Programozóként mi a legmagasabb végzettséged?
#20 És attól, hogy ez TEGYÜK FEL, így van, talán alkalmasabbak lesznek azok, akikről írtam? Nem lesznek alkalmasabbak. Ugyan olyanok maradnak.
Annál is inkább, mert nem mondasz igazat. Nem löknek át rengeteg alkalmatlant az egyetemeken. Van 1-2 % akiknek szerencséjük van és képesítést szereznek, de ez így van más területeken, más szakmák esetében is. Így is volt és így is lesz. Mindenki találkozott már rossz szakemberekkel, de attól még a nem szakemberek nem válnak sem szakemberré, sem jobbá.
Az pedig, amit mellette hangsúlyozol, hogy te naponta találkoznál jobbnál jobb önképzett emberrel, szintén kamu. Vagy ha mondjuk igaz, akkor neked szintén nincs ezen a területen képesítésed, ebből következően azt sem tudod megállapítani valakiről, hogy az valóban jó-e, vagy csak te hiszed annak, mert nálad jobb.
Ezt a szakmát önerőből egyszerűen nem lehet megtanulni. Aki ilyet állít, az hazudik, vagy nem tudja mit beszél. Még az egyetem falai között is elég nehéz feladat, sok áldozattal, sok lemondással jár. Nem véletlen a lemorzsolódók nagy aránya.
Lehet erre kifogásokat keresni, meg példákat hozni, de az nem szakmaiság, hogy valaki megtanulja egy-két programnyelv alapjait és képes lesz megvalósítani ezt-azt, jobbára valami sekélyes dolgot, jellemzően siralmas, jobb esetben sekélyes, netán megfelelő, szódával elmegy színvonalon. Attól, hogy valaki ismeretet szerez egy területen, még marad az, aki volt.
Ez a munka elvár legalább öt tartalmas évet egy-egy ember életéből. Minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy a szakma művelője felelős és értékes szakemberré váljon, hogy széles határok között meg lehessen bízni szinte bármilyen feladattal, hogy ne kelljen a megbízónak attól tartania, hogy mikor derül ki az illetőről, hogy na, ehhez vagy ahhoz totál hülye, erről vagy arról még csak nem is hallott, pedig az amúgy a szakma alapja.
Hogy léteznek olyanok is, akik nagy átlagban, egy-egy képesítést szerzett, de amúgy kutyaütő, értéktelen, vagy affinitás híján lévő "szakemberen" túltesznek, az még nagyon kevés. Ez nem őket minősíti fel, hanem akiken túltettek, azokat le.
Ne keverjük ide M.I.T. -t meg Harvard-ot, mert az biztos, hogy Te ne magyar egyetemekről beszélsz. 😂
Itt a popódat törölheted egy BSc-vel, 1-2 év szakmai tapasztalat után általában rájönnek emberek, hogy nevetségesen sok idő volt a hozzáadott releváns tudáshoz képest. MSc-ből pedig nem igazán van hasznos, hacsak nem matematikában akar elmélyülni például.
Egy alapszakkal, 2 mesterszakkal rendelkezem a szakmában és úgy gondolom, féligazság az is, hogy valaki formális oktatás nélkül lehet a legjobb, illetve az is, hogy csak azzal.
Ez nem fekete-fehér. A szakmám nagyját én sem az egyetemen tanultam. Viszont ott kaptam egy olyan keretet, amivel tudtam egy nagyon jó alapot építeni. A legtöbb autodidaktának azon múlik a munkája, hogy mennyire tudja jól felépíteni magának az anyagot és mennyire képes tartani magát a rendszeres tanuláshoz. Belém ezt belémnevelték egyetemen, de ez nem jelenti azt, hogy erre a képességre csak így lehet szert tenni.
Az informatikai diplomát túlértékeltnek tartom. Aki diplomás szakember akar lenni, szerezzen matematikai vagy műszaki tudást vagy valamit, amit nehezebben tud önállóan elsajátítani. Programozni otthon kell, helyesen programozni pedig meg lehet tanulni otthon is. Vannak csodás könyvek és más netes források, amelyek optimalizációval, algoritmusokkal, clean code-dal foglalkoznak, ha valaki nem igénytelen, előbb-utóbb találkozik ezekkel így vagy úgy a szakmája során, akár önállóan tanul, akár részben egyetemen.
A diploma nem árt, de őszintén az egyetlen kiemelkedő előnyének azt érzem, hogy tudod, mit, hogyan és honnan tanulj a későbbiekben is, ezáltal pedig kevesebb a fölösleges kör az infó elsajátításában, kevesebb a vakvágány, hatékonyabban tudsz szelektálni dolgokat és felépíteni egy rendszert magadban a tudással kapcsolatban. Jobban meg tudod ítélni, mit kell tudnod egy adott dologhoz.
De ne glorifikáljuk a papírokat, főleg ne a magyar egyetemekét. Én csak hobbiból szereztem a papírjaimat, főleg a természettudományos és műszaki ismereteimet bővítettem velük. Másodéves korom óta a szakmában dolgozom, effektíve többet tanultam a mentoromtól az első munkahelyemen és más kódjából.
Ne legyenek illúzióitok...
"A legjobb kollégáim nagy részének nem volt (informatikai) diplomája."
Mondjuk ez így önmagában semmit nem mond. Elmegyek valami szar kkv-hez és a legjobb kollégáim nagy részének nem lesz diplomája. Sőt, lehet senkinek nem lesz. Csak ugye a legjobb kollégám is hulladék lesz mondjuk egy Nvidia principal engineer-hez képest. Vakok között félszemű a király tipikis esete, sok ilyen van.
Édesem, ha valahol, akkor a Google-nél tényleg magasan képzett, nagytudású szakembereket várnak.
Nem kérnek diplomát. Vajon miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!