Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Létezik vektor alapú karakterf...

Létezik vektor alapú karakterfelépítés? Azt kellene megoldani, hogy pl. az A betű ne x pontból álljon hanem 3 koordináta pont megadásával 2 összekötött vonalból. A vízszintes szakasz nem kell.

Figyelt kérdés
E betű esetén már minimum 3 vonal kell 4 koordinátaponttal, de jobb lenne 6 ponttal 3 vonal. Némely betű esetében bonyolultabb, de összességében sokkal kevesebb adatból megoldható a teljes karaktertábla. Valahol van esetleg ilyen adattábla? Esetleg neve is van?
2017. máj. 7. 14:39
 71/95 A kérdező kommentje:
persze kreálhatsz magadnak ebből a kérdésből egy másik kérdést, amire aztán válaszolhatsz ha akarsz csak ennek meg én nem látom az értelmét s megint bocsi de résztvenni se akarok benne. inkább a saját kérdéseimmel foglalkozom, esetleg másokéra válaszolok ami nekik fontos annyira hogy önálló kérdést tegyenek fel. de akinek egy kérdés annyira nem fontos hogy ő maga feltegye hanem más kérdését próbálja meg átfogalmazni, hát bocsi de ezzel tényleg nem foglalkoznék.
2017. máj. 9. 15:14
 72/95 A kérdező kommentje:
szóval mégegyszer elnézést kérek ha nem ahhoz igazodom a kérdés feltevésével aki a kérdést átformálni igyekszik miközben a megválaszolásával nem foglalkozik, helyette pl. gyanúperekkel él (jobb esetben) hanem egyszerűen csak kivárom azt, aki megválaszolja.
2017. máj. 9. 15:17
 73/95 anonim ***** válasza:

Hogy egy szemléletes példával éljek: mintha Trabanttal akarnál földet művelni - szántani, vetni, aratni, permetezni - (ami egyébként - furcsaságának ellenére - kivitelezhető) - pláne úgy, hogy keveset értesz az autószereléshez.

A Trabantodon tudsz pár dolgot szerelni, de a főtengely kiszereléséhez felkeresed az autószerelőt (akinek nem mondod el, hogy azért akarod kiszerelni a főtengelyt, hogy földművelésre alkalmassá tegyed a Trabantod, ezért csóválja is a fejét: "minek akarja ez kiszedni a főtengelyt?") és megkérded tőle, hogyan kell (és erről felvilágosítást is ad!) - a helyett, hogy elolvasnád a szerviz-kézikönyvet és nekiállnál szétkapni a masinát.

Szóval nem az AutoIttel van gondom/gondunk, hanem annak felhasználási módját furcsállom/furcsálljuk (és gyanakodunk arra, hogy ágyúval akarsz verébre lőni), illetve azért kapsz számodra nem megfelelő válaszokat, mert mielőtt kérdezel, nem nézel utána kellően a dolgoknak vagy nem küzdesz eleget a problémával vagy elhallgatsz bizonyos információkat (például továbbra sem tudjuk, hogy mi lenne az egész projekt amihez ilyen nyakatekert részmegoldásokat alkalmazol - nem lehet, hogy lenne az egész projektre egy sokkal alkalmasabb céleszköz?).

Hozzátenném ÉN közöltem a #14-es/#17-es hozzászólásomban felvázolt eljáráson alapuló #56-os hozzászólásomban szereplő Javascript-kódos (és azért Javascriptet, mert csak a #60-as hozzászólásodra nagy nehezen elárulod, hogy AutoIt-tel akarod kivitelezni) megoldást.

2017. máj. 9. 15:50
 74/95 A kérdező kommentje:

na de az a táblázat auoithoz is pont ugyanúgy jó.

max. az előtte levő programsoroknak más lesz a szintaktikája.

Igy teljesen mindegy hogy egy ilyen táblázat mihez van.

A példa amúgy nagyon jó, csakhát ide nem érvényes. ciklusok feltételek és vonal kirajzolása igencsak messze van a trabantos példás szántástól vagy főtengely szereléstől.

ez olyan mintha valaki trabanttal akarna elmenni bevásárolni, te pedig - hogyis mondod - gyanakodni kezdesz arra, hogy itt valójában szántás lesz vagy ép fötengely szerelés és erről kezdenél el annak papolni aki csak bevásárolni indulna.

persze biztos van ilyen program, nyilván csak én nem tájékozódtam eléggé.

alapjában viszont erre az egészre csak azt tudom mondani, sokkal könnyebb lenne a életed, ha nem néznéd a másikat hülyének hanem vagy válaszolnál az itt feltett kérdésre, vagy ha nincs hozzá kedved, akkor nem. mindenkinek megkönnyítenéd így az életét beleértve saját magadat is.

persze ki lehet találni azt is hogy trabantal való szántáshoz, főtengely cseréhez hasonlítasz olyan szintű programokat amit már 30 éve is írtak akkori tinik szórakozásból, te tudod...

2017. máj. 9. 18:26
 75/95 A kérdező kommentje:
ja és van mégegy problémám. én megkérdeztem itt korábban, hogy van e ilyen program. akkor az volt a válasz, hogy nincs, nekem kell megírnom. megírtam, s van pár kérdésem néhány részlettel kapcsolatban. erre most meg az van, hogy biztos van ilyen...
2017. máj. 9. 18:39
 76/95 A kérdező kommentje:

meg van még egy apró problémám:

amikor kérdeztem van e ilyen azt mondják, nincs, majd akkor akarnak javasolni egy célprogramot amikor már lényegében meg van írva az egész s csak néhány kiegészítéssel kapcsolatban van néhány részlet kérdés. finoman szólva is késő...

oké, te nem tehetsz róla, nem voltál itt akkor amikor kérdeztem, de mostanra már akkor is késő

2017. máj. 9. 18:53
 77/95 anonim ***** válasza:

De jó tegyük fel, vonalanként kirajzolod a betűket:

* [link]

* [link]

de ha egyszer van a betűk kiírására egyszerűbb mód:

* [link]

* [link]

akkor miért nem azt használod? Minek kell újra feltalálni a kereket?

2017. máj. 10. 00:00
 78/95 A kérdező kommentje:

Nem értem, hogy mitől egyszerübb? Hasonló bonyolultságú az a program is ami a korábban említett tömböt hivja meg. Annak az adatokat ugyanugy le kell hivnia. Itt sincs feltalálva semmi uj, amit én írok az nem most lett feltalálva, 50 éves találmányt használok, régebbi mint a te példáid. Semmiféle ujra feltalálás nem történt, hanem ugyanugy egy régi találmány van leolvasva és használva mint a te példádnál. Nem értem miért beszéltek feltalálásnál egy olyan esetben mikor egy 50 éves találmány adatait használjuk fel.

Nem ez a feltalálás fogalma. Kétségkívül itt tobb a lehetőség, sokfajta betűtipus van. Azonban az egyszerüség mellett - bár nem látom át mitől egyszerübb egy hasonló bonyolultságú program (attól hogy nincs az néhány plusz ciklus?) - további problémák is felmerülnek.Meg kell keresni melyik kóddal átlátszó a betük háttere. van e vékony betű hogy minél kevésbé takarja a hátteret. Mennyire könnyen oldható meg a tintával azonos háttér problémájának a kezelése? Ha mi rajzoljuk, a pixelszin leolvasásával simán kezelhető a kérdés, igaz fel kell adni a vonalhúzást, talán még magát a vektort is. Szóval számtalan előnye van ha magunk oldjuk meg ezeket. Figyelembe tudjuk venni a menetközben felmerülő igényeket. Vagy ez utóbbira is tudtok megoldást? És van mégegy felbecsülhetetlen értéke: a tanulás. Vagy arra hajaztok, hogy minnél kevesebb olyan ember legyen aki tud programozni? felhasználókat igyekeztek nevelni mert egyeduralkodóvá akartok válni? Ezért akarjátok lebeszélni az embereket a tanulásról és kísérletezésről? Be akarjátok határolni a felfedezések lehetőségét? Mondjuk el kell ismernem, nem rossz ötlet.

2017. máj. 10. 00:45
 79/95 anonim ***** válasza:

"agy arra hajaztok, hogy minnél kevesebb olyan ember legyen aki tud programozni?"

Fogd már fel ember, hogfy alkalmatlan vagy!

Ezt kérdezed: "Létezik vektor alapú karakterfelépítés?"

Hogyne, sőt, ma már CSAK OLYAN Létezik, banyek! Ha ezt sem tudod, akkor minek állsz neki? Szerezd meg a szükséges tudást, dfe ne itt majomkodj és feszítsd a húrt. Előismeretek nélkül még füvet nyírni sem érdemes.

Mindenkit idegesít a mérhetetlen ismerethiányod és ennek a fórumnak, ahogy a hozzászólók válaszaiból is tükröződik, nem tiszte a krónikus ismerethiányodat enyhíteni, a vergődésedet pesztrálgatni.

2017. máj. 10. 01:06
 80/95 anonim ***** válasza:

"Nem értem, hogy mitől egyszerübb?"

1. Nem kell magadnak negcsinál(tat)ni a betűtípust.

2. Nem kell külön megjelelenítő-rutint írni hozzá.

"Itt sincs feltalálva semmi uj, amit én írok az nem most lett feltalálva,"

Nem azt írtam, hogy most lett feltalálva, hanem "újból feltalálva a kereket". Ez a szóösszetétel arra utal, hogy egy már meglevő dolgot csinál(tat)sz meg, míg már van rá -

ráadásul hatékonyabb - megoldás.

"Meg kell keresni melyik kóddal átlátszó a betük háttere"

A _WinAPI_DrawText-ben közölt példában szerepel:

_WinAPI_SetBkMode($g_hDC, $TRANSPARENT)

"van e vékony betű hogy minél kevésbé takarja a hátteret"

Itt található pár:

[link]

meg itt is:

[link]

"Mennyire könnyen oldható meg a tintával azonos háttér problémájának a kezelése?"

Ugyanannyira mint a vonalrajzolgató megoldásnál. Vagy a szöveg (vonal) színét változtatod meg, vagy nem használsz átlátszó hátteret (esetleg félig átlátszót).

"Ha mi rajzoljuk, a pixelszin leolvasásával simán kezelhető a kérdés, igaz fel kell adni a vonalhúzást, talán még magát a vektort is."

Vagyis bonyolultabb, nem hatékony.

"És van mégegy felbecsülhetetlen értéke: a tanulás. Vagy arra hajaztok, hogy minnél kevesebb olyan ember legyen aki tud programozni?"

Jó dolog a tanulás, csak annak nincs sok értelme, ha nem hatékony metódusokkal oldja meg az ember a feladatokat.

2017. máj. 10. 01:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!