Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Feldobnék egy örökzöld vitatém...

Feldobnék egy örökzöld vitatémát, mégpedig a holdra szállás megkérdőjelezését egy új szempontból. Érdekel, hogy kinek, mi a véleménye a meglátásomról?

Figyelt kérdés

A megértéshez kell némi csillagászati ismeret.

1969.07.20, holdraszállás.

[link]

A hold ekkor két nap híján első negyedben volt.

[link]

Ekkor sajnos tény, hogy a hold megvilágított területéről ahol az állítólagos leszállók is voltak, a föld sehonnan nem lenne látható a horizont felett a holdról.

A NASA egyik képe a földről, a leszállóegység FELETT!

[link]

Ez hogy sikerült, vázze?

2022. márc. 13. 18:07
 21/95 A kérdező kommentje:

#18-nak:

Éreztem hogy valami nagyon nem stimmel a képpel, ezért képes voltam képzeletben három dimenzióba kiemelve megforgatni az árnyékok állásszögét, összevetve a földhöz viszonyított szöggel. Felesleges volt.

Nézd meg a kinagyított részleteket!

[link]

Első részleten a fényforrás nyilvánvalóan JOBBRA, FENT.

A második részleten a fényforrás BALRA, FENT!

Tudod mikor fordulhat ez elő?

Mondjam, vagy tudod magadtól?

2022. márc. 14. 18:25
 22/95 anonim ***** válasza:
54%
Mondjad.
2022. márc. 14. 18:30
 23/95 anonim válasza:
71%
Nem tudom hogy vagy vele, de ugyanott van a fényforrás a 2 képen.
2022. márc. 14. 18:40
 24/95 A kérdező kommentje:

Az a gond a képpel, hogy képtelen leszel a fényforrást olyan szögbe helyezni, hogy minden árnyék stimmeljen.

Ha a jobboldali kép tölcséreinek az árnyékát nézzük, akkor a baloldali kép területéneknek szinte semmi árnyékos területe nem lehetne. Ez nem vita kérdése.

De ha stúdió-lámpákkal világították meg több pontból is, ...

Ezt a hibát többször is elkövették.

Érdekes hogy a bizonyítékok ellenére az átlagemberek mindig a qrvára erőltetett megmagyarázásoknak hisznek feltétel nélkül.

2022. márc. 14. 18:45
 25/95 anonim ***** válasza:
51%

"Érdekes hogy a bizonyítékok ellenére az átlagemberek mindig a qrvára erőltetett megmagyarázásoknak hisznek feltétel nélkül."

Igazad van, ez tenyleg eleg eroltetett belemagyarazas, nem ertem, miert erolteted ennyire.

2022. márc. 14. 18:56
 26/95 anonim ***** válasza:
100%

Az okozza az eltérést, hogy a nagy képen lehet látni egy ezüst fóliát, amely a fényt tükrözi és irányát megváltoztatja.

A tölcsér előtt ilyen nincs, ezért az árnyék fekete és átlátszatlan.

Ellenben az alsó részen az árnyék szürke csupán, lehet látni benne a feliratot.

A fotózás során ezt derítőfénynek hívják, például arckép fényképezésnél szoktak ilyeneket kasználni, ott el akarják túntetni az arcra vetülő árnyékokat, mert az túl éles vonásokat adna, ebben az esetben ez egy véletlen lehet, nem tudom, mi célt szolgál az eszközön az a kissé gyúrt lemez, ami visszaveri a fényt és az árnyék irányát kissé eltéríti.

2022. márc. 14. 19:01
 27/95 anonim ***** válasza:
76%

Ha jobban megnézem, nem tudni, hogy mi minek az árnyéka.

Az eredeti nagy képen úgy látszik az alsó árnyékos rész, hogy a más irányú árnyékot az a kb 60-65 fokos jobbra felfelé tartó valami adja. ám az bitosan nem teheti, mert a beléje futó vékony cső árnyéka nem fut bele az árnyékon, az lejjebb található, vagyis csak látszat az, hogy a más irányú árnyékot az a szerkezeti rész adja.

2022. márc. 14. 19:17
 28/95 sadam87 ***** válasza:
100%

"Éreztem hogy valami nagyon nem stimmel a képpel, ezért képes voltam képzeletben három dimenzióba kiemelve megforgatni az árnyékok állásszögét, összevetve a földhöz viszonyított szöggel."

Elég erős túlzásnak érzem az állítást, hogy erre képes lettél volna.

"Első részleten a fényforrás nyilvánvalóan JOBBRA, FENT."

Hát ez nem nyert. Ott is balra fenn van. Az előtérben levő rúd árnyékából elég egyértelműen látható.

"Tudod mikor fordulhat ez elő?"

Akkor, ha nem vagy képes rendesen értelmezni a képet.

"Ha a jobboldali kép tölcséreinek az árnyékát nézzük, akkor a baloldali kép területéneknek szinte semmi árnyékos területe nem lehetne. Ez nem vita kérdése."

De, lehetne. Értelmezni kéne, hogyan néz ki 3D-ben az a holdkomp.

"De ha stúdió-lámpákkal világították meg több pontból is, ..."

Akkor marhára nem csak egy árnyéka volna egy részletnek. Itt meg tök egyértelműen egy van.

"Érdekes hogy a bizonyítékok ellenére az átlagemberek mindig a qrvára erőltetett megmagyarázásoknak hisznek feltétel nélkül."

Szerintem az érdekes, hogy miért van az, hogy valaki, aki az általános iskolás tudásnak sincs birtokában, miért gondolja, hogy mindenki másnál okosabb...

2022. márc. 14. 19:24
 29/95 A kérdező kommentje:

Bevettem egy újabb befolyásoló tényezőt az árnyékok vetülése kapcsán, ami igen jelentős különbségeket okoz. Ez pedig nem más, mint a fényforrás távolsága. A nap olyan nagy távolságra helyezkedik el, hogy két tárgy két-három méteres távolsága egymástól NEM BEFOLYÁSOLHATJA a vetült árnyákok szögét. Tehát a megvilágított, és az árnyékos területek helyét. Remélem ezzel nem vitatkozik senki.

A két tölcsér egy síkon helyezkedik el:

[link]

Ez a fényforrás maximum a két tölcsér távolságának a kétszeresére van.

Vita lezárva!

2022. márc. 15. 08:49
 30/95 A kérdező kommentje:

Ezt az egész érvelés-sort úgy csináltam hogy tudtam hogy valami nincs rendben a képen, és rá akartam jönni hogy mi zavar összességében, de mindvégig úgy voltam vele, hogy mindenre lesz valami logikus válasz tőletek és én leszek a h'lye.

Egészen a #29-es felismerésemig, ami a fényforrás távolsági tényezőjére vonatkozik. Ez már olyan kérdés volt amit én magam is meg tudtam válaszolni, és innentől határozottan kijelentem hogy a felvétel: hamis.

2022. márc. 15. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!