Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Feldobnék egy örökzöld vitatém...

Feldobnék egy örökzöld vitatémát, mégpedig a holdra szállás megkérdőjelezését egy új szempontból. Érdekel, hogy kinek, mi a véleménye a meglátásomról?

Figyelt kérdés

A megértéshez kell némi csillagászati ismeret.

1969.07.20, holdraszállás.

[link]

A hold ekkor két nap híján első negyedben volt.

[link]

Ekkor sajnos tény, hogy a hold megvilágított területéről ahol az állítólagos leszállók is voltak, a föld sehonnan nem lenne látható a horizont felett a holdról.

A NASA egyik képe a földről, a leszállóegység FELETT!

[link]

Ez hogy sikerült, vázze?

2022. márc. 13. 18:07
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/95 A kérdező kommentje:

Oké. Az én stílusom is hagy némi kívánni-valót maga után, de ennek az az oka, hogy nem érdekel hogy kinek-mi a véleménye rólam.

És itt rá is térek egy téves megállapításod cáfolására. A önteltséget könnyű összetéveszteni az beképzeltséggel. Neked sikerült, vagyis vagy te magad is öntelt vagy, vagy pedig hajlamos vagy előítéletek alapján állást foglalni.

Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni! XD 1:1

Az eddigi stílusod alapján nem vagy előítéletes, csak túlzottan magabiztos. Ugyanaz az öntelt majom vagy mint én.

Visszatérve a képre, a probléma a föld árnyékoltságával számomra teljesen nyilvánvaló. Amikor kipróbáltam teniszlabdával, az eredmény láttán simán leh'lyéztem magam azért, hogy olyasmit próbálok ami teljesen nyilvánvaló.

A föld árnyékos területe mindig a fényforrástól húzott merőleges ellentétes oldalán jön létre. Ha balra mozdítod a fényforrást, az árnyék jobboldalon jelentkezik. Ha felfelé viszed, az árnyékolt terület értelemszerűen lefelé halad. A föld jobb alsó negyedében kellene az árnyéknak lennie.

2022. márc. 18. 14:03
 92/95 A kérdező kommentje:
Bocs. Nem jobb alsó negyedet akartam mondani, hanem jobboldalt, az alsó negyed felé tolódva.
2022. márc. 18. 14:06
 93/95 A kérdező kommentje:

#90-nek:

Képzeld el a következőt:

Egy olyan golyót aminek az egyik fele sötét, a másik világos. A világos rész közepébe beleállítva egy merőleges rúd. Ez mutatja a nap irányát.

Fordítsd a rudat arra, amerre a képen a napot nagyjából következtetni lehet, majd nézd meg hogy mit látsz a golyóból.

2022. márc. 18. 14:15
 94/95 anonim ***** válasza:
Kipróbáltam és működik. A Hold felé nappal 23,333°-ot zárva exponáltam, a képet tanulmányozva nekem is feltűntek a kis fekete csíkok, melyek a Nap bal felső állását igazolják. Ráadásul mindezt tavasszal, amikor például az Orion vagy a Pegazus amúgy sem lehetne a Földről nézve a DK-i oldalon hajnali 3-kor, mert addigra elmegy, de a képen mégis ott van. Tehát ez azt igazolja, hogy ha 2 áramforrás volt (Nap+Hold), akkor lehet 1,11-es szögben a középső rúd árnyéka, de ha erre nem figyeltek és stúdió az egész, akkor akárhány fényforrás is lehet (sőt minél több, amelyek nem a 333-as beállításban vannak elhelyezve), akkor nem fogják visszaverni a fényt vagy árnyékot vetni egy takarásban levő területre.
2022. márc. 24. 20:23
 95/95 A kérdező kommentje:

Bocs, de őszinte leszek: ebből nem sokat értettem.

Az én problémám most éppen a föld árnyékos-napos területének elhelyezkedése volt, amely nincs szinkronban a nap következtethető állásával.

A földfogyatkozás kivételével nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a földnek ne a fele legyen napos. Gondolom ez világos.

Ha a képen a földnek csak a felső negyede napos, akkor elvileg a nem látható másik oldali felső fele is napos igaz?

Azt hogyan világítja meg a MÖGÖTTED lévő nap?

XDXDXD

Elqrták. Nem kicsit, nagyon!

És "terminátor" is rossz szögben van.

2022. márc. 25. 19:58
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!