázisban az ősi népcsoporthoz kapcsolták őket, a térképnél meg a jelenlegiekhez (mondjuk ez így nem tudom, mennyire értelmes, de mindegy). A lényeg az, hogy a térképen egy kategória nem feltétlenül jelent közös származást.

Azért pár probléma még felmerül:

1. A térkép elvileg a saját adatbázisból épült, ami (az oldal saját információi szerint) 500 és 1000 fő közötti mintán alapul. Ami nem olyan vészesen kevés, de azért az országon belüli eltérések feltárására nem biztos, hogy nagyon megbízhatóan alkalmas. (És különösen vicces annak fényében, hogy a kérdező folyton a nagy mintaelem-számú mérésekre hivatkozott - bár úgy tűnik teljesen alaptalanul.)

2. A kérdező azt írja 4. válaszában, hogy ez egy autoszómás térkép ("Európa autoszomális géntérképe:"). Márpedig ha tényleg innen származik az általa linkelt térkép, akkor ez nem igaz, hiszen ez (ahogy a linkben rögtön kiszúrja az ember szemét) Y kromoszómás haplocsoportok alapján készült. ¯\_(ツ)_/¯

+1: A térkép készítője az összevonásoknál (a haplocsoportok 65%-os aránya alapján) a greco-slavic csoporthoz sorolja. Tehát ez alapján a magyarok többsége e szerint a felosztás és adatbázis szerint inkább balkánias, mint szláv jelleget mutat, és nem a germán hatás érvényesül. (Persze legerősebben a szláv hatás érvényesül a felosztás szerint.) Azaz az alföldiek a "tipikus" magyarok.

Összegezve úgy tűnik, valóban állított a kérdező igazat is (és elnézést kérek tőle, hogy kételkedtem ebben), de azért még a rövid 4. válaszában sem sikerült végig kitartania az igazság mellet,csak becsúszott egy valótlan állítás.

Ha már itt tartok, még egy. A kérdező írja a 88. válaszában:

"2003-2004 körül kezdtem foglalkozni populációgenetikával, talán első oldalam kezdetekben az Eupedia volt."

Nos, valahogy ez sem stimmel a valósággal, hiszen az Eupedia oldalán látható, hogy az oldal csak 2009 óta foglalkozik genetikával (is). Szóval vagy a kérdező haladt nagyon lassan előre a genetika tanulmányaival, vagy megint nem sikerült kibontania az igazság minden szirmát (de reménykedjünk, hogy csak megcsalta az emlékezete).

[link]

2020. ápr. 25. 20:17
 103/103 anonim ***** válasza:

Azt vágjátok amúgy, hogy a kérdező 30 percenként lesi hogy mikor jön új válasz a kérdésére?

Nem tudom elképzelni se mennyire unalmas élete lehet ennek a fazonnak.

2020. ápr. 25. 21:11
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!