Miért ad a Google a Wikipédiára találatokat?
Nézzenek ide:
Ahányszor szerkesztem a Wikipédiát, mindig Balázs6 blokkját sértem. Őszintén bevallom, hogy csak a Google találatai miatt foglalkozok a Wikipédiával.
"Sokáig úgy tudtam, hogy a piros hivatkozások azt jelzik, hogy a lapokat létre kell hozni." Ezt a Te fantáziád szülte. Nem kell létrehozni, csak egy lap szerzője úgy gondolta, hogy "ha majd az a lap megszületik ide kell tenni egy rá mutató hivatkozást". Meg persze ez segít is abban, hogy miről legyen létrehozva lap. De attól, hogy vlaki egyszer úgy gondolta, hogy oda jó lenne valami lap attól nem biztos, hogy az adott pillanatban az a téma Wikipédiába illő. Lehet, hogy majd 3-4 év múlva "megérik a gyümölcs" és Wikipediába való lesz az adott téma. Addig ott kell hagyni pihenni. Te leszeded a fáról az éretlen gyümölcsöt is? Mert hát ott van és azért van ott mert meg kell enni. Nem kell, meg lehet várni amíg megérik. Ugyanez a piros link is. De, hogy ezt Te nem vagy képes felfogni az nem a Wikipedia problémája, és nem is a google-é.
"nem nevezetes témákra vonatkozó hivatkozásokat arra a célra használják, hogy más lapokat díszítsen" Ezt meg honnan szedted, hogy arra használják, hogy más lapokat díszitsen?
Már megint egy újabb "problémád". És elgondolkodtál, hogy miért enm tudod alkalmazni?
"Sokáig úgy tudtam, hogy a piros hivatkozások azt jelzik, hogy a lapokat létre kell hozni."
Nem kell, hanem lehet. Érdekes, mert én, ha egy piros link felé viszem a nyilat, kiírja, hogy [a lap nem létezik].
A hivatkozás azt jelenti, hogy az a szó ki van emelve. Azért van valami kiemelve a Wikipédián, mert egy fontos dolog, fogalom. Ezeknek két fajtája van: kék, melyekről létezik önálló szócikk, és piros, melyekről nem.
Ha nem létezik, az nem azt jelenti, hogy létre kell hozni. Ha nem kell, azért, mert nem való lexikonba vagy enciklopédiába, ami a Wikipédia is. Vagyis nem nevezetes. Csak egy kulcsfogalom, azért van kiemelve - abban a cikkben.
Írom mindezt úgy, hogy még életemben nem szerkesztettem Wikipédiát!
"a nem nevezetes témákra vonatkozó hivatkozásokat arra a célra használják, hogy más lapokat díszítsen"
Ez nevetséges.
"csak akkor nem fogom látni, amikor már el leszek temetve."
Vagy ha nem nyitod meg a Wikipédiát.
"Az a bajom, hogy amit az iskolában tanultam, azt nem tudom alkalmazni."
Mit?
Válasz 153-nak: tanultam szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázist és prezentációt. Apukám azt gondolta, hogy majd interneten keresztül fogok dolgozni.
Nem az a bajom, hogy a Balázs6 ki van tiltva, hanem az, hogy a Wikipédiát nem lehet becsapni.
"egy lap szerzője úgy gondolta, hogy "ha majd az a lap megszületik ide kell tenni egy rá mutató hivatkozást"" Na ez meg a másik...
"oda jó lenne valami lap attól nem biztos, hogy az adott pillanatban az a téma Wikipédiába illő. Lehet, hogy majd 3-4 év múlva" Ezt már írták neki, de nem fogja fel.
"Mert hát ott van és azért van ott mert meg kell enni" Felidegesíti a gyerek, megcsúszik a keze, és leszakítja az éretlen gyümölcsöt is. :D Csak akkor nem fogja zavarni az éretlen gyümölcs, ha az utcán nincs kint a kertnek a kapuja. Szűnjön meg a kert, és r*hadt utca!
"Ezt meg honnan szedted, hogy arra használják, hogy más lapokat díszitsen?" Ez a karácsonyfás tévképzete.
"Nem az a bajom, hogy a Balázs6 ki van tiltva, hanem az, hogy a Wikipédiát nem lehet becsapni."
Ez így van jól.
"sokszor ha egy szócikkben találok egy "piros linket" és olyan a témája amelyik "megérint" létrehozom"
Persze, és arra írtam, hogy miért ne hozza léte azt, amit nem kell. Ha létre lehet, a piros link neme tilt.
Viszont gondolom, a te szócikkeidet nem törlik nevezetesség hiányában. Azt pedig nem azért, mert utólag megtudtad, hanem már előtte tudtad, hogy nevezetes lapon dolgozol.
Balázs viszont olyan szócikkeket akar létrehozni, amibe beleírja, hogy "Létrehoztam a lapot, mert hivatkoztak rá.". Ami felesleges. És a szín abban is segít, hogy tudjuk, valódi szócikkre hivatkozik-e, vagy egy olyanra, aminek abból áll a tartalma, hogy "létrehoztam mert hivatkoztak rá".
#157, tessék:
"Olyan előfordul, hogy két karácsonyfadísz egyforma, csak színben különböznek egymástól."
"Azzal, hogy az otthoni IP címünket blokkolták, azzal azoknak akarnak jót, akiknek nincs műfenyőfájuk, nem akarnak minden évben új fenyőfát venni, meg akiknek kevés a december 24-e és a január 6-a közötti időszak."
És azt is megtaláltam, honnan szedtem, hogy "csak" egy évre tiltották ki: "Azzal akadályozták meg, hogy hülyeségeket írjak, hogy egy évre blokkolták az otthoni IP címünket."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!