Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Most akkor számít a végzettség...

Most akkor számít a végzettség a programozóknál?

Figyelt kérdés

Néhány helyen azt olvasni, hogy akinek nincs diplomája azt meg se hallgatják, néhány helyen pedig azt, hogy érettségivel is felvesznek csak legyen meg a tudásod.

Most akkor melyik az igazabb?

Ha jól tudom egyetemen nem kapnék olyan tudást a programozással kapcsolatban ami már piac képes és tudnék vele dolgozni.

Akkor mégis minek kellene diploma? (gondolom fizetésben nagy különbség van diplomával és a nélkül)

Jelenleg egy 10 hónapos OKJ képzést fogok elvégezni, ezzel akkor most tudnék majd munkát találni magamnak?

Nem csak annyit tudok a programozásról amit ezen a 10 hónapos OKJ képzésen össze lehet szedni, mert egészen 12 éves korom óta érdekel a programozás és foglalkozok is vele hobbi szinten.

A 10 hónapos OKJ csak azért kell, hogy legyen róla papírom, hogy azért mégis csak ne egy érettségivel jelentkezzek álláshirdetésekre.

2019. márc. 21. 08:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%

Ha 12 éves korod óta prpgramozol, kár lenne hagyni veszni a tudást egy OKJ-be.

A diploma ajánlott, illetve nagyon jó lépcsőlépegetéshez, magasabb fizetés miatt, meg persze ugródeszkának is jó. Nagyobb az esélye is, hogy így behívnak valahova interview-re.

De ha a tudásod nagyon kitűnik, akkor diploma nélkül is találsz magadnak munkát.

2019. márc. 21. 08:37
 2/11 anonim ***** válasza:
88%

Egyik barátom elkezdte a programozást tanulni egyetemen (előtte is tudott már) és másodévesként passzív félévre ment, mivel elég jó fizetést ajánlottak neki, illetve korrepetál is, plusz órát ad.

Ő azt mondja, hogy a tudás jobban számít, semmi papírja nincs, csak egy érettségi.

2019. márc. 21. 08:48
 3/11 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem ez pont olyan szakma, ahol a tudás a fontosabb a papirnal.
2019. márc. 21. 08:52
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

ha tényleg 12 éves korod óta nyomod akkor egy ilyen okj-n szétunod magad, olyan tanárok lesznek akik annyit nem tudnak mint te most

tényleg célszerűbb nekikezdeni egy bsc-nek és akkor be tudod írni az öntéletrajzba hogy megvan mondjuk 2-3 szemeszter szerintem az még többet is ér és közben lassan befejezed munka mellett

2019. márc. 21. 09:41
 5/11 moozygoo ***** válasza:
100%

Mindkét véglet igazat mond, csak felszínesen.

Ez azért van, mert cége válogatja.

Van olyan munkahely ahova még egy okj se kell, de értened kell az ottani dolgokhoz, van olyan állás ahol ha nincs diplomád, a hr-es kidobja a kukába a cv-det.

Szóval valóban nem kell végzettség, viszont rengeteg ajtót kinyit előtted egy egyetem vagy főiskolai végzettség, sőt, ahol pl. bértábla van, ott hiába vagy jobb mint egy diplomás, neki a papír miatt több fizut fognak adni. Ha van lehetőséged egy egyetemre, mindenképp végezd el, de anélkül is lesz néhány lehetőséged munkát szerezni.

2019. márc. 21. 09:59
 6/11 anonim ***** válasza:
61%
Top IT cegek kernek IT vagy hasonlo teruleten szerzett diplomat
2019. márc. 21. 10:13
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"akinek nincs diplomája azt meg se hallgatják"

Ez van, ahol igaz, van, ahol nem. Az IT szektor nem egyetlen egységes massza, ott is rengeteg különböző cég van, különböző stílusú és felfogású vezetőkkel.

"rettségivel is felvesznek csak legyen meg a tudásod"

Mint írtam: van, ahol ez működik, és van, ahol nem.

Sok helyen első körben a végzettség alapján szelektálnak (ami nem feltétlenül csak egyetemi diplomát jelenthet!), és ha ezen a rostán átmentél, akkor meggyőződnek róla, hogy milyen a tudásod.

"Ha jól tudom egyetemen nem kapnék olyan tudást a programozással kapcsolatban ami már piac képes és tudnék vele dolgozni."

Ja, mert OKJ-n biztos jobb, alaposabb és piacképesebb tudást fogsz kapni, mint egyetemen. :-D

Közkeletű tévedés, hogy az egyetem nem ad használható tudást. Az persze igaz, hogy nem feltétlenül az éppen aktuálisan legtrendibb dolgokat fogod ott tanulni. Csak ugye a programozói pálya jobb esetben nem egy-két idényre szól, hanem mondjuk az elkövetkezendő 30-40 évre. Borítékolható, hogy amilyen technikát/nyelvet/keretrendszert akár autodidakta módon, akár OKJ-n vagy egy gyorstalpalón elsajátítasz, azt csak pályád első néhány évében fogod használni. Változik egy kicsit a divat, és máris munka nélkül találod magad.

Na, ilyenkor jön nagyon jól az egyetemi végzettség. Mert első sorban nem technikákat és nyelveket tanítanak meg, hanem egy igen széles látókört adnak, illetve azt a képességet, hogy a megszerzett tudásanyagra építve folyamatosan képezni tudd magad az újabb és újabb technikákra.

Igen, ha egyetemen nem a júj, de elavult C/C++-ban nyúznának (amire egyébként az összes divatos nyelv szintaktikája épül), és nem kellene szívnod mondjuk a formális nyelvek és automaták című kurzussal, hanem helyette végig Java-t és Kotlint tanulhatnál 0/24-ben, mindenféle sallangtól mentesen, nagyobb eséllyel kapnál (idény)munkát a közeli IT-vállalatnál, ahol épp ehhez a két nyelvhez keresnek programozókat. Csak ha egy kicsit összetettebb, mélyebb problémával kellene megközdened, vagy hirtelen át kéne nyargalnod egy más területre, nem biztos, hogy menne.

Komolyabb helyeken, komolyabb pozíciókra ezért követelik meg a felsőfokú végzettséget. Persze, nincs kizárva, hogy te hobbiból közel hasonló szintre verekedted fel magad, és hasonló kompetenciákkal bírsz, mint amiket az egyetem adna, de a tapasztalat azt mutatja, hogy zömében nem a lelkes hobbisták szokták enyhíteni az imformatikai szféra munkaerőhiányát.

2019. márc. 21. 13:11
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

A tudás és a tapasztalat többet ér, ámde a nagyobb cégek kérik a diplomát illetve két azonos tudású jelölt közül a diplomásat fogják fölvenni.

Nem lehetetlen jó állást kapni diploma nélkül, de azért szemléletben, gondolkodásban bőven ad pluszt az egyetem.

Én diploma nélkül, 10 év tapasztalattal kerültem ide a céghez, aztán munka mellett levelezőn végeztem el az egyetemet. A matekkal megszenvedtem, de tanultam sok hasznos dolgot pl AI és módszertanok.

2019. márc. 21. 14:45
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Eléggé állás-függő, hol kérnek diplomát, hol sem. Az egyetemnek és a teljesen autodidakta módon tanult dolgoknak is van előnye és hátránya.

Viszont bizonyos pozíciókba nem biztos, hogy alkalmaznak cégek. Tegyük fel, valami hibát elkövetsz, és elő vesznek jogilag, hiába a tapasztalatod, ha nincs papír, tudnak ellened azzal érvelni, hogy egy kontár vagy. Nem is a cég, hanem a cég ellen perelő jogi személy.

2019. márc. 21. 15:38
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a legjobban azzal jársz, ha csinálsz valami gyorstalpaló, kemény gyakorlatias sulit. Elmész dolgozni, és közben megszerzel valami papírt estin/levelezőn, mert később tényleg jól jöhet.

Na nem azért, mert papír nélkül nem találsz állást, de jogi dolgok ahogy írták, pl papír nélkül nem lehetsz vállalkozó programozásban.

Attól is függ azért mivel akarsz foglalkozni azért, ha kutatnál is, vagy mérnökösködnél is, vagy valami olyan mély rendszerekben dolgoznál, amikhez jobban kell elméleti tudás, akkor jobban ajánlom elsőre az egyetmet.

De mondjuk ha az a cél, hogy legyen egy junior webfejlesztő melód pl, akkor szerintem egy fél éves sulival előbb leszel mint a 3 éves bsc-vel.

2019. márc. 21. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!