Programozóként mi a legmagasabb végzettséged?
ÉS látszik, hogy nem sokat ér, ezért véded itt izzadtságszagúan a papírjaid.
Persze, hogy többre vittem, de nem ez a lényeg, mert az, hogy ki mire vitte, egy nagyon homályos, nehezen megfogható dolog. Hiszen, kinek ez a teljesítmény mérője, kinek meg az. Szóval, ez az irány már tévút.
Az a fontos, hogy én képes vagyok felelősséget vállalni a dolgaimért, tudom, hogy mit vállalok, mit csinálok és engem komolyan is vesznek.
Az én tudásom, szakmai tapasztalatom és egy ilyen nejlon fasírt tudása között ég és föld a különbség, még az összehasonlítás is sértő. De nem én vagyok a lényeg, hanem az, amit írtam.
Mi csak nem értjük meg, mert majmok vagyunk hozzá képest. :D
@62 "Az a fontos, hogy én képes vagyok felelősséget vállalni a dolgaimért, tudom, hogy mit vállalok, mit csinálok és engem komolyan is vesznek."
Tehát, ha nincsenek szépen sorba egymás mellett a polcon a babkonzervek, akkor szól a főnök és te szépen megigazítod.
"Nekem összesen öt képesítésem, ha úgy tetszik, szakmám van."
Már értem, miért véded ennyire a papírt. Amire elbasz az ember ennyi időt, természetes, hogy védi, ha jogos, ha nem. A tetteiddel és a befektetett energiáddal kapcsolatos önvalidáció egy természetes emberi reakció. Mindannyian szeretjük azt hinni, hogy van értelme mindennek, amit csinálunk (különösen akkor, ha konkrétan csinálni nem mindig kellemes vagy egyenesen megterhelő) és olyasmibe fektetjük az energiáinkat, amivel előrébb leszünk azokhoz képest, akik nem tették (vagy máshogy tették).
Jogod van így érezni, de nincs jogod tényként beállítani azokat a gondolatokat, amik neked igazolást és megnyugvást jelentenek. Főleg nincs jogod más munkáját, szakmaiságát, törekvéseit minősíteni, amíg nem vagy a közvetlen felettesük.
Nézd, nekem is van jó pár végzettségem, tudom, miről beszélek, lévén én is éreztem így magam (csak le tudtam vetni idővel, mert a papírt elsősorban magamnak szereztem, nem másnak, így teljesen mindegy, hogy más mennyire értékeli, a többi, nem releváns tudásommal együtt).
Ez is csak egy szakma, nem varázslat, amihez vallom, hogy a legnagyobb mennyiségű, bárki által hozzáférhető anyag tartozik. Bizonyára megérte neked végzettséget szerezni belőle, de nem mindenhova vezet csak egy út.
Én hamarabb dolgoztam a szakmában, mielőtt mérnök vagy informatikus lettem volna, lévén kutatóbiológusként kerültem a területre. Nincs szüksége végigülni mindenkinek egy 3.5 éves képzést a szakma kicsi szeletéért, hogy jól csináljon valamit, akkor sem, ha kétségkívül az elhivatottság jele, ha ezt megeszi.
Nekem sem volt szükségem egyetemre járni több, mint 10 éven keresztül, csak szerettem volna hivatalosan is mérnök lenni, mert pont az ilyen cukifiúk néztek le ebben a rohadt szakmában, amíg "csak" lelkes biológus voltam és "csak" mindent megtettem azért, hogy jól végezzem a munkám, mint pályaváltó. Rengeteget szorongtam a magadfajták miatt és nem akarom, hogy egyetlen mentoráltam is fogyatékosságnak érezze azt, hogy nincs lehetősége feszített tempóban egy képzést elvégezni több éves elköteleződéssel egy szakmában, ami már kinőtt a bürokráciából és más kötöttségekből, ezzel az innovációt szolgálva. Olyan hülyeség, mint mikor az ember pofájába vágják, hogy nem tudod, amíg nincs gyereked... Jaj kérlek, nem attól fog számítani a véleményed, hogy min verekedted át magad, hanem attól, hogy tényként demonstrálod, hogy alkalmas vagy.
Az egyetlen ok, ami miatt kifizettem 3 millió forintot az egyetemi képzésemért és letoltam munka mellett, a saját örömöm növelése volt ezzel az áldozattal, nem a fruszrációmé mások felé, akik nem tették. Nem hiszem azt, hogy nem tudok tanulni olyantól, aki nem ezen az úton haladt.
------------------------------
De játsszunk el a gondolattal:
Ha te a "nyamvadt" informatikus diplomáddal egy olyan projektre kerülnél fejlesztőként, ahol orvosbiológiai diagnosztikai eszközöket fejlesztünk, mit szólnál, ha nem hallgatnálak meg, amíg nincs neked is releváns orvosi vagy biológiai területen szerzett diplomád? Hiszen azt sem tudod, mit programozol, nem? Nem láttál még kenetet, nem voltál boncoláson, nem? Droid vagy a szemünkben. Mit keresel akkor itt? Hiszen amkt te tudsz, az csak a munka fele, gondolkodni attól még nem tudsz, hiszen nincs papírod, ami azt feltételezi, hogy sosem hallottál például az MRI-ről. Mit szólnál, ha kuss lenne a neved ezen a projekten, bármennyire próbálkozol, bármennyire szeretnél tőlünk tanulni mást is amellett, amihez értesz? Egészen addig, amíg el nem végzel egy olyan képzést, ami csak nappali munkarendben indul, ezért vagy örökre egy jelentéktelen kis szar leszel ennél a cégnél, akinek esélyt sem adnak tanulni izgalmas dolgokat...
...vagy fel kellene adnod a főállást és elmenni nappalira tanulni, 3 évig nélkülözni vagy eltartatni magad anyádékkal, majd visszajönni, ha végre készen állsz? Mindezt természetesen nem azért, mert annyira szükség lenne arra, hogy orvos legyél vagy biológus, hiszen azt a tudást meg tudod szerezni köztünk is, ha érdekel, amire szükség van, mint biológiai területen zajló informatikai fejlesztésen dolgozó szakembernek.
Hanem mert egy hipokrita fasz vagyok. Így van. Egy véresszájú bürokrata, akit követel vissza magának 1990.
Egy fasz, aki maga is Google Scholaron szörfölve szerezte meg a tudása túlnyomó hányadát és írta meg belőle a diplomamunkáját. És a TDK dolgozatát is. És minden félév után arról szólt a nyara, hogy elfelejtse azt, ami soha nem érdekelte (sikeresen). És aki azóta is csak azt tudja, amivel aktuálisan foglalkozik, mert ilyen az ember, amit nem használ, azt elfelejti, főleg 10 évek távlatában. És ha újra emlékezni kell, felcsap egy könyvet vagy rákeres, esetleg konzultál azzal, aki meg abban mozog napi szinten. Az egész szakmánk egy véget nem érő Google használat és pont te akarod megmondani, hogy ki mit tanul egyetemen, amit máshol nem tud?
Nem hiszem, hogy ennyire hülye lennél. Végső soron ha más nem, több év intézményi oktatás van mögötted.
Akkor viszont viselkedj eszerint.
Ha vitatkozni akarsz, statisztikákra és tényekre lesz szükséged, nem érvelési hibákra, amiket a saját érzelmi torzításodnak köszönhetsz.
Ha annyira meg akarod mutatni, hogy nem volt kár beléd több év tudományos módszertani ismeretet pumpálni, gyerünk, most legyél nagy legény!
66: Két dolgot nem árt tisztázni. Az egyik, hogy itt ti próbáljátok görcsösen bizonygatni a megfelelőségeteket. Ti kerestek önigazolást, nem én. Nekem ilyesmire nincs semmi szükségem.
A másik, hogy jogom van minősíteni mások szakértelmét. Miért is ne lenne? Persze olyanokét, akik valóban szakemberek. Akik nem szakemberek, azoknak én nem a szakértelmét minősítem, hanem csak annak hiányát teszem szóvá.
@67 "Az egyik, hogy itt ti próbáljátok görcsösen bizonygatni a megfelelőségeteket. Ti kerestek önigazolást, nem én. Nekem ilyesmire nincs semmi szükségem."
Tisztára, mintha egy laposföldhívőt hallanék... Ő látja, hogy a föld lapos, nem érti, hogy mások miért bizonygatják, hogy nem.
"Az egyik, hogy itt ti próbáljátok görcsösen bizonygatni a megfelelőségeteket."
Nem, ezt eddig is te tetted. :D
"A másik, hogy jogom van minősíteni mások szakértelmét. Miért is ne lenne"
Csak olyan ostoba vagy, hogy nem ezt teszed. Te nem más szakértelmét minősíted, hanem úgy minősítesz másokat, hogy nem is ismered a képességeid, amihez jogod nincs.
Viszont láthatóan a gerinced hiányzik ahhoz, hogy megtedd. :)
@66 "lévén kutatóbiológusként kerültem a területre."
Nahát, én is biokémia PhD után döntöttem úgy, hogy elég a pipettázásból és inkább programozni akarok. Most egy angliai kutatóintézetben Python és Scala nyelven írunk adatfeldolgozó pipeline-okat, amik terabyte méretű adatokat darálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!